Tervetuloa Okraan! - Koneviestin osastolla teemana tekniikan muutos 1952–2012

Koneviesti täyttää tänä vuonna 60-vuotta, minkä kunniaksi näyttelyosastomme Okrassa (4.–7.7.2012) on tavanomaista isompi. Toivotamme lukijamme ja kaikki tekniikasta kiinnostuneet näyttelyvieraat tervetulleeksi osastollemme, jossa esittelemme Koneviestin ilmestymisaikana tapahtunutta tekniikan kehitystä.
Automaattiohjattu Valtra tulee olemaan Koneviestin osastolla Okrassa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Moottorisahataiturit esiintyvät Koneviestin osastolla torstaina 5.7.
Moottorisahataiturit esiintyvät Koneviestin osastolla torstaina 5.7.

Näyttelyrekassamme voit istahtaa hetkeksi kahville, katsoa tekniikan kehityksestä kertovaa valokuvanäyttelyä ja antaa juttuvinkkisi toimituksella. Voit samalla osallistua lukijakilpailuun, jonka palkintona on Polaris-mönkijä. Palkinto arvotaan Kone-Agria -näyttelyssä Jyväskylässä. Esittelemme osastollamme myös automaattiohjauksen toimintaa tasatunnein.

Hevoisesta satelliittiaikaan

Suomen koneellistuminen vauhdittui 50-luvulla, kun tuontisäännöstely purettiin. Traktorit korvasi hevosen useimmissa töissä. Työ helpottui, kun ei enää tarvinnut kävellä hevosen perässä. Toisaalta hyvin koulutettu hevonen oli mukava työkaveri, joka tiesi minne piti mennä ja pysähtyi äänikomennoilla. 50-luvun traktori oli sen sijaan kuin jukuripäinen hevonen, jonka kääntäminen haluttuun suuntaan vaati voimaa ja päättäväisyyttä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nykypäivän traktori ei vielä pysähdy äänikomennolla tai katseella, mutta ohjaus sujuu satelliitin opastuksella jopa muutaman sentin tarkkuudella. Työteho kasvaa, sillä automatiikka jaksaa ajaa väsymättä koko päivän käyttäen aina työkoneen koko leveyden hyödyksi. Automaattiohjaus voidaan asentaa jälkiasennuksena myös vanhaan traktoriin!

Tule Koneviestin osastolle tutustumaan, kuinka nykyaikainen automaattiohjaus osaa seurata myös mutkittelevaa reittiä. Esittelemme automaattiohjauksen toimintaa tasatunnein näyttelyn jokaisena päivänä kello 10–17 välillä.

Moottorisahataiturit kisaavat

Moottorisahauksen Suomen mestaruudesta kilpailtiin kesäkuun alussa Punkaharjulla Metsämuseo Lustossa. Siellä valitun kolmehenkisen Suomen edustusjoukkueen seuraava kohde on MM-kisat syksyllä Valkovenäjällä. Suomen edustusjoukkue esittäytyy Koneviestin osastolla Okrassa torstaina 5.7. ja näyttää taitojaan MM-kilpailulajeihin kuuluvassa Relay Race -joukkuekilpailussa. Kyseisessä lajissa kilpaillaan taitoa ja nopeutta vaativissa katkaisusuorituksissa. Kilpailijat esittävät myös miten teräketju vaihdetaan ja laippa käännetään reilussa kymmenessä sekunnissa, kilpasahat ovat myös nähtävillä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Juhlakilpailun karsinta

Koneviestin järjestää juhlavuoden kunniaksi kilpailun traktoriharrastajille. Kilpailu on suunnattu v. 1952 ja sitä myöhemmin valmistetuille traktoreille. Kilpailussa on kaksi luokkaa: ”perinnesarjassa” haemme Suomen hienointa alkuperäiskuntoista traktoria ja ”freestyle- sarjassa” arvostetaan koneen näyttävää ulkonäköä ja mielenkiintoisia teknisiä ratkaisuja. Oppilaitoksissa tai ryhmätyönä kunnostetut koneet kilpailevat erikoispalkinnosta. Juhlakilpailun karsinta on Okrassa perjantaina kello 14.00.

Juhlakilpailun karsintoja järjestetään vielä kolme. Loppukilpailupaikkaa voi Okran lisäksi tavoitella vielä Weteraanikonepäivät -tapahtumassa Oulaisissa 6–8.7 ja Isokyrön Sirppi- ja Puimurissa 28–29.7.

Loppukilpailu pidetään Rauta ja Petroli -näyttelyssä Hyvinkäällä 8.9.2012.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suorakylvöä käytännössä

Koneviestin suorakylvökoe on Okran vierailukohde. Näyttelymatkalla voit tutustua Koneviestin suorakylvökokeeseen Loimaan Aikuis- ja ammattiopiston koulutilalla. Ajo-ohjeet löytyvät Koneviestin ja myös Okra-näyttelyn verkkosivuilta kohdasta tilavierailut. Suorakylvökokeeseen voi tutustua myös osastollamme Okrassa. n

Avaa artikkelin PDF