Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Naisille suunnatussa Nicekone-tekniikkakurssissa oli vääntöä – teorian lisäksi käytäntö on vahvasti opetuksessa mukana

Eteläpohjalaisille maatilojen naisille on tarjolla ainutlaatuinen mahdollisuus syventää konetekniikan tietämystä. Viime vuoden lokakuussa pystyyn polkaistu Nicekone-hanke tarjoaa kattavan valikoiman erityylisiä oppimistilaisuuksia. Hanke jatkuu vuoden 2014 kevääseen.
Johanna Kultti (vas.), Nicekonehanketta vetävä Jenni Koski ja Marianne Kuusisto ovat vakuuttuneita, että käytännön harjoittelulla naisten kiinnostus omaehtoiseen maatalouskoneteknologian opetteluun kasvaa.
Johanna Kultti (vas.), Nicekonehanketta vetävä Jenni Koski ja Marianne Kuusisto ovat vakuuttuneita, että käytännön harjoittelulla naisten kiinnostus omaehtoiseen maatalouskoneteknologian opetteluun kasvaa. Kuva: Visa Vilkuna
Naiset opiskelevat koneiden käytön teoriaa Ilmajoen maatalousoppilaitoksen konehallissa.
Naiset opiskelevat koneiden käytön teoriaa Ilmajoen maatalousoppilaitoksen konehallissa. Kuva: Visa Vilkuna
"Tulkaapa katsomaan näitä työkoneen hallinnassa käytettäviä ohjaus- ja valvontayksiköitä”, rohkaisee Jenni Koski.
"Tulkaapa katsomaan näitä työkoneen hallinnassa käytettäviä ohjaus- ja valvontayksiköitä”, rohkaisee Jenni Koski. Kuva: Visa Vilkuna

Koulutustarjottimella on 13 neljän tunnin lähiopetuspäivää, kuusi teemailtaa ja seitsemän opintomatkaa. Naisilla on siten 26 mahdollisuutta napata haluamansa oppimiskokonaisuus. Hanketta vetävä Jenni Koski korostaa, että osallistua voi juuri sen verran kuin katsoo tarpeelliseksi. Koskella itsellään on vankka osaaminen käsiteltävistä asioista. Diplomi-insinöörin koulutus ja viljatilan emännyys Ylistarossa ovat antaneet sekä tietoa että käytännön kokemusta.

Käytäntö opettaa

Lähiopetus tapahtuu lauantaisin Ilmajoen maatalousoppilaitoksen tiloissa. Parin tunnin teoriaosuuden jälkeen on vuorossa saman verran käytännön työtä koneiden kanssa. Jokainen pääsee ja joutuu ajamaan traktorilla. Työkoneiden käytön kynnys madaltuu, kun laitteisiin saa perehtyä kaikessa rauhassa. Kokeilemalla itse kukin huomaa, ettei käytäntö niin valtavan vaikeaa olekaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jenni Kosken mukaan kurssilla pyritään käymään läpi kaikki olennainen konetyöstä erittäin tiiviisti. Valmiita kuskeja tuskin kaikista tulee, mutta tavoitteena onkin se, että naiset kiinnostuisivat omilla tiloillaan enemmän myös konetyöstä.

Nicekoneen opetustyössä mukana ollut Juhani Törmä kehuu naisia aktiivisiksi ja innokkaiksi opiskelijoiksi. Heillä on monesti hyviä kysymyksiä syy-yhteyksistä ja siitä, miksi joku asia on tehtävä tietyllä tavalla. Tämän tyylisiä periaatteellisia kysymyksiä läpikäymällä ja yhdessä analysoimalla oppii lyhyessäkin ajassa ihmeen paljon koneteknologiasta.

Tähän mennessä järjestetyt tilaisuudet ovat vetäneet naisia mukavasti. Teemailloissa ja koulutuspäivillä on ollut 10–15 osallistujaa, mikä on sopiva määrä. Jos ryhmä kasvaa liian suureksi, heikkenee opetuksen yksilöllisyys ja siten myös oppiminen. Opintomatkoilla on ollut parhaimmillaan mukana viitisenkymmentä naista. Kaikkiaan eri tilaisuuksiin on osallistunut jo noin 70 innokasta.

Naisten oma keksintö

Nicekone-hanke lähti liikkeelle aivan toisesta tilaisuudesta. Siinä eräs maatilan emäntä ideoi naiskonefoorumia, jossa koneisiin voisi tutustua omassa rauhassa naisten kesken.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tilaisuudessa mukana olleet kehitysyhtiö Framin ihmiset alkoivat suunnitella mahdollisen rahoituksen saamista tämän tyyliselle koulutuskokonaisuudelle. Pienen kehittelytyön jälkeen rahoitus järjestyikin. Käytännön vetovastuu Nicekoneesta on Frami Oy:llä ja Sedu-aikuiskoulutuksella.

Aivan ilmainen koulutus ei ole, sillä jokaisesta opintokokonaisuudesta on maksettava 25 euron maksu. Nicekoneen on tarkoitus tehdä yksi opintomatkoista Agritechnica-konemessuille Hannoveriin. Hanketta rahoittavat E-P:n ELY-keskuksen maaseuturahasto, Lähitapiola sekä tietenkin opiskelijat itse.

Yhdessä oppii

Nicekone-koulutushankkeen opiskelijoiden ikähaarukka on ollut ilahduttavan iso, sillä 20–50 vuoden ikävälillä olevat opiskelijat kykenevät omissa keskusteluissaan oppimaan myös toisiltaan. Kevään kasvinsuojelupäivään osallistuneiden naisten kommentteja siitä, miksi he ovat mukana kurssilla:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Äidin on osattava selittää lapsille koneasioita ja turvallisuusjuttuja.”

”Tasa-arvoinen kumppani tilanpidossa ei voi jättää konetöitä pelkästään toisen vastuulle.”

”Pitää olla varasuunnitelmia puolison sairastumisen tai äkillisten muutosten takia.”

”Tämä on oleellinen osa maatilan riskien hallintaa.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jäin leskeksi ja nyt on pakko opetella lisää.”

”Minulla ei ole tietoa maataloudesta, olen eri alalta tullut.”