Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Heinä vauhdilla luo’olle

Ajosilppuriurakointi yleistyy Suomessa kovaa vauhtia, mutta se ei ole kaikille tiloille vaihtoehto. Alueilla, joissa nautatilat ovat etäällä toisistaan, on pärjättävä tilan omalla kalustolla. Tällöin traktorit ja kuljettajat ovat suurin rajoittava tekijä, varsinkin pienillä ja keskisuurilla tiloilla. Nurmi täytyisi silti saada talteen juuri oikeaan aikaan. Hintakin nousee merkittävään rooliin, kun kaikki koneet ovat omassa omistuksessa.

Tehokas niitto on avainasemassa varmistamaan, että esikuivausaika pellolla saadaan maksimoitua. Koneketjun tehoon sillä on merkitystä varsinkin silloin, jos niittotraktoria tarvitaan myös noukinvaunun tai paalaimen veturina. Tällöin tilan ”ykköstykki” kannattaakin varustaa etuvoimanotolla, ja hankkia puoliperhonen, jollaisen osana esimerkiksi kokeilussa ollut McHalen takakone (s.16) on omimmillaan.

Toinen vaihtoehto on pitäytyä erillisessä niittotraktorissa, joka voi olla hieman vaatimattomampi. Kevyemmän traktorin työpariksi sopii nostolaitekonetta paremmin hinattava malli, että etupyörät pysyisivät tukevasti maassa. Lisäksi esimerkiksi testissä olleella Kronen mattoperäkoneella (s.22) saadaan tehostettua myös korjuukoneen toimintaa – työvaiheita lisäämättä.