
Ab A Häggblom Oy: 60 vuotta teräksisellä sykkeellä





Yrityksen alkutaival alkoi varsin yksinkertaisesta työtehtävästä. Alf Häggblom perusti yrityksen korjatakseen polttoainetynnyreitä. Nopeasti toiminta laajeni maarakennuskoneiden korjaukseen. Toiminta oli kirjaimellisesti korjaamista, sillä kalusto oli vanhaa. Osa oli valmistettu jopa ennen maailmansotia, eikä varaosia ollut saatavilla.
Ensimmäinen yrityksen merkkipaalu saavutettiin vuonna 1967, kun Häggblom hankki yhä käytössä olevan hydraulisen telaprässin. Kyseessä oli aikakauden mittakaavassa massiivinen investointi, johon kylänmiehet suhtautuivat kauniisti sanottuna epäillen. Samaan aikaa markkinoille ilmestyi kumipyöräkoneita, joiden arveltiin olevan tulevaisuuden teknologiaa.
Hankinta kuitenkin osoittautui käänteentekeväksi yhtiön tulevaisuuden kannalta, sillä telaprässi nopeutti työskentelyä selvästi ja tilauskanta säilyi vahvana. Samalla yhtiö aloitti myös telaketjukomponenttien maahantuonnin.
Kasvun aikaa
Eräs Häggblomin virstanpylväistä sijoittuu vuoteen 1984. Silloinen Itä-Suomen aluemyyjä meni kaupittelemaan telaston vara-osia Kuopiolaiselle Junttanille. Yrityksen vastatarjous oli yllättävä, sillä Junttan pyysi Häggblomia rakentamaan paalutuskoneiden alavaunut kokonaisina.
Ensimmäisten alavaunujen rakentamisessa riitti opeteltavaa, mutta nopeasti sopiva konsepti kuitenkin löytyi. Yhteistyö Junttanin kanssa on jatkunut näihin päiviin saakka. Muita merkittäviä solmittuja asiakkuuksia olivat mm. Metso Mineral, Sandvik Construction ja Mantsinen.
Vuonna 1999 Häggblom oli uuden haasteen edessä, sillä Metso toivoi yrityksen tuplaavan kapasiteettinsa. 2000-luvun alku olikin suurten investointien aikaa. Häggblom rakensi kokoonpanotehtaan ja lisää tuotantotilaa. Samalla hankittiin nykyaikaisia hitsausrobotteja ja muita tuotantokoneita. Tuorein merkittävä laite on kolmas pitkäjyrsinkone.
Monipuolinen yritys
60-vuotisen taipaleen aikana Ab A Häggblom Oy on kasvanut erääksi alansa suurimmaksi toimijaksi. Liiketoiminta on jaettu kolmeen erilliseen tulosyksikköön: telaketjusovelluksiin, kauhoihin sekä vara-ja kulutusosiin.
Häggblom on Pohjois-Euroopan johtava maansiirtojärjestelmien alustojenvalmistaja. Yhtiön suunnittelemia ja valmistamia alustoja löytyy mm. Mantsisen materiaalinkäsittelykoneista, Pro-Silvan metsäkoneista ja Metso Mineralsin mobiilimurskista. Häggblom tekee myös alustamuutostöitä pienempiin maarakennuskoneisiin. Tyypillisiä kohteita ovat alustan levennykset ja korotukset sekä normaalit telaremontit. Osa palvelua ovat myös kenttähuollot.
Kauhojen osalta Häggblom on keskittynyt järeämpään kokoluokkaan. 2–3 kuution ”heavy duty” kauhojakin valmistetaan palveluna, mutta tätä pienempiä yhtiö ei yleensä valmista. Kaivosbuumi on näkynyt myös Häggblomin tilauskannassa, sillä yritys on valmistanut ja huoltanut useita suuria, jopa 20–30 kuution kokoisia kauhoja.
Kauhahuollot ovat tärkeä osa myös Häggblomin tuotekehitystä. ”Huoltojen yhteydessä tutkimme kauhanrakenteet huolellisesti, jolloin mahdolliset ongelmakohdat voidaan vahvistaa seuraavassa versiossa. Kaivoskäytössä kauha merkittävä osa tuotantoprosessia, joten seisokkeihin ei ole varaa”, kertoo suunnittelupäällikkö Jukka Lämpsä.
