Karjatilallinen ja yrittäjä Juha Salin on jatkuva kehittäjä, joka käyttää otolliset tilanteet hyväksi – ”Yrityksen päätöksenteossa ei pitäisi lukita mitään lopulliseksi”

Juha Salin on maitokarjatilallinen ja yrittäjä SR-Harvesting Oy:ssä. Apuna on monta työntekijää, jotka hoitavat itsenäisesti oman tehtävänsä. Yrittäjän tehtävä on yrittää järjestää asiat niin, että itse pitää osallistua vain mahdollisimman vähän päivittäisiin rutiineihin.
”Sopivat tilaisuudet pitää käyttää hyväksi. Jollei niitä uskalla käyttää, niin tilaisuus menee nopeasti ohi”, Juha Salin toteaa. Taustalla näkyy SR-Harvestingin purkuosien varastoa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Juha Salin

  • Ikä 38 vuotta
  • Salinin Tila Oy, joka tuottaa luomumaitoa seitsemällä robotilla
  • SR-Harvesting Oy myy ja huoltaa koneita sekä toimittaa varaosia

Kun yritystoiminta laajenee, muuttuu yrittäjän työnkuva – tärkeä osa työtä on henkilöstöhallinto. Jokapäiväiset rutiinityöt kannattaa keskittää työntekijöille, niin työt tulevat yleensä parhaiten hoidettua. Toki myös yrittäjän pitää osata käytännössä kaikki työt. Mutta jos yrittäjä jumiutuu arkirutiineihin, ei aikaa jää selvittelyyn, vertaamiseen ja päätöksentekoon.

Koneita

Aikoinaan metsäkonemyyntiin ja huoltoon perustettu SR-Harvesting Oy otti hoitaakseen vuonna 2014 Valmet ja Valtra-traktoreiden purkuosien liiketoiminnan (Valparts) eli kierrätysosat ja siirsi toiminnat Virroille. SR-Harvestingin liiketoimintaan kuuluvat huoltopisteet Jyväskylässä ja Viitasaarella sekä huoltoauto, jolla voidaan hoitaa huoltoa pidemmältäkin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

SR-Harvestingin toimiala laajeni myöhemmin koneiden maahantuontiin. Valikoimassa ovat mm. Pronarin tuotteet, Rolmako ja RMH-seosrehuvaunut.

Maatila

Juha Salin on tottunut jatkuvaan kehittämiseen. Paikoilleen ei ole voitu jäädä missään vaiheessa. Maatilaa on kehitetty vuosien varrella melkoisin muutoksin. Viljely on ollut luomussa vuodesta 2001 ja se asettaa omat haasteensa.

”Yrityksen päätöksenteossa ei pitäisi lukita mitään lopulliseksi”, Juha toteaa. Ainakin rakennuksia suunniteltaessa pitäisi jättää hieman pelivaraa, jotta muutokset olisivat mahdollisia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nykyisellä tontilla Virroilla Salinin tilan tuotanto alkoi vuonna 2008 luomulihatuotannolla ja emolehmillä. Lihakarjakasvattamon rakenteet ja koko suunniteltiin alunperin niin, että rakennus muuntuisi muuhunkin käyttöön. Parhaimmillaan oli yhteensä 1 000 päätä loppukasvatettavaa lihakarjaa ja emolehmiä 200. Yhtymän liiketoiminta muutettiin Salinin Tila Oy:ksi vuonna 2013. Vuonna 2017 siirryttiin luomumaitokarjaan kohtuullisen pienillä muutoksilla.

”Aika silloin oli hyvä tehdä Valion kanssa luomumaitosopimus, kun kysyntä oli kasvamassa”, Juha muistelee.

”Tilanteet pitää käyttää hyväksi, muuten paras aika menee ohi. Oikeastaan muutoksessa palaset loksahtivat paikalleen luontevasti”, Juha kiittelee.

Jotta tuotanto on kannattavaa, lehmien hyvinvointiin kiinnitetään huomiota. Kallein vaihtoehto on, että eläinlääkäri kutsutaan sairastuneen eläimen vuoksi. Hyvinvointia edesauttavat runsas kuivitus, laiduntaminen ja nurmirehuruokinta. Navetassa pitää olla tilaa ja makuupaikkoja jopa hieman väljästi, jotta eläimet ovat rauhallisia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tilan seitsemän VMS-robottia lypsävät nyt maitoa, joskin hieman vajaalla kapasiteetilla.

Lietteenlevitys ja rehunkorjuu on täysin ulkoistettu siilotyötä lukuun ottamatta. Muokkaus- ja kylvötöitä tekee paljon myös traktoriurakoitsija, toistaiseksi kuitenkin vielä osittain tilan koneilla.