Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Varaudu muuttuviin olosuhteisiin

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viime vuoden sää oli jälleen poikkeuksellinen, sillä Etelä-Suomen terminen talvi kesti v. 2020 vain 5 vrk. Oikean kylvöajankohdan valinta oli hankalaa ja routaantumaton maa muokkautui huonosti. Kasvukauden aikana vettä saatiin rankkoina kuuroina väärään aikaan ja helteet ajoittuivat sadonmuodostuksen kannalta huonosti.

Poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta Koneviestin viljelymenetelmäkokeen 15. vuosi tuotti jälleen hyvän sadon. Talven yli sängellä olleet suorakylvetyt ja kevytmuokatut ruudut tuottivat paremman sadon kuin syksyllä muokatut verrokit. Selkein satoerojen syy on maan multavuus, joka on suorakylvetyillä ja talven yli kasvipeitteisinä oleilla lohkoilla hyvä.

Sään ääri-ilmiöt pakottavat viljelijät varautumaan hyvin vaihteleviin olosuhteisiin. Viljelykiertoa kannattaa noudattaa, koska iso kasvivalikoima pienentää riskejä. Syksyllä kylvettävät kasvit yleistyvät ja lisäävät samalla muutenkin sadonkorjuuajan työhuippua. Siksi tilalla on oltava riittävän monipuolinen ja -käyttöinen sekä tehokas koneistus. Yhteiskäyttöä kannattaa harkita, jotta investoinnit eivät kasva kohtuuttomiksi.

Energian kulutuksen merkitys konekannan valinnassa kasvaa. Valintaan saa vinkkejä tässä lehdessä olevasta artikkelista, jossa verrattiin käytännön olosuhteissa kynnön ja kultivoinnin vaikutusta polttoaineenkulutukseen. Kannattaa lukea!