Asiaa uusista ja käytetyistä traktoreista
Käytettyjen traktoreiden tarjonta markkinoilla riippuu vahvasti uusien traktoreiden myyntiluvuista, mikäli veteraanikalustoa ja ulkomaan tuonteja ei oteta huomioon. Uuden traktorin myötä tullut vaihtokone tienaa leipänsä usein pienemmän tilan ykköskoneena. Käytetty traktori on taloudellinen vaihtoehto etenkin silloin, kun remontteja voidaan tehdä omassa pajassa.
Aina käytetty traktori ei ole vaihtoehto. Tehokkuusvaatimuksien kasvaessa vaaditun tehoista käytettyä traktoria ei välttämättä ole saatavilla, mikä kääntää valinnan uuteen traktoriin. Vaihtoehtoisesti esimerkiksi urakkasopimus asettaa rajoituksia traktorin iälle.
Säntillinen ja ennakoiva huolto auttaa pitämään traktorin toimintakunnossa jopa kymmenien tuhansien käyttötuntien ajan. Traktorin käyttötunnit luotettavuutta ja toimintavarmuutta vaativassa ammattikäytössä ovat kuitenkin rajalliset.
Tilastojen mukaan 1980- ja 1990-luvun traktoreita on käytössä puolet 2000-luvun puolella valmistettuihin traktoreihin verrattuna, vaikka viime vuosituhannen lopulla uusien traktoreiden vuotuiset myyntimäärät olivat selkeästi suurempia – loppuun ajetut koneet poistuvat käytöstä tai maasta.
Tässä lehdessä vertailemme käytetyn traktorin suorituskykyä uuteen traktoriin ja esittelemme myös erään yleisen käytetyn traktorimallin ominaisuuksia ja kommervenkkejä.
Osaston luetuimmat
- Agritechnicasta oppia kotimaan konenäyttelyihin – kohtaamiset pitää olla keskiössä
- Viranomaisten käyttämä valta osoittautuu usein kohtuuttomaksi koneyrittäjälle – kunnioittaako viranomainen kansalaisia ja koneurakoitsijoita?
- Lippulaivatraktoreiden vertailussa katsaus tekniikkaan, suorituskykyyn ja täsmäviljelyn haasteisiin – tekniikan sovellettavuus on yhä ongelma
- Varaosien toimituskyky on maatalouskoneissa ratkaisevaa – keskeytyskustannus ajosilppurille 7000 € joka päivä
- Putin aiheutti värinää metsäurakoinnin hinnoitteluun – "Noutaja" tulee, elleivät urakoinnin hinnat muutu ja nopeasti
- Energiapolitiikan maailmanjärjestys on muuttumassa – myös Suomella on neuvotteluvaltti, mutta ongelmiakin on
- Viljelijän ja koneurakoitsijan ammatti on maailman vaikein – silti työtä vähätellään duunariammatiksi