Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Katso videolta, millaisia ovat saarijärveläisen kotieläintilan rehulogistiset vaihtoehdot – kontteja ajaa pellolle kaksi kuorma-autoa

Kotieläintilan rehu- ja lantalogistiikka voidaan järjestää monella tavalla. Valinta riippuu monesta tekijästä kuten peltojen etäisyydestä, siirrettävästä määrästä, omasta ja saatavasta kalustosta, kuljettajien määrästä, lastaus- ja purkupaikoista sekä muuttuvien kustannusten kertymisestä. Monella vaikuttaa myös riski peltojen tallaantumisesta sekä kaluston muu käyttö liiketoiminnassa.

Saarijärvellä harjoiteltiin rehun siirtoa konteilla jo viime kesänä.

”Etukäteen laskettiin paperilla, miten kustannukset kertyvät ja päätettiin kokeilla, kun koukkuauto sattui käytössä olemaan. Testimielessä menetelmää kokeiltiin viime kesänä, kun käytössä oli muutama kontti”, Heikki Hiironen muistelee. Konttilogistiikka todettiin toimivaksi, mutta ei toki ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi.

Tänä vuonna konttien määrä on tuplattu ja kontteja ajaa kaksi kuorma-autoa. Kontteja hankittiin lisää käytettynä ja uutena. Käytettyjä kontteja ei ole aivan valtavasti saatuvilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Käytössä pellolla on paikallisen urakoitsijan, Järvisen Kristianin traktori ja koukkualustaperävaunu, joka on silppurin torven alla kuten muutkin perävaunut. Koukkukaluston kanssa ei lähdetä tien päälle, vaan täysiä kontteja siirretään pellolta vaihtopaikalle. Täysi kontti lasketaan vaihtopaikalle tai tyhjänä olevan kuorma-auton perävaunun kiskoille. Tämän jälkeen otetaan tyhjä kontti kyytiin.