Kahden toimialan konevalmistaja - Kronos Oy

6020-kuormaimen puomin ulottuvuus kahdella jatkeella on 10,6 m.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Terho Pajukangas kokoaa tässä metsävaunun runkoa.
Terho Pajukangas kokoaa tässä metsävaunun runkoa.
Lapiorullaäes on mestari sekoittamaan oljen, sängen ja muun kasvuston tasaisesti muokkauskerrokseen.
Lapiorullaäes on mestari sekoittamaan oljen, sängen ja muun kasvuston tasaisesti muokkauskerrokseen.
Tuotantopäällikkö Dennis Grankvist kertoo, että metsäkuormaimet valmistetaan tilauskohtaisesti. Kun tilaus on saatu tehtaalle, valmistumiseen kuluu kaksi viikkoa.
Tuotantopäällikkö Dennis Grankvist kertoo, että metsäkuormaimet valmistetaan tilauskohtaisesti. Kun tilaus on saatu tehtaalle, valmistumiseen kuluu kaksi viikkoa.
Hybrid 520 -äkeelle odotettiin hyvää menekkiä. Toisin kuitenkin kävi. Markkinointikanavan puuttuessa kysyntä antaa vielä odottaa itseään.
Hybrid 520 -äkeelle odotettiin hyvää menekkiä. Toisin kuitenkin kävi. Markkinointikanavan puuttuessa kysyntä antaa vielä odottaa itseään.
Toimitusjohtaja Leif Wikar luottaa Kronos-tuotantoon myös taloustaantuman aikana.
Toimitusjohtaja Leif Wikar luottaa Kronos-tuotantoon myös taloustaantuman aikana.
Metsävaunun voi saada myös teloilla varustettuna.
Metsävaunun voi saada myös teloilla varustettuna.

Matti Värri

Kruunupyyläinen konevalmistaja Wikar Oy Ab on tuotannossaan keskittynyt kahden toisistaan poikkeavan toimialan konevalmistukseen. Puun korjuuseen valmistetaan metsäkuormaimia ja metsävaunuja, maan muokkaukseen lapiorulla- ja kevytmuokkausäkeitä. Markkinoilla koneet tunnetaan Kronos -tuotenimellä.

Tuotannossa pääpaino kohdistuu metsäkonevalmistukseen. Liikevaihdosta se edustaakin jo 80 prosenttia. Viennin osuus on viime vuosina ollut keskimäärin puolet myynnistä, mutta viime vuonna se jäi 40 prosenttiin, johtuen kotimaan metsäkonekaupan suuresta kasvusta. Konevientiä Kronoksella on lähes 20 maahan ja siitä vastaa yritys itse. Vientimaissa on kussakin paikallinen maahantuoja ja heillä omat jälleenmyyjänsä. Metsäkoneiden kotimaan kaupan hoitaa Valtra ja maatalouskoneiden myynnin Agrimarket. Valtra antaa apua vientikauppaan Baltian maissa, Hollannissa, Sveitsissä ja Englannissa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Wikar -yhtiön liikevaihto vuonna 2008 oli 4,9 milj. €. Siitä metsäkoneet muodostivat 4 milj. €, sekä maatalouskoneet, jälkimarkkinointi ja muu tuotanto yhteensä miljoonan euroa. Yritys työllistää 25 henkilöä, joista tuotannossa toimii 18 ja loput 7 tuotekehityksessä, myynnissä ja muussa toimistotyössä. Yrityksen taloudellinen tilanne on vakaa. Toimitilat ovat jo ajan patinoimat, mutta koneistus nykyaikainen ja siten tuotantoedellytykset ovat hyvät.

Lähes vuosisadan mittaiseen toimintakauteen on mahtunut kolme yritystoimintaa koetellutta kriisikautta. Ne olivat 1930-luvun pulakausi, 1940-luvun sotavuodet ja 1990-luvun taloudellinen lama. Nyt ollaan painumassa kohti jo neljättä kriisiä, kohti syvää taantumaa. ”Wikar on yksi niistä harvoista suomalaisista konevalmistajista, joka on kaikki nämä kriisit kokenut, mutta on niistä aina myös selvinnyt. Näin tulee tapahtumaan tälläkin kertaa”, toimitusjohtaja Leif Wikar vakuuttaa.