Häggblom on myös merkittävä vara-osien myyjä. Pohjois-Euroopan laajimmasta kulutusosien varastosta löytyy telaston osien lisäksi myös muut kulutus- ja moottorinosat 1–800-tonnisiin koneisiin. Edustuksiin kuuluvat mm. maailman johtavat kulutusosien valmistajat Berco ja ESCO. Yrityksen sijainti mahdollistaa nopeat toimitukset myös Norjaan ja Pohjois-Ruotsiin.
Muutoksen tuulia
Kuluvan vuoden aikana Häggblomin johdossa on tapahtunut muutoksia. Yhtiön pitkäaikainen toimitusjohtaja John Hagnäs on siirtymässä eläkkeelle, joten hän ojensi viestikapulan seuraajalleen Jukka Karhulalle kesäkuun alussa. Hagnäs jatkaa yhtiön palveluksessa vuoden loppuun Senior Advisor -nimikkeellä.
Reilun vuoden verran Häggblomilla jälkimarkkinointipäällikkönä työskennellyt Karhula tarttuu toimitusjohtajan ruoriin luottavaisena.
”Perinteikkään ja menestyksessään yhtiön luotsaaminen on mielenkiintoinen haaste. Meille on erittäin tärkeää tarjota asiakkaille ennen kaikkea laadukkaita tuotteita ja palveluita”, summaa Karhula.
Maarakennuskoneiden peruskonsepti on pysynyt lähes samana jo vuosikymmeninä. Hagnäs kertoo alan kuitenkin muuttuneen tietototekniikan myötä merkittävästi.
”Vielä 80-luvulla piirustuksia läheteltiin telefaxilla ja riisipaperi oli osa työprosessia. Nykyään suunnitteluprosessi ja tuotanto ovat suurelta osin tietokoneohjattuja.”
Toinen merkittävä muutos liittyy säädösviidakkoon.
”Laatukäsikirjat ovat lastenleikkiä normi- ja direktiiviviidakkoon verrattuna. Standardien ja muiden säädösten toteuttaminen vaatii runsaasti resursseja ja vaivanäköä.”
Paikallisesti maailmalle
Häggblom on jatkossakin Kokkolalainen yritys, mikä näkyy myös työntekijöissä.
”Huippuhitsareita on nykypäivänä vaikeampaa löytää, mutta onneksi Keski-Pohjanmaalla on vielä laadukasta alan koulutusta. Suurin osa työntekijöistämme onkin lähialueilta. Ulkomaalaista työvoimaa meillä ei käytännössä ole”, kertoo Karhula.
Eräs Häggblomin menestyksen salaisuuksista lienee myös hyvä työilmapiiri. Huumoria viljellään läpi koko tuotantoketjun, eikä johtoporraskaan säästy hyväntahtoiselta pilailulta. Pitkässä juoksussa tämä parantaa työssäviihtymistä ja sitouttaa henkilökunnan tekemään parhaansa.
Samalla rohkeudella, jota Alf Häggblom ilmensi jo 60 vuotta sitten, yhtiö toteuttaa visiotaan myös 2010-luvulla. Häggblomin liikevaihto on kärsinyt maailmanlaajuisesta varovaisuudesta ja kaivosyhtiöiden ongelmista. Tästä huolimatta yhtiö tähtää selkeään kasvuun. Hyviin uutisiin kuuluu myös Kevitsan kaivoksen saama laajennuslupa.
”Meille kansainvälistyminen ja kasvu, ovat luonnollisia askelia, joita tavoittelemme myös tulevaisuudessa”, toteaa Hagnäs.
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- Vetokisojen kirkasta aatelia - Mäkivetokisat, Kasukkala
- Sähköinen voimansiirto maarakennuksessa
- Ilouutinen tuleville rahtisahureille - Siirrettävän Slidetec-kenttäsirkkelin ensinäytös
- Suomen Imurikeskus Oy: Iso valikoima tuo imuvoimaa
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Nivalan maaseutunäyttely oli Suomen suurin rehukoneiden työnäytös — esillä oli kalustoa paljon ja monipuolisesti