Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Konetekniikan kehityksessä on nyt suden hetki ennen uuden aikakauden alkua – tekniikan kehitys avaa aivan uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Bauma avaa konetekniikan kehityksen uuden aikakauden, jossa suomalaisilla on merkittävä mahdollisuus.
Baumassa näky selvästi, että konevalmistajat kehittävät yhä monipuolisempia ratkaisuja voimansiirtoon ja moottoriteknologiaan. Kuvituskuva.
Baumassa näky selvästi, että konevalmistajat kehittävät yhä monipuolisempia ratkaisuja voimansiirtoon ja moottoriteknologiaan. Kuvituskuva. Kuva: Arto Turpeinen

Konetekniikan kehityksessä on suden hetki ennen uuden aikakauden aamua. Bauma-messuilla nähtiin, miten kehitys suuntautuu nyt sähköistämiseen ja energiatehokkuuteen.

Sähköistämisessä akkutekniikkaa ei voida viedä vauhdilla eteenpäin, sillä raaka-aineita tuottavaa kaivostoimintaa ei ole riittävästi. Tässä Kiinan rooli on aivan keskeinen, samoin kuin aurinkokennojen valmistuksessakin, mutta Kiinaan liittyy poliittinen riski.

Silti isot konevalmistajat ennustavat dieselin laskua. Vety on yksi vaihtoehto, mutta sen kuljettaminen on vaikeaa. Kysymykseen tulee vedyn jalostaminen metaaniksi tai synteettiseksi dieseliksi. Tämä taas vaatii halpaa energiaa, mitä tuulivoima tarjoaisi tuulisilla keleillä.

Hydrauliikassa keskeisintä on energiahäviöiden vähentäminen. Ilman hydrauliikkaa toimiva kaivinkone saisi aikaan yli 40 %:n energiasäästön. Toistaiseksi hydraulisylintereiden, kallistuvan kauhanpyörittäjän tai vaikka hakkuupään korvaaminen on vaikeaa, jotta voimaa olisi riittävästi ja komponenttien koko ja paino olisivat järkeviä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hydrauliikassakin on vielä mahdollisuuksia, sillä hydrauliikan hukkaenergian talteenottojärjestelmällä kaivukoneissa voidaan energiaa säästää jopa 40 %, ja se on käytössä muutamassa vuodessa.

Huipputeknologian käyttöönotto laajassa mittakaavassa paljastaa digitalisoitumisen tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet. Kun kaikkea mitataan ja dataa kerätään taustatiedoksi, se mahdollistaa työsyklien osittaisen automatisoinnin ja kehittyneiden turvajärjestelmien, kuten törmäyksenestojärjestelmien käyttöönoton.

Energiatehokkuuden parantamisessa olemme Pohjoismaissa edelläkävijöitä. Koneita halutaan testata täällä olosuhteiden vuoksi ja meitä kuunnellaan. Lisäksi meillä on ohjelmoinnin ja huipputeknologian erityisosaamista. On suden hetki.