Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ulkopuolisen tekemä urakoinnin konsultointi avasi Jukka Halmejärven silmät – ”Nykyisellä kustannusrakenteella kannattavuuden saavuttaminen on haasteellista ilman tarkkaa analysointia"

Urakointi nykyisellä kustannustasolla voi olla haasteellista. Jukka Halmejärvi analysoi oman yrityksensä tilanteen ulkopuolisen konsultin avulla. Pikkupojasta saakka koneiden parissa touhunneelle yrittäjälle tämä toi rutkasti lisätietoa yrityksen suorituskyvystä.
Kuva: Arto Turpeinen

Jukka Halmejärvi

  • Yrittäjä: Maarakennusyrittäjä
  • Kotipaikka: Lahti
  • Ikä: 47 vuotta
  • Harrastukset: polttopuiden teko

”Pienemmän pään kalustolla on sama tuntihinta kuin suurilla koneilla, mutta kulut huomattavasti pienemmät”, valottaa Lahden Minikonepalvelu Oy:n Jukka Halmejärvi. Yrityksen nimi ei olekaan sattumaa, sillä yrityksen laitteisiin kuuluu viisi pienemmän kokoluokan kaivinkonetta ja monenlaista erikoiskalustoa – tosin suurempiin kohteisiin syömähampaana on 20-tonnin kaivinkonekin.

Halmejärvi urakoi ympärivuotisesti Lahden alueella maarakennuksen ja kiinteistöhuollon sektoreilla. Pienemmän pää koneiden myötä töitä on talvisin lumenaurauksen lisäksi myös sisätiloissa tapahtuvissa purkutöissä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mies sai tuntumaa koneisiin jo seitsemänvuotiaana, jonka myötä kipinä alaan syntyi. Ensimmäisellä kaivinkoneella tehtiin töitä palkkatyön ohella iltaisin ja viikonloppuisin. Hiljalleen ura eteni päätoimiseksi urakoitsijaksi. Yrittäjänä Halmejärvi on toiminut vuodesta 2006.

”Olen minä tehdastyötäkin kokeillut, mutta se ei ollut minun juttuni. Parasta tässä on nähdä oman työnsä jäljet ja vaihtelevat työmaat. Huono puoli on jatkuva kiire. Talvi on tulossa ja maailma pitäisi saada valmiiksi. Yritystä on turha kasvattaa liian isoksi, sillä työntekijöitä joutuisi paimentamaan, ja haluan mielelläni olla myös montussa käytännön töissä.”

Kannattavuus voi olla haaste

Halmejärvi kertoo, että nykyisellä urakoinnin kustannusrakenteella kannattavuuden saavuttaminen on haasteellista. Jatkossa tarkoituksena onkin pienentää konemäärää ja keskittyä tietyissä kohteissa leasing- tai vuokrakalustoon. Työvoimapula on tunnustettu haaste maarakennusalla, mutta yksittäisillä kuljettajillakin voi olla merkitystä toiminnan kannattavuuteen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Halmejärvelllä on tiiviit suhteet muihin alueen yrityksiin – kiireisinä aikoina voidaan esimerkiksi lumenaurauksen osalta hoitaa ristiin myös toisten toimijoiden tontteja. Tätä kautta tuli myös idea yrityksen toiminnan kehittämiseen ulkopuolisen konsultin kanssa.

”Sain vinkin muilta yrittäjiltä, että liiketoiminnan tarkempi analysointi maksaisi itsensä takaisin. Konsultin kanssa sitten avasimme talouden luvut. Olin jo hieman urautunut ja toimimme samaan malliin kuin aina ennenkin. Ulkopuolinen ihminen osasi avata tilannetta tarkemmin”, Halmejärvi kertoo.

Käytännössä Halmejärvi kävi läpi koko yrityksen kaluston – kannattaako jokin kone myydä ja mikä on kuljettajan rooli on asiassa. Tärkeää oli myös analysoida, minkä verran koneella täytyy olla töitä, että se maksaa itsensä takaisin. Satunnaisissa töissä vuokraus on yhä varteenotettavampi vaihtoehto.

”Vaikka kone olisi jo maksettu, niin se ehkä kannattaa myydä ja siirtää yrityksen taseeseen, jos kone vain seisoo pihalla. Konsultoininn jälkeen osaan lukea kuukausiraportteja aivan eri tavalla”, Halmejärvi lopettaa.