Ulkopuolisen tekemä urakoinnin konsultointi avasi Jukka Halmejärven silmät – ”Nykyisellä kustannusrakenteella kannattavuuden saavuttaminen on haasteellista ilman tarkkaa analysointia"
Jukka Halmejärvi
- Yrittäjä: Maarakennusyrittäjä
- Kotipaikka: Lahti
- Ikä: 47 vuotta
- Harrastukset: polttopuiden teko
”Pienemmän pään kalustolla on sama tuntihinta kuin suurilla koneilla, mutta kulut huomattavasti pienemmät”, valottaa Lahden Minikonepalvelu Oy:n Jukka Halmejärvi. Yrityksen nimi ei olekaan sattumaa, sillä yrityksen laitteisiin kuuluu viisi pienemmän kokoluokan kaivinkonetta ja monenlaista erikoiskalustoa – tosin suurempiin kohteisiin syömähampaana on 20-tonnin kaivinkonekin.
Halmejärvi urakoi ympärivuotisesti Lahden alueella maarakennuksen ja kiinteistöhuollon sektoreilla. Pienemmän pää koneiden myötä töitä on talvisin lumenaurauksen lisäksi myös sisätiloissa tapahtuvissa purkutöissä.
Mies sai tuntumaa koneisiin jo seitsemänvuotiaana, jonka myötä kipinä alaan syntyi. Ensimmäisellä kaivinkoneella tehtiin töitä palkkatyön ohella iltaisin ja viikonloppuisin. Hiljalleen ura eteni päätoimiseksi urakoitsijaksi. Yrittäjänä Halmejärvi on toiminut vuodesta 2006.
”Olen minä tehdastyötäkin kokeillut, mutta se ei ollut minun juttuni. Parasta tässä on nähdä oman työnsä jäljet ja vaihtelevat työmaat. Huono puoli on jatkuva kiire. Talvi on tulossa ja maailma pitäisi saada valmiiksi. Yritystä on turha kasvattaa liian isoksi, sillä työntekijöitä joutuisi paimentamaan, ja haluan mielelläni olla myös montussa käytännön töissä.”
Kannattavuus voi olla haaste
Halmejärvi kertoo, että nykyisellä urakoinnin kustannusrakenteella kannattavuuden saavuttaminen on haasteellista. Jatkossa tarkoituksena onkin pienentää konemäärää ja keskittyä tietyissä kohteissa leasing- tai vuokrakalustoon. Työvoimapula on tunnustettu haaste maarakennusalla, mutta yksittäisillä kuljettajillakin voi olla merkitystä toiminnan kannattavuuteen.
Halmejärvelllä on tiiviit suhteet muihin alueen yrityksiin – kiireisinä aikoina voidaan esimerkiksi lumenaurauksen osalta hoitaa ristiin myös toisten toimijoiden tontteja. Tätä kautta tuli myös idea yrityksen toiminnan kehittämiseen ulkopuolisen konsultin kanssa.
”Sain vinkin muilta yrittäjiltä, että liiketoiminnan tarkempi analysointi maksaisi itsensä takaisin. Konsultin kanssa sitten avasimme talouden luvut. Olin jo hieman urautunut ja toimimme samaan malliin kuin aina ennenkin. Ulkopuolinen ihminen osasi avata tilannetta tarkemmin”, Halmejärvi kertoo.
Käytännössä Halmejärvi kävi läpi koko yrityksen kaluston – kannattaako jokin kone myydä ja mikä on kuljettajan rooli on asiassa. Tärkeää oli myös analysoida, minkä verran koneella täytyy olla töitä, että se maksaa itsensä takaisin. Satunnaisissa töissä vuokraus on yhä varteenotettavampi vaihtoehto.
”Vaikka kone olisi jo maksettu, niin se ehkä kannattaa myydä ja siirtää yrityksen taseeseen, jos kone vain seisoo pihalla. Konsultoininn jälkeen osaan lukea kuukausiraportteja aivan eri tavalla”, Halmejärvi lopettaa.
Osaston luetuimmat
- Mikko Moilasta viehättää työn maanrakennuksen monimuotoisuus – "Konekuskin täytyy huolehtia työmaasta monipuolisesti"
- Televisiosta tuttu Markku Saukko on maarakennusalan ammattilainen – työn lomassa onnistuu myös yhteisselfiet kuraisissa vaatteissa
- Risupeto Edition -tukisukset pidentävät metsäkäyttöisen kaivinkoneen telaston elinikää – myös koneen vakaus parani
- Alansa ammattilainen: Tenho Koponen siirtyi maansiirtoyrittäjästä energiapuukourien valmistajaksi – ”Yhteisöllisyys on tärkeää myös liiketoiminnassa”
- Kylävieraat kauhistuivat, kun taaperoikäinen Anne Tikkanen käynnisti kaivinkoneen — nyt hän tekee metsäurakointia isänsä työparina
- Konealan Gallup: Miksi kallistuvat kauhanpyörittäjät ovat harvinaisia Isossa-Britanniassa?
- Komatsu PC80MR-5 -kaivukone: Perusvarma puurtaja