Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Työkonevalmistaja Ny-Tekin ja teräsyritys SSAB:n yhteistyö tuo hyötyä asiakkaille saakka – yritysten tavoitteena on käyttää oikeaa materiaalia oikeassa paikassa

Ny-Tek Oy ja SSAB Oyj ovat tehneet jo usean vuoden yhteistyötä materiaalien ja tuotantotapojen osalta. Tavoitteena on yleensä lujempi ja kevyempi rakenne, jolloin kestävämpää materiaalia käytetään oikeassa paikassa, oikein muotoiltuna ja kiinnitettynä. Suunnittelussa liikutaan tasolla, josta kaikki hyötyvät, loppuasiakasta myöden.
Toni Nybacka ja Jari Huotari Ny-Tek Oy:ltä päätyivät aikoinaan hyödyntämään yhteistyötä SSAB:n kanssa. Hyötynä yhteistyöstä on tullut tietoa, kokemusta ja ripaus helpompaa kanssakäymistä asiakkaiden kanssa etenkin viennissä.
Toni Nybacka ja Jari Huotari Ny-Tek Oy:ltä päätyivät aikoinaan hyödyntämään yhteistyötä SSAB:n kanssa. Hyötynä yhteistyöstä on tullut tietoa, kokemusta ja ripaus helpompaa kanssakäymistä asiakkaiden kanssa etenkin viennissä.  Kuva: Seppo Pentti

Ny-Tek Oy

  • Toimipaikka Reisjärvellä.
  • Neljä omistajaa.
  • Pääasiassa omaa suunnittelua ja valmistusta.
  • Myös maahantuontia.

Useimmat työkonevalmistajat suunnittelevat tuotteensa itse. Kun työlaitteilta edellytetään enemmän suorituskykyä, suunnittelijalla saattaa herätä epäilys, että ovatko valitut materiaalit käyttötarkoitukseen optimaaliset ja hitsisaumat riittävän lujat. Valmiiden tuotteiden rakenteellisen lujuuden varmistamiseen voidaan käyttää oman osaamisen lisäksi myös asiantuntijoita yrityksen ulkopuolelta, mikä varmistaa onnistuneen lopputuloksen.

Ny-Tek Oy ja SSAB Oyj aloittivat pari vuotta sitten yhteistyön, jossa SSAB:n henkilökunta kävi kahden Nytekin tuotteen osalta niiden valmistusprosessin läpi. Wieskan W3T-lana oli ensimmäinen Ny-Tekin tuote, jonka valmistusprosessi ja käytetyt teräsmateriaalit selvitettiin yhdessä. Toinen oli W260 R -linko.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kyseisen lanan terän kaaressa aiemmin käytössä ollut SSAB:n teräslaatu Strenx® 650 MC oli todettu kyllä riittävän lujaksi materiaaliksi kyseiseen käyttöön, mutta se päätettiin korvata Hardox® 450 -kulutusteräksellä, jolloin myös terän kulutuskestävyys parani huomattavasti ja kriteerit Hardox® in my Body -ohjelmaan täyttyivät. Samalla käytiin yhdessä läpi valmistusprosessi, siihen liittyvät laskelmat ja se, miten kyseistä kulutusterästä tulee käsitellä ja hitsata.

”Esimerkiksi kova 450 HB -teräs on kulutusta kestävää, mutta sen muotoilu on haastavampaa verrattuna huomattavasti pehmeämpiin rakenneteräksiin. Rakenteita onkin siksi muutettu kulutusteräksen käyttöön sopivammaksi. Päädyimme esimerkiksi taivuttamaan lanan terässä rakennetta muutaman kulman loivempana ja useammassa vaiheessa. Kovemmat materiaalit tuovat siis suunnitteluun uutta haastetta” Toni Nybacka Ny-Tek Oy:stä toteaa. Toni oli aikoinaan perustamassa yritystä ja on edelleen yksi omistajista.

Kovemmat materiaalit tuovat suunnitteluun uutta haastetta. Lanan terää päädyttiin taivuttamaan muutaman kulman loivempana ja useammassa vaiheessa.
Kovemmat materiaalit tuovat suunnitteluun uutta haastetta. Lanan terää päädyttiin taivuttamaan muutaman kulman loivempana ja useammassa vaiheessa.  Kuva: Seppo Pentti

Sen jälkeen, kun tuote on Hardox® in my Body -ohjelman mukaisesti suunniteltu ja rakennettu valmiiksi, tuote lähetetään asiakkaalle puoleksi vuodeksi käyttöön. SSAB käy tämän jälkeen asiakkaan kanssa keskustelun, jossa läpikäydään, miten tuote on toiminut, ja onko se kestänyt kuten suunniteltiin. Tuotteen pitää siis vastata SSAB:n laatukriteereitä myös loppukäyttäjän näkökulmasta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarra koneeseen

Tuote käydään selvitysvaiheessa kokonaan läpi, mutta viimekädessä vain ne osat, jotka ovat Hardoxia ja niiden kiinnitys, ratkaisevat hyväksynnän Hardox® in my Body -ohjelmaan. Lopullisen päätöksen tekee SSAB.

Kun hyväksyntä on saatu, Ny-Tekillä on oikeus liimata Wieskan lanaan yksilöllinen, juoksevalla numerolla oleva Hardox® In My Body -tarra, jonka tiedoilla voidaan jäljittää kyseisen lanan rakenne ja valmistuserä jälkikäteen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Esimerkiksi kun tilaamme laserleikkaamosta osat 15 terään, pyydämme samalla aitoudesta kertovan materiaalitodistuksen käytetystä kulutusteräksestä, jonka jälkeen voimme tilata tarrat valmistuviin tuotteisiin ”, Toni kertoo.

”Kyseinen rakenneselvitys ja siitä kertova tarra ovat saatavilla niin kauan, kuin olemme sitoutuneet sopimukseen yhteistyöstä”, Ny-Tekin omistaja ja toimitusjohtaja Jari Huotari toteaa.

Tarra kiinnitetään paikkaan, jossa se ei herkästi vaurioidu. Pelkän tarran ID-numeron perusteella voidaan saada tieto tuotteen alkuperästä.
Tarra kiinnitetään paikkaan, jossa se ei herkästi vaurioidu. Pelkän tarran ID-numeron perusteella voidaan saada tieto tuotteen alkuperästä. Kuva: Valmistaja

Kustannukset valmistajalle

Tuotteen valmistajalle sitoutuminen Hardox® in my Body -järjestelmään ei suoranaisesti maksa mitään. Kustannuksia toki kertyy paperiliikenteestä ja muutamista palavereista. Sitoutuminen tietyn yrityksen erikoisteräkseen aiheuttaa tietysti oman kustannuksensa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Meillä on mahdollisuus saada tuotteen suunnitteluun ja valmistamiseen myös vinkkejä SSAB:ltä – jos esimerkiksi materiaalivahvuus olisi suurempi ja sitä pitäisi silloin ennen hitsausta esilämmittää. Moni asia on toki metallitöitä vuosia tehneille tuttu, mutta pientä hienosäätöä voi aina tehdä”, Toni tunnustaa. Etenkin materiaalien kanssa, jotka ovat uusia, pitää toimintatapoja miettiä tarkemmin.

Tavoite on käyttää oikeaa materiaalia oikeassa paikassa. Yleensä erikoisteräkset mielletään laadukkaiksi. On syytä toki muistaa, että niiden käyttö ei joka paikassa paranna tuotteen suorituskykyä, saatikka helpota valmistamista. Kulutusterästä, olkoon se mitä kovuutta vain, ei siis ole mielekästä käyttää yhtään sen enempää, kuin rakenne ja kestävyys edellyttävät.

Konkreettiset höydyt

Yhteistyö edellyttää SSAB:n teräksen käyttöä ja esimerkiksi Ny-Tekille on etua yhteistyöstä viennissä, eli olosuhteissa, joissa tuotteita ei vielä ehkä tunneta kuten Suomessa. Esimerkiksi vienti Ruotsiin ja Norjaan saa vakuuttavuutta, kun yritys on yhteistyössä SSAB:n kanssa.

”SSAB ja heidän tuotteensa ovat siellä monelle tuttuja, mutta meidän tuotteemme ovat ulkomailla vieraita ja niiden laatua ei osata ehkä mieltää”, Jari tunnustaa.

”Etua saadaan ehkä myös hinnoittelussa, jos asiakas vertaa tuotteitamme ns. halpatuotteisiin. Tunnetun teräsvalmistajan materiaalin käyttämisen tuotteissamme pitäisi kertoa loppukäyttäjälle, mistä hintaero johtuu. Yhteistyö tuo tuotteisiimme myös laatumielikuvaa. Tuotteen suunnitteluun on joka tapauksessa paneuduttu tavallista syvällisemmin muidenkin kuin valmistajan silmin”, Toni pohtii.

Kun tuote on läpäissyt SSAB:n kriteerit ja tarroitettuja työlaitteita näkyy maakunnassa työmailla, huomaavat käyttäjät myös toisen osapuolen osallistuminen tuotteen suunnitteluun. Tämä antaa toki markkinauskottavuutta myös SSAB:lle.

”SSAB käyttää tuotteitamme myös omassa markkinoinnissaan, kun se kertoo eri teräslaatujen ominaisuuksista”, Jari kertoo.

”Siihen, onko ohjelmaan liittyminen tuonut suoranaisesti lisää myyntiä, on vaikea vastata tarkasti. Monen asiakkaan kanssa tarran luonteesta on toki käyty keskusteluja ja kauppoja on myös syntynyt”, Jari pohtii. ”Kaikkiin tuotteisiin ei menettely välttämättä tuo lisäarvoa, eikä meidänkään kannata sertifioida kaikkia tuotteita ohjelman piiriin. Mutta sertifiointi on hyvä lisä tuotemalliston lippulaivoihin. Hardox® In My Body on varmasti lisännyt yrityksemme uskottavuutta laadukkaiden tuotteiden valmistajana ja myös lisännyt tietämystämme erikoismateriaalien osalta”, Jari jatkaa.

SSAB on aktiivinen

Ari Hirvi, Technical Development Manager SSAB:ltä toteaa osaltaan, että tuotteisiin liittyvät sertifioinnit, kuten Hardox® In My Body, ovat sitouttamisohjelmia, joissa molemmilla osapuolilla on annettavaa tuotteen kehittämiseen. SSAB:lla tuotesertifiointeja asiakkaiden tuotteille on myönnetty jo vuosikymmenet – ensimmäiset sertifioinnit myönnettiin Hardox soralavoihin.

”Tämänkaltaisen yhteistyön keinoin lisäämme tietysti Hardox -kulutusterästen tunnettuvuutta, mutta haluamme olla myös osaltamme mukana viestimässä loppukäyttäjille miten laadukkaasta kokonaisuudesta asiakkaamme, tässä tapauksessa Ny-Tekin lanan ja lumilingon osalta, on kysymys. Kriteerit tuotesertifioinnin saamiseksi elävät myös ajassa ja edellytämme paitsi vähintään Hardox® 450 tuotteen käyttöä myös nykyaikaista muotoilua rakenteelta.”, Ari kertoo.

”Meille teräksenvalmistajana on tärkeää, että valmistamamme teräkset päätyvät mahdollisimman oikeellisiin käyttökohteisiin, ja että ne hitsataan huolellisesti osaksi toimivaa rakennetta. Esimerkiksi edellytimme, että Ny-Tekin lanan koko terän kaari on kestävämpää Hardox® 450 -terästä kuin mitä siihen oli alun perin suunniteltu”, Ari valaisee.

”Osana sertifiointiprosessia haluamme nähdä suunnittelukuvat, mutta myös valokuvat hitsatusta, maalaamattomasta tuotteesta, jolloin nähdään rakenteet, hitsaustyön laatu ja se, miten tuote vastaa loppukäyttäjän asettamia odotuksia.”, Ari kertoo.

Laitevalmistajien kanssa käydään vuosittain kehityspalaveri, jossa keskustellaan ohjelman mukaisista tuotteista ja millaista asiakaspalautetta niistä on tullut. Toisaalta, jos suunnitelmia rakenteista on muutettu, niin haluamme arkistoon myös päivitetyt suunnitelmat. Ne ovat taustamateriaalia, jota tarrassa olevan ID-koodin perusteella voi suoraan nähdä SSAB:n palvelusta.

”Meille ei ole tarkoituksenmukaista kasvattaa sertifioitujen koneiden ja laitteiden määrää Hardox® In My Body -tuoteperheessä, mikäli kriteerit valittujen teräsmateriaalien ja suunnitellun rakenteen osalta eivät täyty. Laatu on määrää tärkeämpi valintaperuste, ja osa ehdokkaista jää vuosittain ohjelman ulkopuolelle”, Ari päättää.