Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tankit täyteen -näyttely Mobiliassa

Tieliikennemuseo Mobiliassa parhaillaan avoinna oleva Tankit täyteen -näyttely kertoo autojen käyttövoiman ja sen jakelun historiasta.
Energiakriisin myötä 1970-luvulla japanilaisten autojen suosio kasvoi, koska pienet japanilainen autot kuluttivat vähemmän. Kuva: Mediakettu.
Energiakriisin myötä 1970-luvulla japanilaisten autojen suosio kasvoi, koska pienet japanilainen autot kuluttivat vähemmän. Kuva: Mediakettu. Kuva: Mediakettu
Brittivalmisteinen KEW-Fargo-säiliöauto Shellin väreissä vuodelta 1959 on yksi näyttelyn ajoneuvoista. Kuva Mediakettu.
Brittivalmisteinen KEW-Fargo-säiliöauto Shellin väreissä vuodelta 1959 on yksi näyttelyn ajoneuvoista. Kuva Mediakettu. Kuva: Mediakettu
Suomalainen kunnianhimoinen hanke oli 1970-luvun lopulla suunniteltu Hollming-säiliöauto. Siinä ajatuksena oli mahdollisimman suuren hyötykuorman saavuttaminen ja siksi autossa oli itsekantava korirakenne. Kuva Mediakettu.
Suomalainen kunnianhimoinen hanke oli 1970-luvun lopulla suunniteltu Hollming-säiliöauto. Siinä ajatuksena oli mahdollisimman suuren hyötykuorman saavuttaminen ja siksi autossa oli itsekantava korirakenne. Kuva Mediakettu. Kuva: Mediakettu

Mobilian uudessa Tankit täyteen -näyttelyssä pohditaan, mikä siivitti bensiinikäyttöisen polttomoottorin autoilun alkuvaiheessa ylittämättömälle etumatkalle muihin käyttövoimiin verrattuna, ja miksi vaihtoehtoiset energianlähteet palasivat lähes sadan vuoden kuluttua fossiilisten polttoaineiden rinnalle. Mitä maailmassa tapahtui ja mikä muuttui?

Mobiliassa aihetta tarkastellaan erityisesti Suomen näkökulmasta. Näyttely muistuttaa, että Suomessakin on kokeiltu ajan saatossa vaihtoehtoisia energianlähteitä. Nähtävillä on sota-aikaan käytössä ollut puukaasutin. Samaan aikaan Helsingissä tehtiin autoliikenteen tarpeisiin toimivia biokaasuratkaisuja, jotka sittemmin päätettiin unohtaa tarpeettomina. 1970-luvun öljykriisin seurauksena autoteille tuli yleisnopeusrajoitukset ja vähemmän kuluttavien autojen suosio kasvoi. Vuosien saatossa sähköautojakin on kehitetty myös Suomessa.

Tankit täyteen -näyttelyssä pääsee myös entisajan huoltoaseman kahvioon. Tankit täyteen -näyttely Mobiliassa 31.1.2021 asti.