Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Radiopuhelin kännykkään – helpotusta viestintään

Älypuhelimeen saatavalla Zello-radiopuhelinsovelluksella hyödynnetään internetin kautta tapahtuvaa ääniviestittelyä. Puhuminen tapahtuu kuin oikeilla radiopuhelimilla, tangenttia painamalla.
Tangenttipainike näytön keskellä on riittävän kokoinen, mutta muuten kuvakkeet ovat hankalia käyttää heiluvassa koneessa.
Tangenttipainike näytön keskellä on riittävän kokoinen, mutta muuten kuvakkeet ovat hankalia käyttää heiluvassa koneessa. Kuva: Jussi Nykänen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneiden parissa työskenteleville muutaman sekunnin yhteydenpitotarpeita tulee sesonkiaikaan useita päivässä. La- tai vhf-puhelimilla lyhyet ja nopeat keskustelut käyvät pienillä välimatkoilla vaivattomasti. Matkan kasvaessa alkavat la-puhelimen kuuluvuusongelmat, jotka taas pakottavat ottamaan kännykän esille.

Älypuhelimeen saatavalla Zello-radiopuhelinsovelluksella hyödynnetään internetin kautta tapahtuvaa ääniviestittelyä, jota rajoittaa ainoastaan internet-yhteyden laatu. Tämän päivän yhteyksillä ei katvepaikkoja ole enää kuin muutamalla kylällä. Edge-yhteys riittää viestittelyyn hyvin vaikka Afrikkaan saakka, ja normaalilla 3G-yhteydellä viestien viive on parin sekunnin luokkaa.

Aikajana tallentaa viestit

Viestittely tapahtuu kuin oikeilla radiopuhelimilla, tangenttia painamalla. Vastausääni kuuluu taustalta vaikka olisi samanaikaisesti käyttämässä toista sovellusta. Kohinaa ei ole ja viestit tallentuvat aikajanaan. Normaalia gsm-puhelinliikennettä Zello ei häiritse. Puhelun jälkeen välistä jääneet puheviestit voi kuunnella uudestaan aikajanasta, jonne ne tallentuvat.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Windows-sovelluksen puute rajoittaa vielä Nokia Windows -käyttäjiä, mutta vaivaan on jo beta-sovellus testissä. Alkukesästä uskaltaisi toivoa jo täyttä versiota myös Windows-käyttäjille. Android- ja Apple-puhelimilla höpöttely onnistuu vaivatta.

Puhelinkäyttö sopii ajoon

Imukupilla John Deeren sivuikkunaan kiinnitetty Samsungin tabletti kuulutti tulevat puhelut hyvin. Viestiä lähettäessä täytyi olla kuitenkin nenä kiinni lasissa. Kännykällä sovelluksen käyttäminen on helpompaa, kun puhelimen voi tuoda suun eteen kuten la-puhelimessa ja painaa tangenttia. Kuvake tangentille on näytön keskellä. Koska se on varsin kookas, on kuvakkeeseen helppo osua vaikka heiluvassa traktorissa.

Yläkulmissa olevat valikot ovatkin sitten kellosepän hommaa, sillä painikkeet ovat melko pieniä. Osa handsfreestä toimi ja osa ei. Varsinaista syytä ei saatu selville, mutta joka tapauksessa toimivan handsfreen kanssa Zello on varsin mukava käyttää. Osassa handsfree-laitteistoja tangentin painaminen onnistuu korvanapin vastausnapista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tieto kulkee turvallisesti

Käyttöä aloitettaessa täytyy sovellus hakea Google playsta tai Apple storesta. Yhden käyttäjistä täytyy luoda kanava, jonka voi itse nimetä esimerkiksi Peräkylän maansiirto Oy:ksi. Tällöin kaikki yrityksen työntekijät ja aliurakoitsijat voivat liittyä kyseiseen kanavaan. Kanavan perustaja voi hylätä tai hyväksyä liitoksen. Selkeä etu on siinä, etteivät ulkopuoliset pääse kovin helposti kuuntelemaan yrityksen sisäistä keskustelua. Liittyminen ja käyttäminen vaatii kyllä opettelua ja viitseliäisyyttä.

Jotta kaikki hyöty saadaan irti täytyy kaikkien työmaalla olevien opetella kyseisen ohjelman käyttö. Harrastuksissa Zello-sovellus on hyödyksi vaikka hirvimetsällä. Zello-sovellus ei tee autuaaksi, mutta helpottaa varmasti vaikkapa ajosilppuriporukan viestintää, kun kuuluvuus ei rajoita puhumista.

KIITÄMME & MOITIMME

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
  • Kuuluvuus
  • Keskustelujen tallennus
  • Ei toimi kaikilla hf:llä
  • Tangenttia lukuun ottamatta pienet kuvakkeet