Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Helsingin MaatalousKonemessut tarjosivat koneita, tietoa ja tapaamisia – ”Uskoa tulevaisuuteen löytyy vaikeasta maailmantilanteesta huolimatta”

MaatalousKonemessut 2022 järjestettiin 13. – 15.10.2022 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma keräsi paikalle noin 17 000 maa- ja metsätalousalan ammattilaista. Kävijämäärä ylitti hiuksenhienosti vuoden 2018 MaatalousKonemessujen kävijämäärän.
Kuva: Tapio Vesterinen

MaatalousKonemessut 2022

  • Näytteilleasettajia noin 400
  • vierailijoita noin 17000
  • Käytössä Messukeskuksen hallit maantasossa ja ulko-osasto

Hallitilaa oli MaatalousKonemessut 2022 -näyttelyssä enemmän kuin ensimmäisellä kerralla, joten kävijämäärä jakautui isommalle alalle. Leveillä käytävillä ei ollut ruuhkaa, joten esimerkiksi koko perheen tai kaveriporukan kanssa pystyi liikkumaan helposti.

”Olemme erittäin tyytyväisiä. Saimme paljon hyvää palautetta tapahtumasta. Yritykset ovat tehneet kauppaa ja tarjouspyyntöjä on tullut runsaasti. Kävijäkunta koki tapahtuman kiinnostavaksi. Uskoa tulevaisuuteen löytyy vaikeasta maailmantilanteesta huolimatta. Junat tulivat täynnä maa- ja metsätalousalan ammattilaisia Pasilan asemalle ja tyhjenivät siinä lähes kokonaan”, kertoo konseptikehittäjä Leo Potkonen Helsingin Messukeskuksesta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Konekaupan myyntijohtaja Anssi Peltola Lantmännen Agrolta on myös tyytyväinen näyttelyyn. Tarjouskanta on messujen jälkeen hyvä ja kauppaa on tehty. ”Asiakkaamme ovat tulleet messuille ja tapahtuma on osoittanut, että messuja tarvitaan alan ihmisten kohtaamisiin ja tulevaisuuden suunnitteluun”, toteaa Peltola.

Haastatteluja ja ohjelmaa

Samaa viestiä kuultiin Koneviestin osastolla, jossa haastateltiin alan ammattilaisia aina tasatunnein. Haastatteluvideot ovat nähtävillä Koneviestin verkkosivuilla. Ammattilaisten viesti oli yleensä sama − monella on tarvetta investoida. Virheinvestointeihin ei ole kuitenkaan varaa. Kun toiminnan raameille asetetaan rajoja, edellytetään entistä enemmän keskittymistä omaan tekemiseen ja oikeisiin päätöksiin.

Uutena ilmiönä näyttelyssä oli se, että hyvin monella osastolla pidettiin kävijöille tasaisin väliajoin esitelmiä esimerkiksi uusista traktorimalleista. Traktoreiden tehon kasvu kertoo maatalouden rakennemuutoksesta − merkittävimmät traktoriuutuudet kolkuttelivat 300 hevosvoiman lukemia, olipa Hankkijan ja Witraktorin osastoilla esillä yli 500-hevosvoimaiset telatraktoritkin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Karjataloudenkin kalustoa

Tänä vuonna tapahtuma oli lisätilan myötä laajentunut enemmän myös karjatalouteen. Tapahtuman aikana järjestettiin lukuisia seminaareja ja asiakastilaisuuksia. Kun asiakkaat ovat tulleet näyttelyyn, on heille tällöin kätevä tarjota täsmätietoa kasvotusten ja ammattilaisten välittämänä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

MaatalousKonemessuilla esiteltiin nurmi-, vilja- ja karjatalouden koneita ja laitteita. Esillä olivat myös eläinten ruokinta, karjatalouden tuotantopanokset ja rakentaminen, kasvinviljelyn tuotantopanokset ja viljakauppa, ulkoalueiden hoidon ja urakoinnin koneet ja laitteet sekä metsätalouden koneet, laitteet ja palvelut. Kaikki Messukeskuksen alakerran hallit olivat käytössä, lisäksi osastoja oli ulkoalueella.

Kun sisätilat ovat laajat, jäävät ulkoalueet herkästi vähemmälle huomiolle. Tämä on yksityiskohta, joka pitäisi ottaa huomioon etenkin opasteissa ja kuulutuksissa. Ulkoalueet näkyivät toki kartoissa, mutta niistä pitäisi muistuttaa myös tapahtuman aikana.

Yli 400 näytteilleasettajaa

Mukana on ennätysmäiset yli 400 näytteilleasettajaa. Ohjelmalava tarjosi hyvää sisältöä päivittäin. Suomen Messusäätiön rahoittama 10 000 euron Agri-INNO-palkinto jaettiin avajaispäivänä ja sen sai antibioottisen kuminaöljyn kehittänyt Nordic Caraway.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

MaatalousKonemessut järjestetään parillisina vuosina Helsingissä. Ensi vuonna Helsingin Messukeskus järjestää yhdessä ProAgria Tapahtumien kanssa KoneAgria 2023 -näyttelyn 12.–14.10.2023 Tampereella.

John Deeren uutta 6R-mallistoa edusti Witraktorin osastolla tämä portaattomalla voimansiirrolla varustettu 6R215 AutoPowr. Kattavasti varustellun maksimiteholtaan 237-hevosvoimaisen traktorin lähtöhinnaksi kerrottiin noin 240 000 euroa alv 0 %.
John Deeren uutta 6R-mallistoa edusti Witraktorin osastolla tämä portaattomalla voimansiirrolla varustettu 6R215 AutoPowr. Kattavasti varustellun maksimiteholtaan 237-hevosvoimaisen traktorin lähtöhinnaksi kerrottiin noin 240 000 euroa alv 0 %. Kuva: Tapio Vesterinen
Valtran Q-sarjaa esiteltiin näyttelyvieraille Agco Suomen osastolla. Hopeamitalin saanutta Q305-mallia esiteltiin asiakkaille tietoiskuissa useampaan kertaan, tässä puheenvuorossa tuotekouluttaja Marko Vilen. Portaattomalla voimansiirrolla varustetun 305-hevosvoimaisen traktorin veroton suositushinta on noin 231 000 euroa.
Valtran Q-sarjaa esiteltiin näyttelyvieraille Agco Suomen osastolla. Hopeamitalin saanutta Q305-mallia esiteltiin asiakkaille tietoiskuissa useampaan kertaan, tässä puheenvuorossa tuotekouluttaja Marko Vilen. Portaattomalla voimansiirrolla varustetun 305-hevosvoimaisen traktorin veroton suositushinta on noin 231 000 euroa.  Kuva: Tapio Vesterinen
Fendtin osaston eniten mielenkiintoa herättänyt traktori oli seitsemännen sukupolven 728 Vario. Ilman lisätehoa moottori tuottaa 283 hevosvoiman maksimitehon. Voimansiirtona on Agcon uusi portaaton TA190-vaihteisto, traktorin huippunopeus on enintään 60 km/h. Perusvarustetason Power-mallin 728 Varion hinnat alkavat verottomana noin 258 000 eurosta.
Fendtin osaston eniten mielenkiintoa herättänyt traktori oli seitsemännen sukupolven 728 Vario. Ilman lisätehoa moottori tuottaa 283 hevosvoiman maksimitehon. Voimansiirtona on Agcon uusi portaaton TA190-vaihteisto, traktorin huippunopeus on enintään 60 km/h. Perusvarustetason Power-mallin 728 Varion hinnat alkavat verottomana noin 258 000 eurosta. Kuva: Tapio Vesterinen
Massey Ferguson Activa 7340 sopii niille, jotka haluavat uuden ja suorituskykyisen puimurin perustekniikalla. 5-kohlinpuimurin moottori tuottaa 185 hevosvoimaa ja pöytä on vakiona 5,4-metrinen. Useita toimintoja, kuten koneiston ja pöydän käynnistystä, hallitaan mekaanisilla vivuilla, minkä vuoksi veroton hinta on saatu painettua 124 900 euroon.
Massey Ferguson Activa 7340 sopii niille, jotka haluavat uuden ja suorituskykyisen puimurin perustekniikalla. 5-kohlinpuimurin moottori tuottaa 185 hevosvoimaa ja pöytä on vakiona 5,4-metrinen. Useita toimintoja, kuten koneiston ja pöydän käynnistystä, hallitaan mekaanisilla vivuilla, minkä vuoksi veroton hinta on saatu painettua 124 900 euroon. Kuva: Tapio Vesterinen
