Tienhoito muutoksessa
Perinteinen tienhoito on murroksen kourissa. Tuoreiden ilmastomuutosraporttien perusteella Suomenkin tiestö on muuttumassa yhä enemmän jatkuvan rospuuton aikakaudelle. Tähän saakka monien työkohteiden hoitaminen esimerkiksi metsätalouden saralla on perustunut routakauden hyödyntämiseen, jolloin puuta on voinut korjata alueilta, joille ei ole muutoin ollut asiaa. Lämpenemisen myötä myös puunkuljetukset esim. saarista vaikeutuvat.
Tienkäyttäjät vaativat väyliltä yhä parempaa laatua, vaikka määrärahat vähenevät ja olosuhteet ovat entistä haastavammat. Ratkaisuksi on tarjottu esimerkiksi digitalisaatiota, jonka avulla tiestön kuntoa ja vaikkapa auraustarvetta voisi seurata reaaliajassa. Bittijonot eivät kuitenkaan poista käytännön tienhoitoa.
Digitalisaation myötä kaapeleita upotetaan tienpientareille yhä enemmän. Sähköverkon toimintavarmuuden lisäksi kyse on myös luotettavista tietoliikenneyhteyksistä. Valitettavasti kaapelinlaskijoiden työnjäljessä olisi paikoittain parantamisen varaa. Liian pintaan asetettu maakaapeli voi katketa esim. ojaa ylittävän metsäkoneen toimesta. Roudan pintaan nostamat kaapelit tulevat olemaan hankala haaste myös tulevaisuuden tienhoidolle, sillä perusparannuksessa katkeamisvaara on ilmeinen.
Osaston luetuimmat
- Vuorovaikutus lukijoiden kanssa paranee – vihdoin ilmainen uutiskirje Koneviestille
- Ilmastopolitiikka ohjaa maankäyttöä hiilipäästöjen vähentämiseksi, mutta perusteet politiikalle ovat ”sinne päin”
- Metrin halko – polttopuubulkki
- Energiapolitiikan maailmanjärjestys on muuttumassa – myös Suomella on neuvotteluvaltti, mutta ongelmiakin on
- Menestyvien tilojen konekustannukset muita alhaisempia – tulosta tehdään ostoilla ja tuotantopanosten optimoinnilla
- Keskustelu älymaataloudesta ei kosketa käytäntöä — perusasiat, tuottavuus ja kasvukyky on ensin saatava kuntoon
- Välirahat ja korot ovat kaksinkertaistuneet traktorikaupassa – käytetyissä koneissa korjauskulujen merkitys käänteentekevä