
Metsäkonevalmistaja Rottne on dynaaminen perheyhtiö, jossa työntekijöillä on merkittävä rooli osana tuotantoa – yritys panostaa koneiden käyttäjäturvallisuuteen ja huollettavuuteen

Rottne Industri AB
- Rottne Industri AB on Börje Karlssonin vuonna 1955 perustama metsäkonevalmistaja Etelä-Ruotsissa Växjön kunnassa
- Yhtiö työllistää Ruotsissa kaikkiaan 230 työntekijää, joista Rottnen päätehtaalla on 190
- Ruotsin Lapissa Stenselessä sijaitseva tytäryhtiö SMV valmistaa Rottnen kuormaimet ja harvesteripäät emoyhtiölleen
- Lenhovdan tehtaalla noin 40 km:n päässä hitsataan koneiden rungot ja valmistetaan sylintereitä
Siniset Rottnen metsäkoneet ovat olleet jo yli 60 vuotta osa metsäkoneiden maailmanhistoriaa. Suomessakin alkuaikojen Rottne Blondinit tulivat tutuiksi ja suosituiksi, niiden markkinoinnin hoiti peruskoneet valmistanut Fordin organisaatio.
Alkujaan tehdas valmisti kuormainvinssejä, joihin pystytään vieläkin valmistamaan varaosia.

Maahantuonti hiipui tämän yhteistyön loppumisen jälkeen ja alkoi vasta 2010-luvulla uudelleen, kun Suomen Työkone Oy ryhtyi tuomaan koneita Suomeen.
Oma koneistus merkittävässä roolissa
Rottnen päätehtaalla tehdään koneistusta kymmenen CNC-koneistuskeskuksen voimin. Kaksi uutta CNC-yksikköä otetaan käyttöön loppuvuonna 2023, kun laajennusosa valmistuu. Uuteen halliin sijoitetaan myös komponenttien pesua, kuulapuhallusta ja joitakin maalaustoimintoja.

Valmistuksessa tehdään kohtuullisen pieniä, noin 10–15 kappaleen mittaisia valmistussarjoja. Tämä mahdollistaa joustavuuden ja kohtuullisen komponenttivaraston. Myös johtosarjat valmistetaan suurelta osin itse. Koneissa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon yhteisiä komponentteja.
Isojen komponenttien hitsaamiseen on yksi hitsausrobotti, mutta valtaosa hitsauksista tehdään käsin.
Kokoonpanoa kahden linjan voimin
Kokoonpanohalleja on kaksi. Kuormatraktoreiden hallissa on pienten F10- ja F11-mallien asennuslinja sekä toinen F13- ja F15-malleille. Harvestereiden kokoonpanohallissa on pienelle H8-mallille oma kokoonpanolinja ja toinen H11-, H18- ja H21-harvestereille. Isot F18- ja F20-kuormatraktorit valmistetaan isojen harvestereiden kanssa samalla valmistuslinjalla niiden ison tilantarpeen vuoksi. Myös kunkin konemallin ohjaamon loppuvarustelu tehdään samalla linjalla, ohjaamon teräsrakenteet tulevat lähiseudun alihankkijalta.

Valmistuslinjalla tarvittavat komponentit toimitetaan koneen varustelun mukaisesti varaosavarastosta, joka palvelee näin jälkimarkkinoinnin lisäksi myös tuotantoa. Ratkaisu on joustava, sillä varaosat ja valmistuksen komponentit ovat samassa paikassa, mutta tuotannon vuoksi varaston on välttämätöntä olla tehtaan yhteydessä. Varastossa on jatkuvasti noin 30 000 komponenttia.
Kokoonpanolinjalle tuodaan komponentteja myös esikokoonpanoyksiköstä, jossa hydrauliikan ja vaihteiston komponentteja sekä muun muassa moottoreiden apulaitteita kootaan isommiksi kokonaisuuksiksi. Tämä nopeuttaa ja systematisoi kokoonpanolinjojen toimintaa. Yhden koneen kokoonpanon läpimenoaika on noin kolme viikkoa, jos esikokoonpano on tehty valmiiksi etukäteen.

Moottorit Deereltä ja Volvolta
Rottne käyttää tällä hetkellä ainoastaan John Deeren moottoreita. F13- ja F15-kuormatraktoreissa on Deeren kuusisylinterinen 6,8 litran moottori, ja pienissä malleissa on 4,5-litrainen nelonen. Kuormatraktoreiden eturunko on kaikissa malleissa sama. Joillekin markkinoille on tarjolla osaan malleista myös kuusisylinterinen Volvo Penta -moottorivaihtoehto, jolle on oma hieman pidempi eturunko.

