
Jukka Perämäki voitti Punkaharjulla moottorisahauksen Suomen- ja Pohjoismaiden mestaruudet 2019 Metsämuseo Lustossa, Punkaharjulla.


















Alkukesä on se aika, jolloin kilpamoottorisahaajat kokoontuvat ratkomaan Suomenmestaruutta. Kilpailut ovat jo pitkään perinteisesti pidetty Suomen Metsämuseo Luston kentällä, johon on rakennettu kiinteät suorituspaikat. Tänä vuonna museo järjesti samanaikaisesti Metku-metsäkulttuuripäivät, joka toi paikalle runsaasti kävijöitä.
Koska tänä vuonna ei ole MM- kilpailuja, SM-kilpailujen yhteydessä päätti järjestävä organisaatio Sumoki ry järjestää Pohjoismaiden mestaruuskilpailut. Aktiivisista kilpailijamaista PM-kisaan mukaan ilmoittautuivat Suomen lisäksi Norja ja Ruotsi. Viro oli mukana molemmissa kilpailuissa vierailijana. Molempina päivinä mukana olivat myös naisten sekä nuorten luokat. Suomella oli näihin luokkiin vain juniorikilpailijoita Evon metsäoppilaitokselta, Virolla ja Norjalla taasen vain naiskilpailija.
SM-kilpailuissa uutta ja vanhaa
Perjantaina 14.6. käytiin SM-kilpailut. Jo alussa oli selvää, että palkintopallilla oli tilaa, kolme viimevuosien kärkisahaajaa oli jäänyt pois kilpailusta. Se avasi paikkoja aikaisempien vuosien mitalien ulkopuolelle jääneille kilpailijoille.
Näistä ”kokeneista sotaratsuista” kovimman suorituksen teki Pentti Paananen. Hänen kilpailunsa alkoi mainiolla teräketjun vaihdolla, ajalla 12.35 tuli lajin kolmossija, tasapisteillä kakkoseksi sijoittuneen Jarmo Laatikaisen kanssa. Ykkönen oli, ei kovin yllättäen, 12:sta mestaruutta metsästänyt Jukka Perämäki. Sama kolmikko oli seuraavassa lajissa, eli alta-päältäsahauksessa myös kärjessä (Perämäki-Laatikainen-Paananen).
Tumelius vauhdissa vahvoissa lajeissaan
Kun siirryttiin tarkkuuskatkaisuun ja kaatoon, heräsi kilpailuun mukaan Jonsered-sahaaja Esa Tumelius. Hän tempasi tarkkuuskatkaisussa ylivoimaisen lajivoiton, kaadossakin ykkössija tuli kahden pisteen erolla Perämäkeen. Kaato oli Laatikaiselle ja kestomenestyjä Vesa Kurjelle kompastus – osumatarkkuus oli ok, mutta pitopuun ja kaatokolon mitat pielessä. Paananen teki hyvän suorituksen tarkkuuskatkaisussa ja kohtuullisen kaadossa, näin hän pysyi mukana kärkikamppailussa. Kaadossa myös Suomen juniori Kasimir Kannisto oli tehdä kovan suorituksen, vain 22,7 sentin poikkeama merkkikepistä – mutta 20 kannon virhepistettä pudotti hänet sijalta 5 sijalle 9.
Tasaisuus valttia
Kun viimeisenä kilpailtiin voiton ratkaiseva karsinta, olivat hallitsevan mestarin, Perämäen panokset yllättävän kovat – Paanasen tasainen kilpailu oli nimittäin nostanut hänet mukaan mestaruuskilpailuun. Lisäksi nopeaa karsintaa haittasi Perämäen olkapääleikkauksesta toipuminen. Kokenut kilpailija laski ennen suoritusta, että yhteen 20 virhepisteen oksantynkään olisi varaa, jotta Paananen pysyisi takana. Lisäpainetta nosti Paanasen tekemä virheetön karsinta, jolla hän nousi selvään kärkeen, ennen Perämäen suoritusta.
Perämäen rutiini ja ammattilaisurheilijatason keskittyminen toivat tulosta. Heti karsinnan alussa hän teki varman nopeaa tulosta ja jatkoi samalla tahdilla loppuun asti. Vasta sahan ylitettyä maaliviivan ja kellon pysähdyttyä hän havaitsi mahdollisen oksantyngän rungon keskivaiheilla. Tästä alkoi piinaava mittauksen seuraaminen. Tynkä löytyi, mutta Perämäen onneksi vain yksinäinen harminkappale. Se pudotti hänet lajissa sijalle 6, mutta loppupisteissä jäi vielä 18 pisteen ero hopeamitalille sijoittuneeseen Paanaseen. Pronssimitalin nappasi Tumelius ja juniorimestaruuden Kannisto.







PM-kisoissa säpinää
Lauantaina 15.6. kilpailtiin PM-kilpailut. Norjan ja Ruotsin joukkueiden lisäksi tuli kilpailuun mukaan kaksi Suomen joukkuetta. Niistä ykkösjoukkue (SM-kärkikolmikko + juniorimestari) oli mukana PM-kilpailussa, kakkosjoukkue ja Viron vierailijat taasen kirittämässä muita. PM-pisteisiin laskettiin kahden paremmin sijoittuneen Pro-luokan kilpailijan, sekä juniorin/naiskilpailijan suoritukset.
Kilpailu suoritettiin hieman lajit lomittaen, jotta aikataulu saatiin napakammaksi. Perämäki otti teräketjun vaihdossa luulot heti pois, tehden kilpailujen ainoan alle 10 sekunnin suorituksen, 9,76 sekuntia. Seuraaviksi sijoittuivat Ruotsin Pro-kilpailija Robert Petersons ja heidän juniorinsa Filip Lord. Norjan Halvor Stavdal oli neljäs.
Kaadossa taasen Norjan Agnar Pål Tveitan teki kärkituloksen, vain 2,8 sentin poikkeamalla – johon Suomen kakkosjoukkueen Kurki napautti vastineeksi 4 sentin osumatarkkuuden ja lajin kakkossijan. Perämäki oli kolmas alle 10 sentin osuman täräyttänyt, tuloksella 6,5 senttiä. Pahin epäonnistumien osui Suomen ykkösjoukkueen Paanaselle, jonka sahasta loppui polttoaine kesken kaatosuorituksen, tuloksena keskeytys ja nolla pistettä. Näin Suomen pisteiden kerääjiksi muodostui kaksikko Perämäki/Tumelius.
Ja sitten alkoi pulina på svenska
Kun siirryttiin katkaisutehtäviin, alkoi pakka hajota. Vierailijana sahannut Viron Anto Laas teki ensimmäisenä virheen tarkkuuskatkaisussa, raapaisemalla jälkimmäisellä pölkyllä vaneriin naarmut. Harmistus näkyi kasvoilla, mutta jupinat jäivät pois. Toisin oli sitten ruotsalaiskilpailijoiden kohdalla, joista kovatasoinen Petersons sahasi molempien pölkkyjen kohdalla vaneriin, juniori Lord vain jälkimmäiseen. Protestointi ei auttanut, vaikka vanereiden suoruutta moitittiin kovaan ääneen – silti kaikki muut sahaajat tekivät virheettömiä ja tarkkoja suorituksia – samoilla vanereilla. Katkaisuissa Perämäki otti PM-kilpailijoista voitot ja Tumelius 2. ja 4. sijat, juniori/naiskilpailijoista paras molemmissa katkaisuissa oli Norjan naiskilpailija Trude Sletten.
Karsinnassa oksaa ja ketjua lensi
Viimeisessä lajissa, eli karsinnassa oli taas draamaa. Pahin epäonni osui Norjan Stavdalille, jolta putosi karsinnan loppuvaiheessa ketju pois päältä. Sahan työntäminen maaliviivan yli mahdollisti nopean suorituksen, mutta 6 karsimatonta oksaa toivat 120 virhepistettä. Karsinnassa muutoinkin tuli yllättävän paljon virhepisteitä, kaikki ruotsalaiset kompastuivat niihin.
Karsinnan ykköseksi suoritui – yllätys, yllätys – Perämäki Suomesta. Samalla hän otti henkilökohtaisen PM-mestaruuden. Hopeaa otti Norjan Tveitan, pronssia Tumelius. Juniorimestariksi tuli Ruotsin Lord, naisten mestariksi Norjan Slette.
Joukkuekisa sekavien suoritusten summausta
Joukkuekilpailun pistelasku oli melkoinen sekamelska, koska totaalisia yksilösuoritusten romahduksia tapahtui useita, etenkin Ruotsin joukkueelle. Kaatotehtävässä Suomen joukkueen Paa- nasen nolla ja Tumeliuksen 50,3 sentin poikkeama eivät helpottaneet kokonaiskilpailua. Kun Norjan Tveitan ja Slette sahasivat vahvan karsinnan ja olivat vahvoja muissakin lajeissa, voitti Norja Suomen kymmenellä pisteellä, 4 477 vastaan 4 467. Huomioitavaa oli kuitenkin, että kilpailun selvästi parhaat kokonaispisteet keräsivät vierailleet virolaiset, 4 522.
Osaston luetuimmat
- Koneurakointi Karvola urakoi kymmenellä traktorilla ympäri vuoden – menestyksen takana hyviä periaatteita ja ripaus tuuria
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Agritechnica 2023 -näyttelyn traktoriuutuuksissa esillä vaihtoehtoisia polttoaineita ja autonomiaa
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Kooste vuoden 2023 metsänäyttelyiden annista – näyttelykävijät palasivat takaisin metsäalan koneiden pariin
- Agritechnica 2023, osa I: Autonomiaa, automatiikkaa ja konenäköä mekaanisen kehityksen vauhdittajaksi
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta