Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ajot muistiin

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valtra lanseerasi Valtra Smart -pilvipalvelun markkinoille vuosi sitten. Smart on sisäänrakennettuna kaikissa nelossarjan N- ja T-mallien traktoreissa. Myös jälkiasennus on mahdollista malleihin, joissa on CAN-väylä.

Valtra Smart on kehitetty yhteistyössä jyväskyläläisen Kilosoftin kanssa.

Valtra Smartiin kuuluu SIM-kortin sisältävä lukijalaite, joka kytketään traktorin CAN-väylään. Väylältä laite lukee samoja tietoja esimerkiksi moottorinohjaimen kanssa. Laite lähettää valittuja tietoja datayhteyden kautta jatkuvasti palvelimelle, josta verkkoselainpohjainen sovellus käy lukemassa tiedot. Mikäli datayhteys katkeaa, lukija tallentaa tiedot vähintään vuorokauden ajalta ja lähettää ne palvelimelle kun datayhteys on taas mahdollinen. Nopea asennettava

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valtra Smartin lukijalaitteen asennus on varsin nopea toimenpide vanhempaan traktoriin. Vaihtoehtoina on traktorin diagnostiikkapistokkeeseen kytkettävä johtosarja tai traktorin oikeanpuoleisen sivukonsolin alle asennettava johtosarja. Valtra-huollossa asennus kestää noin tunnin, mutta työ on suhteellisen helppo tehdä itsekin, sillä sähkötöitä ei tarvitse tehdä. Laite asennetaan valmiisiin liittimiin ja se saa myös virtansa samasta johtosarjasta. Valtra Smartin vuosilisenssi maksaa verollisena 370 euroa.

Tiedot nettiselaimesta

Smartin käyttöä varten ei tarvita erillistä selainta, sillä sovellus toimii verkossa. Sovellukseen kirjaudutaan omilla tunnuksilla myvaltra.com-sivustolta. Kokeilimme sivustoa puhelimilla, tableteilla ja eri selaimilla. Internet Explorerin kanssa kaikki kuvakkeet eivät näkyneet oikein, mutta muutoin sovellus toimi. Tarkkaa tietoa polttoaineen kulutuksesta

Kustannustietoisuus on tärkeä osa kannattavaa urakointitoimintaa harjoittavalle urakoitsijalle. Pääoma-, palkka- ja huoltokustannusten lisäksi polttoainekustannukset ovat merkittävässä osassa urakointitaksan määrittelyssä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Smartin kautta kulutustiedot on mahdollista saada selville työsuoritekohtaisesti. Esimerkiksi niittämiseen kuluneen polttoaineen määrä on helppo selvittää.

Smart kerää polttoaineen kulutustiedot samalla tavoin kuin traktorin oma ajotietokonekin – suoraan traktorin CAN-väylältä. Vertasimme Smartin kulutuslukemia Vakolan tarkan virtausmittarin kulutuslukemiin tehomittauksen aikana. Väylältä luetun kulutuksen ero todelliseen virtausmittarilla mitattuun kulutukseen oli sitä pienempi, mitä suurempi polttoaineen kulutus oli.

Normaaliasetuksilla Smartin näyttämä kulutus erosi huipputehon kierrosluvulla vain prosentin todellisesta kulutuksesta. Eco-asetuksella erotus oli hieman suurempi, 3 prosenttia. Pääsääntöisesti väylältä luettu kulutus oli suurempi kuin virtausmittarilla todettu kulutus.

Työaikojen tarkempaa seurantaa

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Polttoainekulujen tavoin myös työajan seuranta helpottuu Smartin käyttöliittymästä.

Tapio Vesterinen