Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Musta ja pyöreä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Renkaita kuvataan monesti rankasti yleistäen, että ne ovat mustia ja pyöreitä. Värillä ei ole väliä – pyöreys on sen sijaan ehdoton edellytys, jotta nykyaikaisilla traktoreilla voidaan ajaa 60 km/h tai muutamalla harvalla mallilla jopa 80 km/h.

Traktoreiden renkaille asetettavat vaatimukset ovat kovat, sillä saman renkaan pitää toimia sekä kovassa vedossa pellolla että nopeassa siirtoajossa kesällä ja talvella. Pelto- ja tieajo-ominaisuuksien yhdistäminen onnistuu, mutta vaatii kallista teknologiaa.

Kuiva maa kantaa paremmin kuin märkä. Säätilaan emme kuitenkaan voi vaikuttaa, minkä vuoksi huonoihin oloihin kannattaa varautua oikeilla kalusto- ja rengasvalinnoilla. Pellon tiivistyminen on haitallista ympäristölle ja omalle kukkarolle, sillä huonon maan rakenteen aiheuttamat tappiot ovat helposti 10–20 % sadon arvosta.

Pellon pahin tiivistäjä on liian usein alkuperäisillä, mutta auttamatta liian pienillä renkailla varustettu leikkuupuimuri. Traktorin kuluneet renkaat kannattaa uusia ajoissa, koska suuri pyörien luisto tiivistää maata ja lisää polttoaineen kulutusta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Loppuun kuluneiden etu- ja takarenkaiden uusiminen nykyaikaisilla ja korkealaatuisilla renkailla maksaa pieneenkin traktoriin kymppitonnin. Ison traktorin pelto- ja tiekäyttöön sopivan rengaskierroksen hinta saattaa nousta yli 20 000 euroon!

Vanhempiin traktoreihin löytyy toki edullisia, mutta ominaisuuksiltaan vaatimattomia renkaita. Käytössä olevan vanhan, mutta luotettavan traktorin loppuun ajetut ”slicksit”, kannattaa vaihtaa nykyaikaisiin renkaisiin, sillä ne pitävät paremmin, tiivistävät maata vähemmän ja ovat mukavammat ajaa.

Traktorirenkaiden valinta ei ole helppoa, koska olosuhteet vaikuttavat ratkaisevasti renkaiden ominaisuuksiin. Traktorirenkaiden testaaminen onkin huomattavasti hankalampaa kuin autonrenkaiden – pelto muuttuu heti, kun siitä ajetaan kerran, toisin kuin asvaltti. Siksi työkoneiden rengastestejä tehdään harvoin.

Koneviesti on testannut renkaita sekä pellolla että radalla. Tuloksista havaitaan jälleen, että pellon pintakerroksen tiivistymistä voidaan vähentää oikeilla rengasvalinnoilla sekä paripyörien ja telojen käytöllä. Akselipainot vaikuttavat kuitenkin eniten jankon tiivistymiseen. Mitä suurempi akselipaino, sitä syvemmältä maa tiivistyy siitä huolimatta, että renkaat olisivat viimeistä huutoa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneen käyttäjä voi vaikuttaa tehokkaasti tiivistymiseen säätämällä rengaspaineita, sillä pyörä tiivistää pellon pintakerrosta sitä vähemmän, mitä alhaisemmalla rengaspaineella ajetaan. Peltokäytössä kannattaa panostaa nykyaikaisiin renkaisiin, joiden kantavuus riittää vielä alle yhden barin paineella.

Oikean rengaspaineen valintaa helpottamaan on tehty matkapuhelimella luettavia sovelluksia, jotka helpottavat oikeiden paineiden löytämistä ja tiivistymisriskin arviointia.