Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Televisiosta tuttu Markku Saukko on maarakennusalan ammattilainen – työn lomassa onnistuu myös yhteisselfiet kuraisissa vaatteissa

Monesta TV-ohjelmasta tuttu Markku Saukko, 52 v, on varsinaiselta ammatiltaan maarakennuskoneenkuljettaja. Äänekoskella asuva Saukko on töissä Maanrakennus Tourunen Oy:n palveluksessa ja harrastaa vapaa-ajalla kotipuutarhan hoitoa, harrasteteatteria sekä lavatansseja. Mieleenpainuvin työmaa on Metsä Fibre Oy:n Äänekosken biotuotetehdas.
Kuva: Arto Turpeinen

Miten päädyit alalle?

Aikoinaan nuorena miehenä kävin rakennusalan koulun. Heti ei ollut alan töitä, mutta pääsin maanrakennushommiin apumieheksi, kun teimme pelloille salaojituksia. Samalla tuli opeteltua koneen ajaminen. Maanrakennus Tourusella olen työskennellyt jo 18 vuotta. Ajan yrityksessä kaikkia mahdollisia koneita.

Työn hyvät ja huonot puolet?

Maarakennusalassa ehdottomasti parasta on vaihtelevuus ja monipuolisuus – työmaat ovat aina erilaisia. Erityisen mukavia ovat pihahommat, kun siellä saa tehdä valmista jälkeä ja nähdä omien kättensä jäljen. Välillä voi tosin olla ikäviäkin kohteita. Kurjaa touhua on esimerkiksi oikein kuraisen viemärivuodon korjaaminen. Liete saattaa lainehtia kengissä asti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Alalle pitäisi saada enemmän nuoria – ehkä lapiomiehille pitäisi olla oma koulunsa. Tänä aikana moni on käynyt yrittämässä, mutta helposti jää yhteen kesään. Pitäisi tehdä töitäkin, eikä vaan räplätä puhelinta. Minulla pääasiallisena aisaparina toimii työnjohtajamme Timo Hyppönen, jonka kanssa yhteistyö toimii. Esimerkiksi kaapeleita etsiessä huomaan jo ilmeestä mistä pitää vetäistä.

Miten julkisuus on vaikuttanut työhösi?

Ei suuresti, samalla lailla tätä hommaa tehdään kuin ennenkin. Toki ainahan työmailla ihmiset tulevat juttusille. Välillä joutuu aika kuraisissakin vaatteissa ottamaan yhteisselfieitä. Asia ei varsinaisesti haittaa työntekoa, mutta tällä hetkellä joutuu tiistaisin karkaamaan TV-ohjelman kuvauksiin.

Lue myös edellinen Hän-esittely:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

24-vuotias Lauri Hänninen urakoi yrittäjänä maatalous- ja metsäpuolella – hakkeen kysyntä nousussa