Akselit tulevat muidenkin isojen metsäkonevalmistajien tapaan NAF:lta. Suurinta kuormatraktoria lukuun ottamatta vaihteistoissa on hydrostaattinen voimansiirto, jonka yhteydessä on mekaaninen kaksinopeuksinen vaihteisto. Hitain, kolmas ajovaihde muodostetaan sähköisesti. Isoissa F18- ja F20-kuormatraktoreissa on Danan valmistama powershift-vaihteisto ja siihen siirtää voimaa kaksi hydraulimoottoria. Ratkaisulla saadaan portaattomasti kolme nopeusaluetta.
Nostureiden osalta Rottne luottaa muiden valmistajien tavoin pääosin omaan valmistukseen. H11D-harvesterissa on Cranabin nosturi ja kuormatraktoreihin kaksijatkeiset taittopuomit tulevat ulkopuolisilta valmistajilta, Cranabilta ja Epsilonilta. Harvesterinostureissa jatkuva kehitys on muokannut mallistoa vähitellen entistä voimakkaammaksi ja käytettävyyteen on panostettu.

Rottne käyttää myös muita harvesteripäitä kuin omiaan. Valikoimissa ovat mm. SP, Logmax ja Suomessa myös Waratah. Rottnen koneissa käytetään usean muun ruotsalaisvalmistajan ohella Dasan mittausjärjestelmää. Koneenohjauksen ohjelmisto on kuitenkin Rottnen omaa käsialaa. Omia ohjelmoijia on tällä hetkellä neljä.
Omat vaihto-osat uusia paremmilla takuuehdoilla
Rottne ponnistelee muidenkin valmistajien tavoin avainkomponenttien saatavuudesta. Jokin yksittäinen tuotantolinja saattaa tästä syystä pysähtyä joiksikin päiviksi. Komponenttipulaa on pääasiassa sähkö- ja hydrauliikkaosista.

Rottne pystyi korvaamaan lyhyiden valmistussarjojen ja nopean tuotannonmuutoksen mahdollistavien rakenneratkaisujen myötä Ukrainan kriisin pysäyttämän Venäjän viennin muilla markkinoilla, eikä välittömiä taloudellisia tappioita päässyt syntymään. Rottnen merkittäviä vientimaita tällä hetkellä ovat Pohjois-Amerikka, Portugali, Saksa, Tshekin tasavalta, sekä Norja. Ruotsi on kuitenkin suurin markkina.
Joidenkin varaosien osalta Rottne tehdaskunnostaa käytettyjä komponentteja. Korjatut komponentit ovat 40 % halvempia kuin uudet, mutta niille myönnetään kaksi kertaa pidempi takuuaika kuin uusille varaosalle.
Erityispiirteet
Rottne panostaa erityisesti käyttäjäturvallisuuteen ja huollettavuuteen. Ohjaamo voidaan kallistaa yli 50 astetta sivulle, mikä mahdollistaa helpon pääsyn runkopalkkien väliin voimansiirtolinjalle, akuille, ja hydrauliikan päälohkolle. Käyttäjäturvallisuus näkyy käytännössä esimerkiksi päivittäisten huoltokohteiden ympärillä erilaisina taittuvina tikasratkaisuina ja seisomatasoina.

Jokainen valmistunut kone on myyty, mutta joitakin varustelumuutoksia voidaan tehdä kokoonpanon aloittamiseen saakka. Näin esimerkiksi tapauksissa, joissa kone on alun perin tilattu jälleenmyyjälle demokoneeksi, mutta onkin myyty toimitusajan aikana asiakkaalle.
Harvesteri H8 on suosittu malli, koska sille markkinoilla on vähän kilpailijoita. Sitä myydään myös Kanadaan harvennushakkuille, jossa Rottne on vahvasti markkinoinut harvennushakkuiden hyötyjä.
Yrityksen liikevaihto on tällä hetkellä noin 60 miljoonaa euroa. Kasvua hidastaa jo mainitun komponenttien saatavuusvaikeuden lisäksi pula osaavista työntekijöistä, mikä on melko yleinen ongelma Suomen ohella myös Ruotsissa. Rottne valmistaa koneita tällä hetkellä noin 160–190 kappaleen vuositasolla, mutta laajennuksen jälkeen tavoite on saavuttaa maksimissaan 300 koneen vuosittainen valmistusmäärä. Laajennuksen kustannusarvio on noin neljä miljoonaa euroa.
Kuvat: Tommi Hakala
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Vuorenmaa Yhtiöt Oy 60 vuotta – laakereista teollisuuden komponentteihin
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka