Video: Maataloustoimittajan näkemyksiä konekaupasta ja tulevaisuuden maataloudesta – ”Jos jäädään seisomaan paikoilleen, taantuminen on selvää”
Seppo Pentti on vuoden verran toiminut Koneviestin maataloustoimittajana. Koneala hänellä on tullut tutuksi jo tätä ennen, sillä aiemmin hän toimi Urakointi Uutisten tuottajana ja päätoimittajana. Työt Koneviestissä ovat olleet pitkälti samantyyppisiä, mielenkiintoisia hommia kuin aiemminkin, vaikka työ on Koneviestissä aiempaa teknisempää ja syvällisempää.
Näyttelyosastoilla kiertäessä ja asiakkaiden ajatuksia kuunnellessa Pentti on havainnut ihmisten huolen tulevaisuudesta. Päällimmäisinä ovat energian hinnan nousu sekä huoli siitä, kuka tulevaisuudessa tekee työt. Moni maatalouden urakoitsija kaipaa alalle aliurakoitsijoita kerjuuketjuihin. Ammattitaitoisista tekijöistä eli niistä, jotka pitävät koneistaan huolta, osaavat käyttää ja säätää niitä sekä osaavat huoltaa koneensa, on huutava pula. Pentti sanoo, että valitettavasti tämä ei kaikilta alalla olevilta tai sinne pyrkiviltä luonnistu jo työmoraalin tai oppimiskyvyn suhteen. Poikkeuksia toki on.
Pentti kertoo myös, että energian hinnan nousun myötä yhä useampi haluaisi tilan kuivaamolle öljylämmityksen sijaa bioenergiaratkaisun. Tällä hetkellä kuitenkin tukipäätösten käsittely ja eteneminen sakkaa. Asiakas ja teollisuus ovat valmiina muutokseen, mutta rahoitusasioiden käsittely on selvästi jäljessä.
Kolmantena ongelmakohtana Pentti näkee sen, että koneketjujen organisointi eli sen, että työt tulisivat tehtyä mahdollisimman optimaallisesti on monella tilalla miettimättä. Tärkeää olisi pohtia, miten saadaan oikeaan aikaan sopiva määrä kunnossa olevia koneita ja ihmisiä paikalle silloin, kun on aika käydä töihin. Ja jos tilalla ei ole omaa kalustoa työn tekemiseen, niin mistä ja keneltä työ hankitaan. Jokaisen tilan ja urakoitsijan tulee miettiä omat, heille sopivat ratkaisunsa juuri siihen tarpeeseen, mitä näiden töiden tekeminen edellyttää. Esimerkkinä Seppo Pentti käytti irtokonttilogistiikkaa, johon hän perehtyi juttukeikan yhteydessä Saarijärvellä.
Seppo Pentti on havainnut, että parhaimmalla mielialalla näyttelyssä ovat olleet liikkeellä viljaviljelijät – markkinahinnasta johtuen, vaikka parin viime vuoden ajan viljanviljelijöiden investoinnit ovat olleet jäissä. Pentin mukaan kasvinviljelyn käsittelyyn tulisi saada pikaisesti parannusta. Jos esimerkiksi puimurikauppa ei pian kiihdy, niin Suomessa on pian iso kasa vanhoja puimureita käytössä, joilla välttämättä viljaa ei saada pois pelloilta.
Myös kasvuston murskauskoneiden kauppa tulisi lisääntyä, kun lannotteiden hinnat kasvavat ja kemikaalisten aineiden käyttöä pyritään pelloilla vähentämään. Pentin mukaan jo perinteisen viljelytilan kannattaa näistä syistä miettiä, miten omilla pelloilla kemikaalien määrä voidaan tarvittaessa vähentää.
”Karjatalouspuolelta ei suuria riemunkiljahduksia ole kuulunut,” Pentti kertoo karjatalouden kuulumisista. Tuottajien määrä vähenee sekä liha- että maitopuolella vuosittain. Tämä kuitenkin jättää tilaa niille, jotka kehittävät omaa maatilaansa ja jatkavat toimintaasa. Pentin mukaan tämä suuntaus on oikea, vaikka rakennemuutos tekeekin kipeää. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että myös karjatalouden koneista tehdään kauppaa.
”Synkkyyteen ei kannata hukkua eikä kaivoon oksentaa”, Pentti toteaa. ”Tulevaisuuteen katsojat ovat etulyöntiasemassa. Jos jäädään seisomaan paikalleen, taantuminen on selvää”, hän arvioi maatalouden näkymiä. Pentin mukaan maa- ja karjataloudessa koko ajan tulee katsoa eteenpäin – vaikka vain pienin askelin. Pieni nousukiinto yksittäisissäkin asioissa on kaikkein parasta.
Pentti kertoi myös Eemeli Linnalle, mitä tapahtuu tienhoidossa ja ojituksessa. Katso videolta Pentin haastattelu kokonaisuudessaan.
Osaston luetuimmat
- Agritechnicassa metsävarusteet vähissä, mutta bioenergian tarjonta monipuolista
- Mantsinen-nosturit tunnetaan paitsi suorituskyvystään myös energiatehokkuudestaan – Mikko Mantsinen esittelee materiaalinkäsittelynostureiden tekniikkaa
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Patu – isältä pojalle
- Kaikkiruokainen kotimainen - Vanhat Valmetit ry 10 vuotta
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia