Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Näyttelyiden perumisen vuosi

Koronan vuoksi tulevan syksyn ja myös ensi talven tapahtumien peruminen tai siirto seuraavaan vuoteen jatkuu. Tätä kirjoitettaessa viimeisin muutos on marraskuun ohjelmassa olevan Maatalouskonemessujen peruminen. Helsingin Messukeskuksessa maatalouskoneisiin voi tutustua vasta kahden vuoden kuluttua.

Konekilleri-näyttely on vielä ohjelmassa 8–10.10. Näyttelyn järjestäjät seuraavat tilannetta Jyväskylän seudulla. Näyttelyn järjestäjien mukaan varsinkin pienet yritykset ovat halukkaita tulemaan, koska Konekilleri on monille vuoden tärkein tapahtuma asiakkaiden kohtaamiseen.

Kaikkia isoja tapahtumia ei ole peruttu, sillä metsäkonealan suurtapahtuma Metko tullaan järjestämään syyskuun ensimmäisinä päivinä Jämsänkoskella. Metko on väljästi rakennettu ulkotapahtuma, jonka osastot on sijoitettu laajalle alalle näyttelykentälle tai metsään. Tällaisessa ympäristössä turvavälien pito onnistuu huomattavasti paremmin kuin sisätapahtumissa.

Konenäyttelyt tai harrastajatapahtumat ovat kuitenkin pienen riskin paikkoja verrattuna kauppakeskuksiin, konsertteihin tai ravintoloihin. Yökerhon toiminta-ajatuksena ei todellakaan ole turvavälin säilyttäminen! Monessa kauppakeskuksessa on joka päivä enemmän kävijöitä kuin ammattilaisille suunnatussa tapahtumassa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Turvavälien pito onnistuu suomalaisilta hyvin, mikäli se on mahdollista. Kahden metrin etäisyys kanssaihmisiin oli useimmille meistä normaalia jo ennen koronaakin.

Kansainväliset konenäyttelyt ovat suuruusluokaltaan pieniä verrattuna esimerkiksi seuraaviin olympialaisiin, joiden ajankohta ja pitopaikka on edelleen epävarma. Kansainvälisiin tapahtumiin osallistuminen maksaa paljon jo ennen varsinaista tapahtumaa. Siksi monet monikansalliset yritykset peruvat jo nyt tulevan talven tapahtumiin osallistumisiansa ja esittelevät uutuuksia internetissä.

Verkossa tehtävien esittelyjen toteuttaminen vaatii resursseja ja maksaa niin paljon, että pienemmillä yrityksillä ei ole siihen mahdollisuuksia. Pitkällä tähtäimellä uutuusesittelyjen toteuttaminen pääosin verkossa kasvattaa isojen yritysten valtaa ja vaikuttavuutta markkinoilla. Se ei ole vapaan kilpailun kannalta eduksi.

Koneet voidaan esitellä netissä hyvinkin näyttävästi. Voimme ihailla tietokoneen ruudulta, kuinka tehokkaasti hienot koneet toimivat, kun sää suosii, eivätkä kivet tai pusikot hidasta tai haittaa toimintaa. Monet tekniset yksityiskohdat selviävät helpommin kuvista ja virtuaaliesityksestä kuin koneen suojapellin alle kurkkimalla, mutta toimivuuden ja komponenttien yhteensopivuuden arvioiminen on koneen vieressä helpompaa. Luotettavaa ja puolueetonta tietoa koneiden käytettävyydestä saa siksi parhaiten seuraamalla KV:n konetestejä ja kone-esittelyjä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Paikallisten työnäytösten merkitys tulee jatkossa kasvamaan, koska niitä voidaan toteuttaa joustavasti, ja osallistujien lukumäärä on pienempi. Messujärjestäjät ylläpitävät verkkopalvelua, jossa konenäyttelyyn ilmoittautuneet yritykset voivat ilmoittaa omista tapahtumistaan. Kaupallisesti sitoutumatonta tapahtumatietoa löytyy myös nettiosoitteesta koneviesti.fi.

Ostajien ja käyttäjien kannattaa hankkia tietoja mahdollisimman monista lähteistä. Ostajalta vaaditaan medialukutaitoa, jotta hän pystyy erottamaan kaupalliset tiedotteet journalistisin perustein tuotetusta sisällöstä.