Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Maanviljely on maailman vaikein työ – ”Poikkeuksellisen moni viljelijä toteaa tulevina kuukausina, että tämä oli tässä"

Kuva: Junnu Lusa

Viljelijöiden tilanne on juuri nyt poikkeuksellisen vaikea. Koronan jälkiaaltojen myötä raaka-aineiden, metallien, öljyn ja kaasun hinnat ovat nousseet. Samoin on kaikissa metallituotteissa, puolijohteissa, mikropiireissä ja muovituotteissa. Myös rahtien ja energian hinta on noussut maailmalla – valtavasti.

Kotieläintaloudessa ruokinta on suurin yksittäinen kustannuserä. Vaikka ostorehujen osuus ruokinnassa vaihtelee, jotain rehua on aina ostettava. Rehuteollisuus siirtää tuotantopanosten hinnannousun rehujen hintoihin.

Viljelijän näkökulmasta kustannuspuolen hintavaikutukset tulevat erittäin nopeasti, mutta myyntipuolella tilanne on aivan toinen. Tuottajahinnat nousevat hitaasti, jos lainkaan.

Keski-Euroopassa tuottajahinnat ovat nyt alkaneet nousta, mutta sekin muutos näkyy Suomessa vasta viiveellä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pankeissa nähdään nyt selkeitä signaaleja viljelijöiden tilanteen nopeasta heikkenemisestä. Viljelijä huolehtii parhaiten eräpäivänsä pankkiin, mutta urakoitsijalta ostettu työpanos joutuu helpommin siirrettävien maksujen pinoon. Samoin toiselta viljelijältä ostetut rehupaalit, siemenet ja muut tuotantotarvikkeet maksetaan vasta kun pystytään. Myös konekauppias joutuu joustamaan maksuajoissa.

Viljelijä joutuu ottamaan toiminnassaan huomioon tuotantokustannusten äkilliset nousut. Viljelijän taloudessa pitäisi jatkuvasti olla ylimääräistä puskuria, jotta mahdolliset maailmanmarkkinoilta tulevat kustannusnousut voidaan ottaa vastaan. Hän ei voi luottaa siihen, että tuottajahinnat nousisivat jatkossa.

Markkinatalous ei toimi tuottajahintoihin. Pelkästään siitä syystä poikkeuksellisen moni viljelijä toteaa tulevina kuukausina, että tämä oli tässä. Viljelijän harteille on pantu myös ne paljon puhutut hiilipäästöt ja entisetkin ympäristövaikutukset. Ruoan tuottaminen luonnon armoilla on maailman vaikein työ, mutta erityisen vaikeaa se on juuri nyt.