Uusi tuttavuus messuilla oli Koivumäki-Yhtiöt Oy Sastamalasta. Yritys tuo maahan Sibuso-polttonestesäiliöitä varastointiin ja kuljetukseen. Maahantuontia ja myyntiä on tehty kolme vuotta ja joka vuosi myynti on koko tuplaantunut. Tarjolla on kokovaihtoehtoja 5000 litraan saakka. Tarjolla on myös ureaa ja käärinkalvoa. Vasemmalla Janne Koivumäki ja oikealla Veikka Peltonen, joka oli osastolla töissä.
Uusi tuttavuus messuilla oli Koivumäki-Yhtiöt Oy Sastamalasta. Yritys tuo maahan Sibuso-polttonestesäiliöitä varastointiin ja kuljetukseen. Maahantuontia ja myyntiä on tehty kolme vuotta ja joka vuosi myynti on koko tuplaantunut. Tarjolla on kokovaihtoehtoja 5000 litraan saakka. Tarjolla on myös ureaa ja käärinkalvoa. Vasemmalla Janne Koivumäki ja oikealla Veikka Peltonen, joka oli osastolla töissä.  Kuva: Seppo Pentti
Uddeholmilla on uusi Taurus-terä, jota saadaan marraskuussa toimitukseen. Tauruksessa kovametallihammasterän edessä on kovametallinen tasaterä, jonka kovuus on 500HB. Yksi idea on se, että tasaterä suojaa perusterää, eivätkä hampaat katkeile. Kun hammasterä seuraa tasaterää, se suojaa osaltaan hammasterän pehmeämpää runkomateriaalia ja saa aikaisemmin levitetyn hiekan poistamaan liukkautta. Rakenne on patentoitu Ruotsissa tänä vuonna.
Uddeholmilla on uusi Taurus-terä, jota saadaan marraskuussa toimitukseen. Tauruksessa kovametallihammasterän edessä on kovametallinen tasaterä, jonka kovuus on 500HB. Yksi idea on se, että tasaterä suojaa perusterää, eivätkä hampaat katkeile. Kun hammasterä seuraa tasaterää, se suojaa osaltaan hammasterän pehmeämpää runkomateriaalia ja saa aikaisemmin levitetyn hiekan poistamaan liukkautta. Rakenne on patentoitu Ruotsissa tänä vuonna.  Kuva: Seppo Pentti
Piippo Hydraulic Oy valmistaa vastaisuudessa hydrauliventtiilit myös alumiinista. Virtaukset saadaan vastaaviksi kuin aikaisemminkin. Alumiini on kevyttä, joten uusi rakenne ei rasita rakenteita kuten aiemmin. Alumiininen venttiilli saadaan toteutettua pienempään tilaan, mutta samoilla ominaisuuksilla. Hinta ei materiaalivaihdoksessa juurikaan muutu ja samat toiminnot saadaan venttiileillä tehtyä kuin aiemmin.
Piippo Hydraulic Oy valmistaa vastaisuudessa hydrauliventtiilit myös alumiinista. Virtaukset saadaan vastaaviksi kuin aikaisemminkin. Alumiini on kevyttä, joten uusi rakenne ei rasita rakenteita kuten aiemmin. Alumiininen venttiilli saadaan toteutettua pienempään tilaan, mutta samoilla ominaisuuksilla. Hinta ei materiaalivaihdoksessa juurikaan muutu ja samat toiminnot saadaan venttiileillä tehtyä kuin aiemmin.  Kuva: Seppo Pentti
Kanadalainen iGrip oli Suomessa esittelemässä porattavia nastoja ja etsimässä maahantuojaa. Porattavan nastan etu on se, että se voidaan ottaa pois, kun ei ole enää nastakeli. Nastavalikoima oli laaja – pienimmät nastat olivat tarjolla polkupyöriin ja kengänpohjiin, isommat puolestaan työkoneisiin, kuten traktoreihin ja tiekarhuihin.
Kanadalainen iGrip oli Suomessa esittelemässä porattavia nastoja ja etsimässä maahantuojaa. Porattavan nastan etu on se, että se voidaan ottaa pois, kun ei ole enää nastakeli. Nastavalikoima oli laaja – pienimmät nastat olivat tarjolla polkupyöriin ja kengänpohjiin, isommat puolestaan työkoneisiin, kuten traktoreihin ja tiekarhuihin.  Kuva: Seppo Pentti
Sekon vaunut olivat ensimmäistä kertaa esillä Agrimaan osastolla. Sekon omistus on vaihtunut, kun pääomasijoitusyhtiö osti Lobbolin suvulta yhtiön. Työt Sekolla jatkuvat kuten ennenkin. Vasemmalla esillä Samurai 7-vaakaruuvimalli ja oikealla Tiger 240 VMF, joka on pystyruuvimalli kahdella ruuvilla. Sekon myyntipäällikkönä Agrimaalla on Timo Haavisto (ei kuvassa).
Sekon vaunut olivat ensimmäistä kertaa esillä Agrimaan osastolla. Sekon omistus on vaihtunut, kun pääomasijoitusyhtiö osti Lobbolin suvulta yhtiön. Työt Sekolla jatkuvat kuten ennenkin. Vasemmalla esillä Samurai 7-vaakaruuvimalli ja oikealla Tiger 240 VMF, joka on pystyruuvimalli kahdella ruuvilla. Sekon myyntipäällikkönä Agrimaalla on Timo Haavisto (ei kuvassa). Kuva: Seppo Pentti
Elhon NK 10700 SF on uusi perhosniittokone, jonka työleveys on säädettävä 9,6 metristä 10,7 metriin. Kun käytössä on sähköinen ohjaus, sen mukana tulevat kaarrekompensointi ja päisteautomatiikka. Elhossa niiton jälkeen massavirta hoidetaan alakautta SideFlow-ruuvikuljettimella. Ruuvin kierre on loiva. Käytäntöön se vaikuttaa siten, että katkaistua massaa siirretään nopeassa tahdissa pois terältä. (Lantmännen Agro)
Elhon NK 10700 SF on uusi perhosniittokone, jonka työleveys on säädettävä 9,6 metristä 10,7 metriin. Kun käytössä on sähköinen ohjaus, sen mukana tulevat kaarrekompensointi ja päisteautomatiikka. Elhossa niiton jälkeen massavirta hoidetaan alakautta SideFlow-ruuvikuljettimella. Ruuvin kierre on loiva. Käytäntöön se vaikuttaa siten, että katkaistua massaa siirretään nopeassa tahdissa pois terältä. (Lantmännen Agro) Kuva: Seppo Pentti
KK-Modulen edustama Bomech on suunnitellut vetovannaslevittimen, joka sopii käytännössä kaikkiin pieniin lietevaunuihin. Kyseessä on UP-mallisto, jonka kapeimmat mallit ovat kuusimetrisiä ja leveimmät 10,5-metrisiä. Levein malli painaa 700 kiloa. Vannasväli on sama kuin aiemmin eli 25 senttiä. Puomisto taittuu nippuun sivulle.
KK-Modulen edustama Bomech on suunnitellut vetovannaslevittimen, joka sopii käytännössä kaikkiin pieniin lietevaunuihin. Kyseessä on UP-mallisto, jonka kapeimmat mallit ovat kuusimetrisiä ja leveimmät 10,5-metrisiä. Levein malli painaa 700 kiloa. Vannasväli on sama kuin aiemmin eli 25 senttiä. Puomisto taittuu nippuun sivulle.  Kuva: Seppo Pentti
Jyrääminen on monesti mielletty kotieläintilojen työksi, jotta kivet saadaan painettua maahan. Tällöin ne eivät häiritse rehukorjuuta. Jyräämisellä on usein positiivinen vaikutus ylipäätään kylvöjen tasaiseen itävyyteen, samalla kun kosteuden haihtumista hidastetaan. He-Van King Roller oli näyttelyn uutuus. Jyrää on saatavilla 12,3–20-metrisenä, joten jyrättävää on syytä olla hieman enemmän.
Jyrääminen on monesti mielletty kotieläintilojen työksi, jotta kivet saadaan painettua maahan. Tällöin ne eivät häiritse rehukorjuuta. Jyräämisellä on usein positiivinen vaikutus ylipäätään kylvöjen tasaiseen itävyyteen, samalla kun kosteuden haihtumista hidastetaan. He-Van King Roller oli näyttelyn uutuus. Jyrää on saatavilla 12,3–20-metrisenä, joten jyrättävää on syytä olla hieman enemmän.  Kuva: Seppo Pentti
Giantin uutuusmalli on sähköinen. Työpainoksi kerrotaan 2595 kiloa. Akkuja on saatavana kaksi eri mallia: 13,3 tai 26,6 kWh. Lisäksi kone ottaa talteen jarrutusvoimaa. Nostovoimaksi ilmoitetaan 2100 kiloa. Puomivaihtoehtoja on kolme. Myöhemmin on tulossa myös umpihytillinen versio.
