Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Yrittäjyys vaatii ennakointia

Maarakennusala on ollut viime vuodet myötätuulessa. Urakoitsijoiden työtilanne, ja sitä myöten myös uusien koneiden myynti ovat olleet noususuunnassa. Koneyrittäjien liiton markkinatilannekyselyn mukaan maarakennusalan kannattavuus esimerkiksi puunkorjuuseen verrattuna on ollut selväsi parempi. Kyselyn mukaan puunkorjuun kysynnän ennakoidaan laskevan loppuvuonna, kun maarakennuksen osalta tilanne pysynee ennallaan.

Taivaalle on kuitenkin kerääntymässä tummempia pilviä. Konemyyjät ennakoivat ensi vuonna myynnin tyssäävän, sillä suuremmat maarakennusprojektit on jo aloitettu eikä uusia ole luvassa. Parin viime vuoden aikana hankitut koneet eivät välttämättä vielä edes ole vaihtoikäisiä.

Hankalampina aikoina yritysten kannattaakin pohtia strategiaansa ja toimintamalliaan huolella. Kuten tämän lehden artikkeleista käy ilmi, osa yrityksistä erikoistuu yhteen tiettyyn työtehtävään, kun toiset pyrkivät toimimaan monialaisemmin. Molemmissa malleissa on puolensa – onhan suomalainen urakointi vahvasti sesonkipainotteista. Tehokkuuden ja samalla kannattavuuden näkökulmasta oleellista on kuitenkin hankkia työtehtäviin parhaiten soveltuvat koneet ja työlaitteet. Yrittäjyyteen liittyy joka tapauksessa hallittu riskinotto.