Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Sähköasennuksiin liittyy riskejä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sähköön ja sähkölaitteiden asennukseen liittyvät riskit tulivat konkreettisesti esiin, kun haastattelimme varavoimageneraattoreista ja aggregaateista kertovaan artikkeliin sähköalan ammattilaisia. Heistä lähes jokainen kertoi jossain vaiheessa haastattelua vähintään yhdestä onnettomasta tapauksesta.

Niiden taustalla oli tavallisesti sinänsä pieneltä tuntuva erehdys tai huolimattomuus. Eräässä tapauksessa katkennutta sähkölinjaa uudelleen yhdistettäessä olivat kahden vaiheen paikat menneet sekaisin. Sen seurauksena linjan varrella olevan navetan lantaraapan moottori oli lähtenyt käymään väärin päin, josta oli luonnollisesti seurauksena vaijereiden rikkoontuminen.

Toisessa tapauksessa sattui isoimpi vahinko, kun uusi varavoimageneraattori ei yllättäen pysähtynyt, kun verkkosähkö kytkeytyi takaisin päälle. Generaattori jatkoi toimintaansa, kunnes syttyi palamaan. Palo tuhosi lopulta koko rakennuksen, johon generaattori oli asennettu.

Kuten isäni jo pienenä opetti: sähkön kanssa ei ole leikkimistä. Asiaa painottaakseen hän osoitti jakorasian kannen alla olevia johtoja – joita samalla vahingossa kosketti – sai sähköiskun ja putosi lattialle. Oppi jäi kerrasta takaraivoon.