
Prosilva Oyj vahvistaa toimintaansa - Lisää panostuksia markkinointiin




1980-luvun alkupuolella Ruovedellä sijaitsevan maatilan verstaassa kävi kuhina. Karilaisen veljeskatras oli kehittänyt omaan metsälannoitteen levitystä sisältäneeseen yrittämiseensä erikoisen koneen. Lasse ja Markku Karilaisen Koneviestille esittelemässä koneessa oli hyvin erikoinen pyörästöratkaisu: hydraulimoottorin ja ketjuvedon avulla voima siirtyi telin molemmille puolille asennettuihin kapeisiin pyöriin. Niiden päällä oli metallinen telasto. Ratkaisulla saatiin suuri vapaa maavara, sekä sen ajan kumitelavaihtoehtoja kestävämpi rakenne. Myöhemmin samalle rakenneratkaisulle aloitettiin kevyiden Jokeri 16wd ja Jokeri 24wd -metsäkoneiden valmistus, yhteistyössä silloisen Nokka-Koneen kanssa.
Prosilva syntyy
Karilaisen rakenneratkaisun siirryttyä kokonaan Nokka-Koneelle 1990-luvun alussa, ei malttanut Lasse Karilainen kauaa peukaloitaan pyörittää. Syntyi ajatus nelipyöräisestä, jämerästi rakennetusta harvesterista. Jokerista oli jo aiemmin toteutettu vastaava versio. Ensimmäisen version jälkeen todettiin, että järkevin kokoluokka olisi keskiraskaan kokoluokan harvesteri, haamu-urakoneet jäivät taakse.
Ensimmäinen kone totteli Jokerin tavoin korttipakan nimiä ja 1998 Prosilva Ässä 810 syntyi. Sen perusrakenne on edelleen nykyisten Prosilva-hakkuukoneiden ideana. Paluu tela-alustaisiin koneisiin tapahtui 2008, kun 810-harvesterin neljä pyörää korvatiin täysrautarakenteisilla, kaivukonetyyppisillä telastoilla ja mallin markkinointi aloitettin pyöräalustaisen rinnalla.
Prosilva on kasvanut vähitellen nykyiseen kokoonsa. Liikevaihto on viime vuosina liikkunut 4–6 miljoonan euron tasolla ja yritys käyttää reilun kymmenen alihankintayrityksen palveluita tuotannossaan. Koneita on valmistunut parhaimmillaan 20 kappaleen vuositahdilla.
Vienti ja kehittyminen vaativat pääomaa
Prosilva on vuosien saatossa kehittynyt vahvasti tuotteiden kehittämisen mukana. Kehitystä ovat avittaneet vientikaupat. Koneita on viety Chileen (jossa Prosilva oli hetken markkinajohtajakin), sekä aina Japaniin asti.
Vientikaupat ovat olleet usein rahoituksellisesti hankalia pienelle valmistajalle, sillä pääomia on paljon sidottuna matkalla oleviin koneisiin. Nyt samalla kun Lasse Karilainen vetäytyi yhtiön toimitusjohtajan paikalta ansaitusti eläkkeelle, oli sopiva hetki laajentaa yrityksen omistusta ja parantaa yrityksen rahoituspohjaa. Mukaan tuli ulkopuolelta sijoittaja, jonka vahva kertasatsaus muodostaa nyt 33 prosentin osuuden yhtiön osakekannasta.
Vuodesta 1998 pääomistajana olleen Lasse Karilaisen osuus laski 23 prosenttiin ja hän jatkaa nyt hallituksen puheenjohtajana. Uudeksi toimitusjohtajaksi palkattiin ekonomi Tuomas Korhonen. Hän tuli paikalle metsäkonealan ulkopuolta. Koska yrityksen tekninen ja metsäalan osaaminen on jo korkealla tasolla, hänen osuudekseen tulee markkinoinnin ja kaupanteon vahvistaminen. ” Tavoite on vuoteen 2021 mennessä kaksinkertaistaa liikevaihto panostamalla markkinointiin ja jälkimarkkinointiin enemmän”, toteaa Korhonen.
Yrityksen osakepääoman noston yhteydessä omistajiin liittyi 6,4 prosentin osuudella tärkeä lenkki markkinoilla – virolainen AS Agrosilva. Kyseinen yritys on toiminut Prosilvan Balttian maahantuojana ja liittyi nyt myös tehtaan omistajiin.
Tulevaisuuteen metsäteollisuuden vahvan nousun mukana
Agrosilvan osuus konekaupassa on Prosilvalle merkittävä mahdollisuus Venäjän ja sen lähialueiden metsäkonemarkkinoilla. Kaikilla näillä alueilla on metsäteollisuus pohjoismaiden tavoin nostamassa tuotantoaan, mikä tarkoittaa raakapuun korjuun lisääntymistä. Baltia ja Venäjä kärsivätkin jo samasta ongelmasta kuin Suomi – kuljettajapula alkaa vaivata myös näitä maita.
Prosilvan perusvarmat rakenneratkaisut ja tela-alustaisten koneiden ominaisuudet esimerkiksi Viron turvemailla lisäävät kilpailukykyä markkinoilla. Muutenkin Prosilva tulee panostamaan enemmän vientimarkkinoiden kutsuun. Enää ei toimitusjohtajan tarvitse omalla riskillään viedä valmistunutta konetta saksalaisen ostajaehdokkaan pihaan varmistaakseen kaupan syntymistä, näinkin on Lasse Karilainen aikoinaan joutunut tekemään.
Prosilva Oyj merkkipyykit
1998
Prosilva perustettiin
1998
Ässä 810 -harvesteri esiteltiin
2000
Prosilva 810 -vientikoneiden
tyyppinumeroksi
2002
Prosilva 910
2004
Uudet toimitilat Ruovedellä
2007
Ensimmäiset koneet Chileen
2008
Tela-alustainen 810-harvesteri
2010
Tela-alustainen kuormatraktori 15-4ST
2011
Ensimmäinen kone toimitettiin Japaniin
2012
Prosilva 910 Hybrid -prototyyppi
2015
Ensimmäinen S4 vuonna 2015
2016
Prosilva F2/2 -kuormatraktori
2016
Prosilva S5- ja S6-harvesterit
2017
Prosilva F4 -kuormatraktori Ranskaan
2018
Perustaja Lasse Karilainen siirtyy eläkkeelle ja yrityksen omistusta laajennetaan
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Video: Antti Linna kertoo, miten moottoritekniikka on kehittynyt turboahtimen ja päästörajoitusten myötä – ”Dieselmoottoria tullaan hyödyntämään vielä pitkään tulevaisuudessa”
- Seinäjoella toimiva HC Petersen Finland Oy toimittaa Zetor- ja Deutz-traktoreiden varaosa Pohjoismaihin – varaosavarastossa osia myös yli 70-vuotiaisiin traktoreihin
- Kymen Linjaraivauksella on raivauskäytössään monipuolista konekalustoa – yrityksen omistaman välineistön merkitys korostuu haasteellisissa kohteissa
- Sleipner Finland Oy – 500 tonnia kumipyörille
- Huonon kesän hyviä koneita - Masinistikesä 2017