Vaihtoehtoisia menetelmiä tarvitaan

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Agritechnican teemana oli – digitaalisuuden lisäksi – Global Farming – Local Responsibility, mikä on vapaasti suomeksi käännettynä ”Kansainvälinen maatalous – paikallinen vastuu”. Teema ei muutamaa seminaaria lukuun ottamatta näkynyt muuten kuin kasvaneena ulkomaisten kävijöiden ja näytteilleasettajien määränä.

Näytteilleasettajista lähes kahden kolmanneksen kotipaikka on muualla kuin Saksassa, mutta näyttelyvieraista vain vajaa kolmannes on ulkolaisia. Suomalaisten näyttelyvieraiden määrä ei tätä kirjoitettaessa ole tiedossa, mutta olettaisin sen olevan parin-kolmen tuhannen luokkaa.

Saksan maatalouskonevalmistuksen tuotannosta yli 70 prosenttia menee vientiin, jota Agritechnica helpottaa merkittävästi. Useimmat saksalaiset konevalmistajat osallistuvat joka tapauksessa Agritechnicaan kotimaan myyntinsä vuoksi ja samalla ne pääsevät esittelemään tuotteitaan myös ulkomaisille ostajille. Suomalaiset ja muut ulkomaiset konevalmistajat lähtevät Agritechnicaan tavatakseen vientiasiakkaita, ja lisäbonusta tuovat osastolla poikkeavat kotimaiset asiakkaat.

Agritechnican uutuuskilpailuun oli ilmoittautunut 293 konetta, laitetta ja palvelua, joista raati valitsi yhden kultamitalin ja 39 hopeamitalin arvoista innovaatiota. Palkitut uutuudet julkaistiin jo syyskuussa, jotta valmistajilla on aikaa ottaa kaikki irti palkinnoista. Ne ovat harvinaista herkkua muille kuin Saksassa koneita valmistaville yrityksille.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tänä vuonna kultamitali myönnettiin John Deeren ja Joskinin yhteiselle projektille, jossa traktorin portaattoman tehonjako- eli CVT-voimansiirron hydrauliset komponentit on korvattu sähköisillä. Joskinin lietevaunu on varustettu vedolla, jonka sähkömoottorit saavat tarvittaessa voimansa traktorin sähköjärjestelmästä.

Vuosittain jaettavaan Vuoden Traktori -palkintoon on tullut uusi luokka, sillä valitsimme tänä vuonna ensimmäisen kerran kestävän kehityksen traktorin. Agritechnicassa jaettu palkinto annettiin New Hollandille, joka on vuosikymmenen ajan kehittänyt polttokennoja ja muita vaihtoehtoisia menetelmiä. Palkittu traktori käyttää metaania, jonka tuotanto onnistuu tilalla olevalla biokaasureaktorilla.

Työkonevalmistajat esittelivät runsaasti erilaisia ratkaisuja mekaaniseen rikkakasvien torjuntaan. Jako luonnonmukaisen ja tavanomaisen viljelyn välillä madaltuu, sillä useat isot konevalmistajat esittelivät uusien kasvinsuojeluruiskujen rinnalla mekaanisia rikkojen torjuntamenetelmiä, kuten erikoisäkeitä ja erilaisia haroja.

Toivottavasti vastaava kehitys jatkuu muillakin aloilla, sillä ilmastonmuutokseen, ruuan tuotannon lisäämiseen tai tilojen ja urakoitsijoiden talouden parantamiseen on löydettävä useita keinoja.