Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Agritek Oy:n perustamisesta 20 vuotta – yrittäjyyteen perustuva traktorikauppa on kannattanut hyvin

Agritek Oy on yksi Suomen suurimpia maatalouskonekaupan yrityksiä. Koko toimintansa ajan yritys on ollut ainoa merkittävä maatalouskonemyyjä, joka on toiminut yksityisen, koko maan kattavan jälleenmyyjäverkoston kautta.
New Holland T8000 on tuorein tulokas 300 hevosvoiman luokassa.
New Holland T8000 on tuorein tulokas 300 hevosvoiman luokassa. 
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yrityksen edustamia merkkejä ovat CNH:n New Holland ja Case IH -traktorit. Traktoreiden lisäksi tuotevalikoimaan kuuluvat New Holland -puimurit ja -paalaimet, Taarup heinä- ja rehukoneet, Kongskilde kylvö- ja muokkauskoneet, Överum-aurat, Trima-etukuormaimet, Kipa-perävaunut ja Farmi-metsäkoneet.

 

Agritekin alku ajoittuu vuoteen 1986. John Deere oli jäänyt ilman maahantuojaa Hankkijan lopettaessa tytäryhtiönsä Laborin toiminnan. Samaan aikaan Case- ja IH-traktorit yhdistyivät ja niiden myynti siirtyi SOK:lle, joten Casea myyneet yksityiset kauppiaat jäivät ilman edustusta. SGN oli siihen mennessä tullut kehityksessään sellaiseen vaiheeseen, jossa laajentuminen uusille tuotemarkkinoille oli ajankohtaista. Erilaiset tarpeet kohtasivat luontevasti ja asiat etenivät vauhdilla siihen pisteeseen, että Agritek perustettiin.

Agritekin perustamista pidettiin markkinoilla ehkä hieman yllättävänä liikkeenä, sillä maatalouskonekauppaa tekivät Suomessa siihen aikaan vain suuret keskusliikkeet ja valmistajien omat yhtiöt. Kauppa kävi kuitenkin hyvin, ja yhtiö vakiinnutti asemansa traktorimarkkinoilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

 

Lamasta kasvuun

 

90-luvun alkuvuosien lama ja maatalouden rakennemuutos aiheuttivat koko alalla suuria muutoksia. Traktorimarkkinat romahtivat muutamassa vuodessa noin neljännekseen aiemmasta, ja alan toimijat olivat suurissa vaikeuksissa. Myös Agritek joutui sopeuttamaan toimiaan ja vähentämään henkilökuntaansa. Samaan ajanjaksoon osui toinenkin suuri muutos: Fiat-traktorit olivat laman jälkimainingeissa jääneet ilman edustajaa ja Fiat-konsernista tiedusteltiin kiinnostusta ryhtyä merkin maahantuojaksi. Ehdotuksen teki Agritekin kannalta vielä mielenkiintoisemmaksi se, että Fiat oli hieman aikaisemmin ostanut Fordin traktoritoiminnot. Sopimukseen päästiin ja Agritekista tuli ensimmäinen maahantuoja maailmassa, jolla oli molempien merkkien edustukset.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Myynti saikin uusista edustuksista kaivatun piristysruiskeen. Varsinkin uusien merkkien myötä laajentunut varaosakauppa mahdollisti Agritekin kasvun. Myöhemmin Fiat ja Ford yhdistettiin New Hollandiksi, jonka emoyhtiö osti myös Case IH:n. Agritek sai taas kunnian toimia ensimmäisenä maahantuojana, joka edusti molempia merkkejä.

 

Huoltotoiminta tiivistyy

 

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Eu-jäsenyyden myötä traktorikauppa tasaantui noin kymmenen vuotta sitten. Vakailla markkinoilla uusia toimintoja haetaan keskittymällä entistä enemmän kokonaisasiakkuuteen. Agritek-liikkeisiin halutaan kehittää koneisiin liittyviä palveluja koko niiden elinkaaren ajalle. Uusi tekniikka ja varsinkin monipuolisen elektroniikan lisääntyminen traktoreissa aiheuttaa sen, että nykyään yhä harvemmin koneita huolletaan maastossa. Jälleenmyyjien lämpimissä ja asianmukaisesti varustetuissa tiloissa huollot ja korjaukset sujuvat siististi ja tehokkaasti.

Vanhojenkaan koneiden käyttäjiä ei ole unohdettu: uusien koneiden lisäksi panostetaan erityiseen Gold Value -tuoteohjelmaan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että aivan vanhimpiinkin koneisiin on saatavana laaja valikoima korkealaatuisia varaosia ja huoltotarvikkeita kilpailukykyiseen hintaan. r

Avaa artikkelin PDF