Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Koneiden hinnat ovat nousseet 8–20 % – nyt koneenostajien kannattaa olla tarkkana investoinneissa

Kuva: Junnu Lusa

Konekaupassa eletään harvinaisen turbulenttista aikaa. Ensin korona sulki tehtaita ja koko maailma varautui pahimpaan – tuotantoketjuja suljettiin ja ruukkeja sammuteltiin.

Kun korona ei sitten pysäyttänytkään teollisuutta ja kysyntä lähti taas liikkeelle, oli ensin käytettävä siihen saakka kerätyt puskurivarastot, jotta tuotanto saatiin ajettua ylös.

Korona ehti kuitenkin häiritä koko teollisuuden tuotantoketjujen tasapainoa maailmanlaajuisesti. Terästehtaita on vieläkin kiinni. Ketju malmilouhokselta tehtaiden teräsraaka-aineeksi on pitkä.

Kontin rahtihinta Kiinasta oli ennen koronaa parin tonnin tasolla, mutta nyt on kuultu jopa 14 000 euron tarjouksia eli hinta on jopa seitsenkertaistunut. Logistiikan tasapainokin muuttui.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koko teknologiateollisuus varautuu tulevaan, jotta tuotteita olisi myytäväksi kysynnän jatkuessa. Teräksen ja komponenttien hinnat nousevat, mutta on pakko ostaa, jos meinaa jotakin saada.

Koneiden valmistajat kertovat toisistaan riippumatta, että ovat joutuneet ostamaan kriittisimpiä hydrauliikka-, sähkö- ja voimansiirtokomponentteja kiinteinä tilauksina jopa vuodeksi eteenpäin, tietämättä lainkaan tulevien kuukausien myyntiä. Alihankkijat sanovat myyjän mentaliteetilla, ota tai jätä. Koneiden hinnat ovat nousseet 8–20 %.

Nyt näyttää, ettei teräksen hinta enää nouse, ehkä lähtee jopa loivaan laskuun. Tilauskirjat ovat täynnä kuukausiksi eteenpäin ja toimitusajat ovat ennätyksellisen pitkiä. Maatalouskoneissa toimitusajat vaihtelevat alkukesästä ensi syksyyn ja maahantuojat ovat ostaneet koneita varastoon tavallista aikaisemmin saadakseen koneet kevään sesongille. Isoissa metsäkoneissa on yli vuoden toimitusaikoja.

Nyt jos koskaan koneenostajan on oltava äärimmäisen varovainen. Hamstraus ja globaali toimitusketjujen järkkyminen on nostanut hintoja paljon enemmän kuin mitä todelliset korotukset olisivat olleet. Korjausliike tulee ennemmin tai myöhemmin, tavalla tai toisella.