Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Trafi valvoo: RPAS-lentotyötoiminta

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lentotyöllä tarkoitetaan kaikkea muuta kuin harraste- ja urheilutoimintaa, ja tällöin on toiminnasta tehtäv ilmoitus Trafille. Lisäksi on otettava mm. vastuuvakuutus ja pidettävä lentotoiminnasta lentopäiväkirjaa.

Tällä hetkellä Trafin ylläpitämään rekisteriin on ilmoittautunut jo yli 2 300 lentotoimintaa harjoittavaa henkilöä tai yritystä. Suurin osa on ilmoittanut toimialaksi valo- ja videokuvauksen, sekä erilaiset mediat. Mutta mukana on myös ”vakavampaa” ammattitoimintaa, kuten kiinteistöjen tarkastusta ja erilaista kartoitusta. Metsätalouden piirissä tapahtuvaa toimintaa (n. 20 kpl) ja vastaavasti maatalouden kartoituksia tekeviä (alle 20) on toistaiseksi vielä varsin vähän.

Suomen RPAS-ohjeisto on varsin moderni ja sallivampi kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa käytössä oleva. Meillä ei vaadita apupilotin käyttöä ja sallittu lentokorkeus on 150 m, kun muualla satetaan käyttää 120 m maksimilentokorkeutta.

Tulossa oleva yhteiseurooppalainen RPAS-ohjeisto tullee muuttamaan ja kenties tiukentamaan ohjeistoa. Ainakin koulutuksen osalta vaatimustason kiristymistä on odotettavissa. Ensimmäisenä kotimaisena toimijana HAMK (Hämeen Ammattikorkeakoulu) on aloittamassa alan koulutusta.