Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Hiilensidontakeskustelu ei ole oleellisin kysymys maataloudessa – ilmasto muuttuu, olemmeko valmiita siihen?

Kuva: Junnu Lusa

Kuulin vasta erään merkittävän yrittäjän toteavan, että jos ymmärrät nuoria, ymmärrät tulevaisuutta. Meidän tulisi pohtia, mitkä asiat ovat yhteisiä kaikkien nuorten ajattelussa.

Yksi selkeä lapsia ja nuoria yhdistävä asia on ympäristömme tila, joka huolettaa kaikkialla maailmassa. Huoli on todellinen, sillä poikkeukselliset sääilmiöt ovat täällä ja tulevat lisääntymään.

Ympäristön hyväksi on tehty erilaisia sopimuksia ja säädöksiä, jotka ovat ajaneet teollisuutta ja esimerkiksi moottoriteknologiaa yhä puhtaampiin ratkaisuihin. Eteenpäin on päästy!

Myös maatalouden hiilipäästöistä käydään näkyvää keskustelua ympäristönsuojelun nimissä. Kuitenkaan kaikkia oleellisia tekijöitä ei oteta huomioon. Kasvustoon tai peltomaan juuristosyvyyteen sitoutunutta hiilimäärää ei vielä kukaan pysty reaaliaikaisesti mittaamaan. Silti sadon määrässä pellolta poistuva hiili lasketaan maatalouden hiilipäästöihin varsin näkyvästi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Eri puolilta maailmaa on tiedotettu kasvukauden aikana hyvin poikkeuksellisista luonnonkatastrofeista. Kanadan ennätyshelteet, Euroopan runsaat sateet, Venäjän jääpolte ja meillä täällä pitkällinen kuivuus ovat aiheuttaneet satotappioita laajalti, jotka yhdessä heiluttavat maailman viljamarkkinoita.

Samaan aikaan Kiinan kerrotaan ostavan viljaa eri puolilta maailmaa ja pandemia on pistänyt globaalin logistiikan polvilleen. Viljan hinnat nousevat ja maailman viljavarastot hupenevat.

Nuorten kannalta meidän tulisi herätä siihen todellisuuteen, onko meillä jatkossa riittävää omavaraisuutta elintarviketuotannossa? Olisi pohdittava miten voisimme hyödyntää luonnon mikrobiologian tarjoamaa potentiaalia vastuullisesti, jotta meillä olisi mahdollisimman varma ja laadukas sato jatkossakin ympäristöystävällisesti.

Eivät maatalouden hiilipäästöt ole nuorten kannalta tärkein keskusteluaihe maatalouspolitiikassa. Ilmasto muuttuu ja se kohtaa jokaista arvoihin katsomatta. Olemmeko valmiita?