Pikatesteri mykotoksiineille

Jyvissä kehittyvät mykotoksiinit ovat maailmanlaajuinen ongelma, johon on haettu erilaisia ratkaisuja toistaiseksi laihoin tuloksin. Riskierien testaus ennen käyttöä tai toimitusta eteenpäin olisi kaikkien etu. Charm EZ-M System on pikatesteri, jolla voidaan havaita tärkeimmät mykotoksiinikannat. 50 grammaa riittää raakaeräksi.
Näyte liuotetaan reagenssilla, sentrifugoidaan, annostellaan testiliuskaan ja laitetaan lukijalaitteeseen. Näyte lämmitetään inkubaattorissa, jolloin reagenssissa oleva entsyymi aktivoituu mahdollisen mykotoksiinin kanssa ja liikkuu näyteliuskassa. Lukijalaite on samalla myös fotometri, joka mittaa entsyymin aktiviteetin. Tulos rekisteröidään laitteella. Mitä kauempana ja tummempana värireaktio on merkkiliuskassa, sitä enemmän siinä on mitattavaa mykotoksiinia.
Reagenssi (testiliuska) valitaan olosuhteiden mukaan. Useita mykotoksiinilajeja on testattavissa, mukaan lukien Alfatoksiini, DON ja Okratoksiinit. Itse testi on yksinkertainen, nopea ja luotettava. Lukijalaitteen toiminta on reagenssiliuskan ja viljalajin valinnan jälkeen täysin automaattista. Testi kestää vain kymmenkunta minuuttia. Laite on kehitetty USA:ssa alun perin maidon laatutestaukseen. Viljan kaupallinen pika-mykotoksiinitestaus on kehitetty viitisen vuotta sitten.
”Tämäntyyppinen testeri on Britanniassa käytössä lähes kaikilla viljan ostajilla”, kertoi aluepäällikkö Bob Cook.
Testaus suoritetaan aina vasta sadonkorjuun jälkeen, koska varastointiolosuhteet ratkaisevat, miten mykotoksiinit alkavat kehittyä. Varastokuivaus viljan ollessa vielä kosteaa ja sopivan lämmintä ampuu mykotoksiinien kehityksen vauhtiin.
Laite soveltuu sekä viljan että rehujakeiden testaukseen. Testattavien mykotoksiinien skaala kattaa käytännössä esimerkiksi kaikki rehuasetusten mukaiset homemyrkyt.
Kasvissa ja etenkin tuleentuvassa tähkässä esiintyy kaikenlaisia homeita, joista punahome eli fusarium on erityisesti huolta aiheuttava. Aina nämä näkyvät homeet eivät kuitenkaan ala varastossa kehittää homemyrkkyjä (aineenvaihduntatuoteita) eli mykotoksiineja. Monet tekijät vaikuttavat homeiden ja edelleen mykotoksiinien muodostumiseen. Viljelytekniikka ja -kierto, kesän olosuhteet, kuivaus ja varastointi muodostavat kokonaisuuden, jonka tuloksena mykotoksiineja saattaa muodostua.
Jussi Knaapi
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Vuorenmaa Yhtiöt Oy 60 vuotta – laakereista teollisuuden komponentteihin
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka