Saksalainen DLG tuli Suomeen näyttely-järjestäjäksi jäädäkseen

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

DLG tunnetaan isojen maatalouskonemessujen Agritechnican ja EuroTierin järjestäjänä. Ensiksi mainittu keskittyy peltoviljelykoneisiin ja jälkimmäinen karjatalouden tekniikkaan. Kumpikin on alallaan maailman suurimpia messutapahtumia, ja niissä käy paljon suomalaisiakin. Agritechnicassa järjestäjä kertoo vuosittain käyneen yli 4 000 suomalaista. Luvussa on kylläkin se virhe, että se lasketaan käyntikertojen mukaan. Kun sama henkilö käy monena päivänä, tilastoihin kirjatuu monta kävijää.

Itsekin olen käynyt Agritechnicassa joka kerta vuodesta 1970. Siitä on tulossa kohta jo perinne.

Mutta DLG ei ole pelkästään näiden kahden valtanäyttelyn järjestäjä. Sillä on näyttelyitä ympäri maailmaa ja jatkuvasti. Laskin yrityksen kotisivuilta, että se järjestää yli 50 näyttelytapahtumaa vuodessa. Esimerkkinä mainittakoon Kiina, Turkki, Venäjä, Etelä-Afrikka, Korea, Australia.

Norjassa DLG järjestää yhden näyttelytapahtuman vuosittain. Muissa Pohjoismaissa toimintaa ei vielä ole, mutta ensi vuoden osalta tapahtuman järjestämisestä Suomessa on jo tehty sopimus. DLG:llä on kovasti kokemusta maatalousalan messujen järjestämisestä. Se on maailman suurin maatalousmessujen järjestäjä – yritys tulee tänne jäädäkseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

DLG on perustanut Suomeen DLG Finland Oy:n ja sen toimialaksi kerrotaan messujen ja kongressien järjestäminen. Yhtiön omistus on Saksassa ja vastuuhenkilöt ovat saksalaisia.

Yhteistyökumppaneina Suomessa ovat Konekilleri-näyttelyn organisaattorit Marko Toivakka ja Henrik Kalliola. Ensimmäinen DLG:n oma näyttelytapahtuma Suomessa on ensi vuonna lokakuussa järjestettävä Agrotech Nordic -näyttely, ja sitä voi pitää Konekillerin jatkajana.

Näyttely sattuu olemaan juuri samaan aikaan, kun ProAgria järjestää Tampereella KoneAgria-messut. Joku viljelijä voi käydä samalla viikolla kahdessakin näyttelyssä, mutta näytteilleasettajat eivät rahtaa koneitaan samanaikaisesti kahteen paikkaan.

DLG:n historia alkaa vuodesta 1887. Saksalainen Max Eyth oli viettänyt pari vuosikymmentä USA:ssa ja Englannissa. Palatessaan kotimaahansa hän kauhistui saksalaisen maataloustekniikan jälkeenjääneisyyttä. Viljelijöille piti saada nähtäväksi uusinta maatalouden tekniikkaa, ja sitä varten piti järjestää näyttely, jonne tulisi saksalaisia konevalmistajia, mutta myös ulkomaisia yrityksiä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Insinööri Eyth ei tiennyt, saadaanko näyttelyyn yrityksiä ja tuleeko sinne kävijöitä, mutta sinne tuli kumpiakin. Kävijöitä oli 50 000.

Perusperiaate oli alusta alkaen se, että näyttely ei saa olla huvipuisto. Siellä ei saa olla mitään, mikä ei palvele maataloutta. Näyttelylle pitää saada viljelijän kannalta niin hyvä informaatioarvo, että kävijä tulee sinne toisenkin kerran.

Pelkästään näyttelyjärjestäjä DLG ei ole. Se järjestää vuosittain yli 20 erilaista maatalousalan seminaaria ja vanhaa Vakolaa vastaava DLG:n koneenkoetuslaitos tekee intensiivistä maataloustekniikan tutkimusta. DLG tekee myös elintarvikkeiden testaamista.

DLG koetaan usein maatalouden neuvontajärjestöksi, sillä yritys jakaa maatalouden kannalta tärkeää tietoa. Se ei kuitenkaan tee tilakohtaista neuvontaa, jota hoitaa Saksassa maatalouskamari – jonka neuvojat käyttävät kyllä hyödyksi DLG:n jakamaa tutkimustietoa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kirjoittaja on ollut Koneviestin kolumnisti jo vuodesta 1985 lähtien.