Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Mitattua tietoa kannattaa käyttää - Ajotietokone on hyvä apuväline

Hinnoittelu on monesti koneurakoinnin vaikein työvaihe, koska siinä on otettava huomioon olosuhteiden ja oman kaluston tehon lisäksi myös kilpailutilanne ja asiakkaan maksukyky. Töiden tekeminen tappiolla ei ole pitkällä tähtäimellä kenenkään etu.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nykyaikaisten koneiden ja ajoneuvojen ohjausjärjestelmät keräävät jatkuvasti tietoa ajomatkasta tai työsaavutuksesta sekä tehon tarpeesta. Tätä tietoa voidaan käyttää esimerkiksi tarjouksen teossa ja kustannuslaskennassa, ajopäiväkirjan täyttämisessä ja jopa vianetsinnässä, kuten voimme seuraavien sivujen artikkeleista lukea. Tuotoksen pieneneminen voi varoittaa esim. tukkeutuneesta ilmansuodattimesta tai pienen remontin tarpeesta. Koneen ajotietokoneen kautta voidaan seurata myös ajomatkaa tai esim. pinta-alaa. Ajomatka vaikuttaa todella paljon esim. lannanlevityksen todelliseen työsaavutukseen, minkä vuoksi sen vaikutus teholliseen työaikaan pitää huomioida – varsinkin jos ajetaan hehtaarihinnalla.

Keskihinta vääristää

Hinnoittelu tehdään useimmiten alan yleisen hintatason perusteella, joka perustuu pitkälti urakoitsijan näppituntumaan ja asiakkaan ilmeiden tulkintaan. Koneviestissäkin on julkaistu maatalouskoneurakoinnissa toteutuneita keskimääräisiä urakointihintoja, joita Työtehoseura on kerännyt joka toinen vuosi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hintahaarukka on olosuhteiden, esimerkiksi pellon kivisyyden tai suuren lohkokoon, vuoksi hyvinkin suuri.

Hehtaari vai tuntihinta

Kyntö on erinomainen esimerkki työstä, jossa lohkon epäsäännöllinen muoto, kivet tms. esteet vaikuttavat todella paljon hehtaarisaavutukseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kyntötyön hehtaarihinta vaihteli TTS:n vuonna 2015 tekemässä kyselyssä 48–77 euron välillä. Tuntityönä laskettu kyntö maksoi 56–79 euroa/ha, kun käytettiin 4–5 teräistä paluuauraa tai 5–8 teräistä sarka-auraa.

Korkein hinta oli siis 60 % kalliimpi kuin alhaisin hinta hehtaaria kohden. Hintahaarukka vaikuttaa prosenteissa suurelta, mutta toisaalta 29 euron hintaero vastaa vain puolen tunnin työn tuntikustannusta, jos veloitusperusteena käytetään 58 euron tuntihintaa.

Kulutuksen seuranta opastaa

Ajo- ja työtavalla sekä koneen säädöillä on suuri merkitys polttoaineen kulutukseen, joka on polttoaineen hinnan halpenemisesta huolimatta suurin yksittäinen kuluerä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Muokkauskoneen tehontarve ja samalla koneen kuluminen nousee erittäin nopeasti, kun ajonopeus ylittää ihannenopeuden. Työkoneella kaahaaminen kasvattaa myös koneen vaurioitumisriskiä, minkä vuoksi koneen leveyden tulisi olla oikeassa suhteessa työleveyteen. Vauhdin lasku hidastaa työtä, mutta saattaa säästää polttoainetta.

Säästöasetus voi jopa lisätä kulutusta

Useimmissa uusissa traktoreissa voi säätää moottorin ja voimansiirron ”yhteispeliä”, ts. käykö moottori mahdollisimman alhaisella kierrosluvulla – polttoainetta pitäisi säästyä – tai korkeimmilla kierroksilla, jolloin tehoa on käytössä enemmän ja työ sujuu nopeammin – polttoainetta kuluu enemmän.

Kokemuksemme mukaan säästöasetuksella saatetaan päästä jopa 10 % pienemmällä polttoainemäärällä työsaavutuksen pysyessä lähes samana. Parhaassa tapauksessa muutamaa minuuttia hitaammin ajettu siirtolenkki voi laskea kulutusta 5–6 litraa/100 km, mikä merkitsee jopa reilun 100 euron tuntikorvausta muutaman minuutin lisäajalle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Säästöasetus saattaa kuitenkin myös lisätä kulutusta, mikäli tehon tarve on niin suuri, että moottori kuormittuu kierroslukuunsa nähden liikaa. Todellinen kulutus kannattaakin tarkistaa koneen näytöltä, eikä vain luottaa säätönupin asentoon.