Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Bioenergiayrittäjä Patrick Falck on varautunut talveen ostamalla energiapuuta terminaaleihin – ”Kaikki, mitä pystyy hakettamaan, myydään eteenpäin”

Patrick Falck on Falck Service Oy:n yrittäjä Itä-Uudellamaalla. Hän kertoi MaatalousKonemessuilla Koneviestille, miten on hakeyrittäjänä varautunut tulevaan talveen.

Hake- ja lämpölaitosyrittäjä sekä luomuviljelijä Patrick Falckin yritys Falck Service Oy toimittaa haketta lämpölaitoksille Itä-Uudellamaalla. Aiemmin Falckilla oli korjaamoalan yritys, mutta vuodesta 2008 alkaen hän siirtyi täysipäiväiseksi bioenergiayrittäjäksi. Syyksi hän mainitsee korjaamopuolen epätasaisesti jakautuneen työkuorman.

Falck ostaa energiapuutaa suoraan puuyhtiöiltä, jotka toimittavat puut suoraan kahteen terminaaliin. Terminaaleista haketetaan puuta talvikuukausina. Kesäkaudella haketetaan metsissä ympäri koko Etelä-Suomen. Tällöin puuta ostetaan suoraan metsänomistajilta ja hakettamisen hoitavat pääosin aliurakoitsijat.

Terminaaleissa Falckilla on hakkurina käytössä Sisun päälle rakennettu Heinola 1310, jossa on Cumminsin 14 litrainen moottori. Hakkurilla haketaan vuosittain noin 40 000 irtomottia ja aliurakoitsijoilta haketta saadaan noin 20 000 mottia vuodessa. Kaikkiaan haketta syntyy vuodessa noin 60 000 irtomottia, joka vastaa energiana noin 55 000 megawatin kokonaismäärää. Hakkurin lisäksi yrityksen konekalustoon kuuluu neljä traktoria sekä kolme hakevaunua.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Falckin yrityksessä on jo useamman vuoden ajan ollut oma asentaja, joka tuntee yrityksen koneet paremmin kuin omistaja itse. Yrityksen korjaamolla asentaja huoltaa hakkurin lisäksi yrityksen traktorit ja hakevaunut. Lisäksi Falckilla on sopimus voimalaitoksen hoidosta, jonka huoltotyöt kuuluvat myös asentajalle.

Tällä hetkellä toimintaympäristö on hakeyrittäjälle suotuisa, vaikka hakkeen hinta on noussut tammikuusta alkaen noin 20 %. Tulevana talvena pelätään sitä, ettei hake tule riittämään. ”Kaikki, mitä pystyy hakettamaan, myydään eteenpäin”, Falck sanoo. Falckilla itsellään on varastoidun puun suhteen hyvä tilanne, sillä 10 000 kiintokuutiota on puuta jo varastossa ja vuodenvaihteeseen mennessä tarvittava kuutiomäärä on kasassa.

Falckin lähettää poliitikoille terveisiä, että energianpuun hyödyntämistä tulisi enemmän tukea. Hän ehdottaa, että kaikki maanviljelijät, joilla on omasta takaa kalustoa, tulisi saada energiapuunkorjuuseen pellonreunoilta sekä metsäteiden varrelta ja puut talteen. ”Kun lämpölaitokset ostavat paikallispuuta, niin rahat jää omaan kuntaan eivätkä valu Venäjälle”, Falck toteaa. Falck pitää tärkeänä, että kaikki korjuuketjun osallistuvat tienaavat työllä. Hän myös kaipaa haketuotantoon organisointia, ettei haketta ajettaisi maassa ristiin rastiin vaan hyödynnettäisiin puuta paikallisesti.

Katso videolta, miten Patrick Falck arvioi tulevaa talvea ja lämpöenergian riittävyyttä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY