Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Nivalan Konekapinassa pääosissa olivat sähköiset pienkuormaajat – tapahtumaan kuului myös näyttävä harrasteautonäyttely

Koneviesti oli testaamassa sähköisiä pienkuormaajia Nivalassa 5–6. toukokuuta järjestetyn Konekapina kauppatapahtuman yhteydessä. Lounastauolla oli aikaa jutella muiden näyttelyvieraiden kanssa.
Konekapina-tapahtuma järjestettiin Nivalassa toukokuun alkupuolella.
Konekapina-tapahtuma järjestettiin Nivalassa toukokuun alkupuolella.  Kuva: Tuomas Silventoinen

Agroteknoa Jokilaaksoihin hanke esitteli ja koeajatti markkinoilla olevia sähköisiä pienkuormaajia Nivalassa 5-6. toukokuuta järjestetyn Konekapina kauppatapahtuman yhteydessä. Varsinainen kuormaajien koeajopäivä oli perjantai, mutta monet näytteilleasettajat järjestivät koeajoja myös lauantaina.

Konekapina kauppatapahtuma oli hajautettu tavallaan neljään eri paikkaan. Aseman seudun konepainotteisten liikkeiden lähistöllä oli pääpaikka, jossa lauantaina kuultiin alueen tuoreiden kansanedustajien Timo Mehtälän (kesk.) ja Antti Kankaan (ps.) mietteitä. Mitää koneuutuuksia tapahtumassa ei ollut.

Konekapinan kävijöiden ei tarvinnut kävellä tapahtumapaikalta toiselle, sillä Zetoreiden kyytiä oli tarjolla nonstoppina.
Konekapinan kävijöiden ei tarvinnut kävellä tapahtumapaikalta toiselle, sillä Zetoreiden kyytiä oli tarjolla nonstoppina. Kuva: Visa Vilkuna

Pienkuormaajien koeajokenttä oli muutaman sadan metrin päässä Malisjoen toisella puolella vanhan meijerin tontilla. Torilla oli viihteellisempää ohjelmaa ja reilun kilometrin päässä torilta olevassa jäähallissa oli erittäin näyttävä harrasteajoneuvojen näyttely. Kuljetukset eri paikkojen väillä oli järjestetty mallikelpoisesti kahdella Zetorilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Konekapina tarjosi maksuttoman pääsyn varsin korkeatasoiseen harrasteajoneuvojen näyttelyyn.
Konekapina tarjosi maksuttoman pääsyn varsin korkeatasoiseen harrasteajoneuvojen näyttelyyn. Kuva: Visa Vilkuna

Tapahtuman jakaminen moneen paikkaan latisti hieman tunnelmaa, kun ruuhkaista markkinameininkiä ei ollut. Usean pisteen välillä liikkuvien ihmisten takia tapahtuman kävijämäärästä ei saanut selkeää kuvaa.

Sähkökuormain hankintalistalla

Haapavedellä 50 lehmän lypsykarjatilaa pitävä Jaakko Ahola oli yksi sähköisiin pienkuormaajiin tutustunut. Hänen mukaansa tilan seuraava kuormain tulee mitä todennäköisimmin olemaan sähköinen. Päivittäisessä käytössä, jossa osa ajosta tapahtuu sisätiloissa, sähköinen voimanlähde on verraton. Pakokaasuton ja dieseliä huomattavasti hiljaisempi sähköversio on sekä kuljettajan että eläinten mieleen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Jaakko Ahola pitää 50 lehmän lypsykarjatilaa Haapavedellä.
Jaakko Ahola pitää 50 lehmän lypsykarjatilaa Haapavedellä.  Kuva: Visa Vilkuna

Luomu jatkuu

Nivalalainen luomuviljelijä Esa Oja harmitteli kevään viivästymistä. Kylmä sää mahdollisti myös Konekapinaan tutustumisen, kun pellolle ei ollut vielä asiaa. Uuden sopimuskauden takia luomusta on huhujen mukaan siirtynyt melko paljon viljelijöitä tavanomaiseen tuotantotapaan. Tarkat laskelmat kuitenkin osoittivat, että Ojan tilan osalta luomussa pysyminen on taloudellisesti järkevin ratkaisu. Myös maan kasvukunnon vaalimisen kannalta luomussa pysyminen tuntuu järkevimmälle.

Kylmä sää mahdollisti nivalalaiselle luomuviljelijälle <strong id="strong-fecb244414fe104545894aab9563c77b">Esa Ojalle</strong> tutustumisen Konekapinaan, kun pellolle ei ollut vielä asiaa.
Kylmä sää mahdollisti nivalalaiselle luomuviljelijälle Esa Ojalle tutustumisen Konekapinaan, kun pellolle ei ollut vielä asiaa. Kuva: Visa Vilkuna