Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pikatesteri mykotoksiineille

Charm EZ-M koostuu näyteliuskoista, reagenssiliuoksesta, sentrifugista, inkubaattori-lämmittimestä ja lukijalaitteesta. Laitteiston hinta on noin 6 000 euroa sisältäen annoksen mittatarpeita. Yhden testin kaupallinen hinta Isossa-Britanniassa vaihtelee 50 euron molemmin puolin. www.calibrecontrol.com
Charm EZ-M koostuu näyteliuskoista, reagenssiliuoksesta, sentrifugista, inkubaattori-lämmittimestä ja lukijalaitteesta. Laitteiston hinta on noin 6 000 euroa sisältäen annoksen mittatarpeita. Yhden testin kaupallinen hinta Isossa-Britanniassa vaihtelee 50 euron molemmin puolin. www.calibrecontrol.com 

Jyvissä kehittyvät mykotoksiinit ovat maailmanlaajuinen ongelma, johon on haettu erilaisia ratkaisuja toistaiseksi laihoin tuloksin. Riskierien testaus ennen käyttöä tai toimitusta eteenpäin olisi kaikkien etu. Charm EZ-M System on pikatesteri, jolla voidaan havaita tärkeimmät mykotoksiinikannat. 50 grammaa riittää raakaeräksi.

Näyte liuotetaan reagenssilla, sentrifugoidaan, annostellaan testiliuskaan ja laitetaan lukijalaitteeseen. Näyte lämmitetään inkubaattorissa, jolloin reagenssissa oleva entsyymi aktivoituu mahdollisen mykotoksiinin kanssa ja liikkuu näyteliuskassa. Lukijalaite on samalla myös fotometri, joka mittaa entsyymin aktiviteetin. Tulos rekisteröidään laitteella. Mitä kauempana ja tummempana värireaktio on merkkiliuskassa, sitä enemmän siinä on mitattavaa mykotoksiinia.

Reagenssi (testiliuska) valitaan olosuhteiden mukaan. Useita mykotoksiinilajeja on testattavissa, mukaan lukien Alfatoksiini, DON ja Okratoksiinit. Itse testi on yksinkertainen, nopea ja luotettava. Lukijalaitteen toiminta on reagenssiliuskan ja viljalajin valinnan jälkeen täysin automaattista. Testi kestää vain kymmenkunta minuuttia. Laite on kehitetty USA:ssa alun perin maidon laatutestaukseen. Viljan kaupallinen pika-mykotoksiinitestaus on kehitetty viitisen vuotta sitten.

”Tämäntyyppinen testeri on Britanniassa käytössä lähes kaikilla viljan ostajilla”, kertoi aluepäällikkö Bob Cook.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Testaus suoritetaan aina vasta sadonkorjuun jälkeen, koska varastointiolosuhteet ratkaisevat, miten mykotoksiinit alkavat kehittyä. Varastokuivaus viljan ollessa vielä kosteaa ja sopivan lämmintä ampuu mykotoksiinien kehityksen vauhtiin.

Laite soveltuu sekä viljan että rehujakeiden testaukseen. Testattavien mykotoksiinien skaala kattaa käytännössä esimerkiksi kaikki rehuasetusten mukaiset homemyrkyt.

Kasvissa ja etenkin tuleentuvassa tähkässä esiintyy kaikenlaisia homeita, joista punahome eli fusarium on erityisesti huolta aiheuttava. Aina nämä näkyvät homeet eivät kuitenkaan ala varastossa kehittää homemyrkkyjä (aineenvaihduntatuoteita) eli mykotoksiineja. Monet tekijät vaikuttavat homeiden ja edelleen mykotoksiinien muodostumiseen. Viljelytekniikka ja -kierto, kesän olosuhteet, kuivaus ja varastointi muodostavat kokonaisuuden, jonka tuloksena mykotoksiineja saattaa muodostua.

Jussi Knaapi

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Avaa artikkelin PDF