Giantin uutuusmalli on sähköinen. Työpainoksi kerrotaan 2595 kiloa. Akkuja on saatavana kaksi eri mallia: 13,3 tai 26,6 kWh. Lisäksi kone ottaa talteen jarrutusvoimaa. Nostovoimaksi ilmoitetaan 2100 kiloa. Puomivaihtoehtoja on kolme. Myöhemmin on tulossa myös umpihytillinen versio.  Kuva: Arto Turpeinen
Kuhn esitteli messuilla uuden Espro 6000 RC:n. Kyseisessä kylvölannoittimessa on erilliset lannoite- ja siemenvantaat. Ajourat voidaan suunnitella ja jättää lannoittamatta ja kylvämättä halutulle leveydelle. Syöttöä valvotaan ja ohjataan sähköisesti ja syöttö katkeaa automaattisesti ajouran kohdalla Isobus-järjestelmän ohjaamana. Kylvökoneen takana on piensiemenkylvölaite.
Kuhn esitteli messuilla uuden Espro 6000 RC:n. Kyseisessä kylvölannoittimessa on erilliset lannoite- ja siemenvantaat. Ajourat voidaan suunnitella ja jättää lannoittamatta ja kylvämättä halutulle leveydelle. Syöttöä valvotaan ja ohjataan sähköisesti ja syöttö katkeaa automaattisesti ajouran kohdalla Isobus-järjestelmän ohjaamana. Kylvökoneen takana on piensiemenkylvölaite.  Kuva: Seppo Pentti
Ville Rantanen NHK-Keskukselta esittelee Pöttingerin Mergento VT 9220 -noukinmattokarhotinta, jonka Pöttinger julkaisi alkukesästä. Mattokarhottimen etu on haravakarhotinta puhtaampi rehu, kun satoa ei liikuteta vaakasuunnassa maassa. Karhottimessa on itsenäinen hydrauliikka. Pöttingerin suunnittelijat ovat lähteneet siitä, että matot ovat noukkimen luovutuskohtaa hieman alempana.
Ville Rantanen NHK-Keskukselta esittelee Pöttingerin Mergento VT 9220 -noukinmattokarhotinta, jonka Pöttinger julkaisi alkukesästä. Mattokarhottimen etu on haravakarhotinta puhtaampi rehu, kun satoa ei liikuteta vaakasuunnassa maassa. Karhottimessa on itsenäinen hydrauliikka. Pöttingerin suunnittelijat ovat lähteneet siitä, että matot ovat noukkimen luovutuskohtaa hieman alempana.  Kuva: Seppo Pentti
Hyväkoneen tuotevalikoima on laajentunut karjanhoitopuolella ruokintapöytäputsarilla. Laite on nivelöity keskeltä ja molempia puolia voidaan ohjata erikseen. Tavaraa voidaan aurata toiselle sivulle tai molemmille puolille tarpeen mukaan. Metallirungon alla on kumilasta, jolla pinta saadaan puhtaaksi.
Hyväkoneen tuotevalikoima on laajentunut karjanhoitopuolella ruokintapöytäputsarilla. Laite on nivelöity keskeltä ja molempia puolia voidaan ohjata erikseen. Tavaraa voidaan aurata toiselle sivulle tai molemmille puolille tarpeen mukaan. Metallirungon alla on kumilasta, jolla pinta saadaan puhtaaksi.  Kuva: Seppo Pentti
Tornumin valikoimissa on ollut jo tovin tasapohjasiilojen tyhjentämiseen suunniteltu kolakuljetinratkaisu, jossa siilon pohja saadaan tyhjäksi lähes kulmaa myöden. Siilon reuna tyhjennetään kaapimalla juoksupyörällä. Kuljettimen pohjassa on harjat, jotka kuljettavat sitä tavaraa eteenpäin, jonka kolat jättävät siirtämättä.
Tornumin valikoimissa on ollut jo tovin tasapohjasiilojen tyhjentämiseen suunniteltu kolakuljetinratkaisu, jossa siilon pohja saadaan tyhjäksi lähes kulmaa myöden. Siilon reuna tyhjennetään kaapimalla juoksupyörällä. Kuljettimen pohjassa on harjat, jotka kuljettavat sitä tavaraa eteenpäin, jonka kolat jättävät siirtämättä.  Kuva: Seppo Pentti

Kuvat ja tekstit Tapio Vesterinen, Seppo Pentti, Arto Turpeinen ja Tommi Hakala