Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kuorma-autokortti on käyttökelpoinen työväline

Kuorma-auton ammattipätevyyttä ei vaadita, jos työntekijän varsinainen työtehtävä on jokin muu, kuin kuorma-autolla tehtävä tavarankuljetus. Tämä mahdollistaa monelle ammatinharjoittajalle työpäivän ajaksi ajoneuvon, johon mahtuu runsaasti työvälineitä ja vielä miellyttävän väljästi. Moni on jättänyt C-kortin suorittamatta, koska on luullut lain rajoittavan kaikkea kuorma-auton käyttöä.

C-ajokokeita suoritettiin vuonna 2009 hyväksytysti yli 33 tuhatta, ammattipätevyyskoulutusta vaativan lakimuutoksen jälkeen C-ajokokeita on suoritettu vuodesta 2010 alkaen keskimäärin alle 10 tuhatta (lähde: Traficom). Ei siis ole yllättävää, että kuorma-autoyrittäjät ovat harmitelleet kotimaisten kuljettajien huonoa saatavuutta. Peruskortin hinta ei kuitenkaan kokenut suurta muutosta.

Nykyisin C-kortin kortin suorittavat vain ne, jotka sen todella kokevat tarvitsevansa. Korttiluokkaa korotettavien ajokokeiden hyväksymisprosentit ovat vuonna 2019 yllättävän korkeita. C1-luokassa ajokokeista hyväksyttiin 94 prosenttia, C1E 98 prosenttia, C 86 prosenttia ja CE-kortissa 92 prosenttia. Kuorma-auton kuljettajaksi kouluttautuukin todennäköisesti henkilö, joka jo entuudestaan hallitsee ajoneuvon ja liikennetilanteet hyvin. C1-kortilla ajettavien ajoneuvojen hallintalaitteet ja ajokokemus ovat hyvin lähellä henkilöautoja, joten suuremman ajoneuvon ajamisen vaivattomuus voi yllättää.