Tavoitteena asiakastarpeet huomioiva konetuotanto

”Kronos pyrkii toiminnassaan tuottamaan markkinoille luotettavaa ja hyvin toimivaa konekalustoa sekä asiakkaille asiantuntevaa palvelua”, lupaa Leif Wikar. ”Erityisesti olemme panostaneet tuotekehitykseen, jonka onnistuminen näkyykin käyttövarmana konetuotantona. Varsinkin metsäkoneissa olemme onnistuneet hyvin.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tuotevalikoimaan kuuluvat monipuoliset metsäkuormaimet ja -vaunut sekä metsätraktoreiden lisävarustukset, kuten hydrauliyksiköt, kuormaimen kiinnitysosat, etuakselin lukitusjärjestelmät ja ohjausventtiilit. Tehonsa ja kokonsa perusteella kuormaimissa erotetaan neljä kokoluokkaa, sarjat 4000, 5000, 6020 ja 8020. Näissä jokaisessa kokoluokassa on 2–8 toisistaan eroavaa malliratkaisua.

Kuormaimen hallintaan on perusvaihtoehtona mekaaninen mo-

nivipuohjaus. Urakointikäyttöön valmistaja kuitenkin suosittelee,

joko hydraulista tai sähköistä esi-

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

ohjausta. Paras vaihtoehto kuitenkin on täyssähköinen väyläohjattu Parker IQAN -järjestelmä. Kuormaimen ulottuvuus on maksimissaan 8,9 m.

Metsäkonevalmistus on yksilöllistä työtä. Jokainen kuormain valmistetaan tilauksen mukaan, koska erilaisia versioita on paljon. Osavalmistus voi olla sarjatyötä, mutta kokoaminen ei.

Yksilölliset metsävaunut erottuvat

Kuormaimien tavoin samankaltaista monipuolisuutta edustavat myös Kronoksen telirakenteiset metsävaunut. Kokonsa ja ominaisuuksiensa perusteella niistä on määriteltävissä kuusi erilaista vaunumallia. Kahden suurimman metsävaunun (140 4WDM ja 16 4WDM) voimansiirto on ratkaistu harvestereista tunnetuksi tulleella NAF-teliakselistolla. Traktorin ajovoimanulosotosta voima siirtyy kardaaniakselilla veto- ja tasauspyörästön kautta teliakseliston pyöriin.

Vetopyörästössä on vakiovarusteena ohjaamosta kytkettävä tasauspyörästön lukko, jolla telin kaikki neljä pyörää saadaan toimimaan samalla nopeudella. Tasauspyörästön lukko parantaa oleellisesti vaunun mahdollisuuksia liikkua upottavassa tai muutoin vaikeakulkuisessa maastossa. Traktorin ja vaunun keskinäinen välityssuhde sovitetaan yhteen vaihtamalla vaunun etuvaihteissa oleva hammaspyöräpari. Voimansiirron voi kytkeä vapaalle myös teliakseliston päästä, jolloin nivelakselisto ja etuvaihteisto vapautuvat pyörinnästä ja veto kevenee. Tällöin vaunun voimansiirto ei rajoita traktorin ajonopeutta. Liikenneturvallisuus on varmistettu monilevyjarruilla.

Metsävaunut 100H, 120H, 100 4WD ja 120 4WD ovat kaikki vankkoja, 2-palkkirunkoisia malleja, joihin voidaan asentaa järeäkin kuormain. Vaunut voidaan varustaa lisäpankoilla, erilaisilla vetoaisoilla sekä erilaisilla hydraulijärjestelmillä. 4WD-malli on hydraulivetoinen, vetovoima renkaisiin siirretään vetorullalla. Vetorulla painetaan hydraulisesti telipyörien väliin. Vetovoima on 1 600 kp.

Lapiorullaäkeet hinattavia tai nostolaitesovitteisia

Lapiorullaäes on monilla tiloilla edelleen muokkauksen yleiskone. Erityisesti viljatiloilla se on toimiva äes olkien ja muun kasvisjätteen sekoittamisessa maahan, sama koskee myös kotieläintiloilla kuivikelannan peltoon muokkausta. Vähennetyssä muokkauksessa lapiorullaäes soveltuukin muita paremmin myös kasvijätteisen maan kylvömuokkaukseen.

Pyörivien ja leikkaavien terien ansiosta Kronos sekoittaa koko muokkauskerroksen perusteellisesti. Oljet, sänki ja muu kasvusto sekoittuvat tasaisesti koko muokkauskerrokseen, jolloin niiden maatuminen ja lahoaminen alkaa välittömästi.

Äes rikkoo kovatkin maakokkareet ja repii mahdolliset mättäät hajalleen. Se katkoo ja rikkoo juuririkkakasvien juuriston, estäen niitä vetämästä ravinteita uuteen kasvuunsa. Terän pyörintä tekee leikkaavan liikkeen, tunkeutuu helposti kovaankin mahan ja katkoo kasvijätteet.

Lapiorullaäkeitä valmistetaan sekä hinattavia että nostolaitemalleja, yhteensä seitsemää eri kokoa. Työleveydet ovat 315–640 senttiä. Pyöriviä teriä pienimmässä mallissa on 96 ja suurimmassa peräti 256 kpl.

”Lapiorullaäkeiden valmistajana Kronos on ehdoton markkinajohtaja maailmassa. Saattaa olla, että joku yksittäinen konepaja maailmalta vielä löytyy, mutta tiedossamme sellaista ei ole”, sanoo tuotantopäällikkö Dennis Grankvist.

Kronos 520 hybridi -äes

”Hybridi-äes on Kronoksen kolmisen vuotta sitten markkinoille tuoma tuote, jonka suunnittelussa yritys tuntee onnistuneensa todella hyvin.

”Tehokkuusvaatimusten ja alentuneiden tuottajahintojen takia moni viljelijä valitsee käyttöönsä minimimuokkauksen ja sen toteuttamisen mahdollisimman vähäisellä kalustolla”, arvioi Grankvist. ”Tämän tarpeen tyydyttämiseen on suunnittelemamme Kronos 520 Hybrid -äesmalli juuri sopiva ratkaisu. Se vastaa nykyaikaisen maanmuokkauksen vaatimuksia.”

”Hybridi -äes rakenteeltaan tukkeutumaton ja monipuolinen. Se tekee saman työn yhdellä ajokerralla kuin erillinen pintaäes, tavallinen S-piikkiäes ja kevyt kultivaattori yhdessä”, toteaa Grankvist. ”Sana hybridi, tarkoittaa kahden kasvilajin keskinäistä risteytystä, mutta me otimme jo kolmannenkin lisäaskeleen ja ”risteytimme” kolme konetta samaan yksikköön.”

Äes on hinattava. Sen paino on 3 400 kg ja työleveys 520 cm.

Pylväsnostin

Tuotevalikoiman kummajainen on pylväsnostin. Toista vastaavaa tuotetta ei markkinoilla ole, joten se on todellinen markkinajohtaja. Markkinat vain ovat kovin rajalliset. Vuotuinen tarve on keskimäärin kymmenen nosturia ja asiakkaina sähköyhtiöt. Tällä tuotteella ei toistaiseksi ole lähdetty vientikauppaan, vaikka kysyntää saattaisi olla. n

Kronos -tuotteita valmistava Wikar Oy Ab on vuonna 1914 perustettu perheyhtiö, siis 95-vuotias yritys. Maatalouskoneita valmistavan yrityksen perusti kyläseppä Uno Wikar. Aluksi koneet valmistettiin yksittäiskappaleina, mutta jo 1920 siirryttiin hevosvetoisten lapiorullaäkeiden valmistuksessa sarjatuotantoon. Ensimmäiset traktorivetoiset äkeet valmistettiin jo vuonna 1937, mutta metsäkuormaajien ja -vaunujen valmistus vasta 42 vuotta myöhemmin, eli vuonna 1979.

Avaa artikkelin PDF