Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

1940-luku oli hankala vuosikymmen maatalouden koneellistumisen kannalta – puukaasulaitteilla ja saksalaisten keksinnöillä korvattiin vanhenevaa konekantaa

Lamakauden jälkeen hyvään vauhtiin päässyt maatalouden koneellistaminen katkesi talvisotaan, eikä koneiden saanti helpottunut ennen 1950-lukua. Amerikkalaismerkkien ja englantilaisen Fordsonin tuonteihin tuli lähes kuuden vuoden yhtämittainen katkos, vajetta ei saatu korvattua muutamalla sadalla saksalaisella traktorilla. Polttoainejakelun keskeytyminen aiheutti vielä enemmän hankaluuksia.
Tilaajalle
Välirauhan aikana uusien traktoreiden saantiin tuli lyhytaikainen mahdollisuus, kun laivaukset Petsamon Liinahamarin satamaan saatiin aloitettua. Koneita tuli pelkästään Amerikasta, Englannista päin eivät laivat seilanneet. Eniten saatiin SMK:n tilaamia International-telatraktoreita, joista lähes kaikki menivät armeijan ja Pellonraivaus Oy:n käyttöön. 37-hevosvoimainen ja päälle 3-tonninen McCormick T-6 oli luotettava kone, mutta liian kevyt järeämpien tykkien vetoon. (SA-kuva)