Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Atlas Copcosta kaksi yhtiötä

Atlas Copco on 144 vuotisen historiansa aikana kasvanut 45 000 henkeä työllistäväksi yritykseksi. Se on pörssiyritys, joka kuuluu ruotsalaiseen Wallenberg-ryhmään.

Atlas Copco jakautuu kahdeksi miljardiluokan yritykseksi, kun kaivos ja louhintatekniikka sekä infrarakentamisen koneet siirretään tänä vuonna uuteen yhtiöön, jonka nimi on Epirock. Se työllistää maailmanlaajuisesti n 12 000 henkeä ja sen liikevaihto on noin 3 mrd euroa.

Atlas Copcon selkeä organisaatio ja eriytynyt asiakaskunta mahdollistivat jakautumisen kahteen yksiköön. Teollisuusasiakkaat tuovat puolet emoyhtiön liikevaihdosta, Epirocissa teollisuuden osuus tulee olemaan vain muutaman prosentin luokkaa. Toisaalta kaivosteollisuuden asiakkaat tuovat 60 % Epirocin liikevaihdosta. Jakautumisen jälkeen Atlas Copcon asiakkaista vain muutama prosentti toimii kaivosteollisuudessa.

Yhtiöiden eriyttämisellä haetaan tietysti kasvua ja osakkeiden arvon nousua. Pienempi ja vain muutamaan toimialaan keskittyvä yhtiö pystyy reagoimaan nopeammin asiakkaiden toiveisiin ja markkinatilanteen muutoksiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Epirocin perusteesejä ovat kasvun lisäksi johtajuus, prosessien laadukkuus, digitalisaatio ja automaatio. Turvallisuus- ja ympäristövaatimukset lisäävät robotiikan ja automatiikan kysyntää varsinkin kaivoksissa, mikä vaatii panostusta tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Epiroc hoitaa Suomesta käsin myös Baltian myynnin ja huollon, kertoo toimitusjohtaja Pasi Niiranen Epiroc Finlandista.

Hydrauliset lisälaitteet erotetaan omaksi divisioonaksi, jonka tuotteet valmistetaan pääasiassa Ruotsissa Kalmarin ja Saksassa Essenin tehtailla. Hydraulisten laitteiden huolto ja asennus ovat keskeinen osa asiakaspalvelua, minkä vuoksi se toimii myynnin kanssa samassa organisaatiossa, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Kimmo Alakoski.

Uolevi Oristo