Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kirjanpainajien kanssa ei ole leikkimistä

Olipa kerran kuivahkon kankaan kuusikko. Kahden kuivan kesän jälkeen sinne ilmestyi kuolleita puita. Metsänomistajan tutkailujen jälkeen selvisi, että kuolleiden puiden kaarnan alla oli moninaisia kuvioita. Kuvioiden muoto taas paljasti, että metsään oli iskeytynyt kirjanpainaja-niminen hyönteinen. Kirjanpainaja on normaali metsien hyönteinen, jota esiintyy aina, ja joka hoitaa huonokuntoisia puuvanhuksia autuaammille kasvupaikoille.

Metsänomistaja oli nähnyt kuvia ja videoita Keski-Euroopan kuusikoiden järkyttävistä tuhoista. Siellä yleistyttyään kirjanpainaja on nimittäin tehnyt valtavia tuhoja, sekoittaen koko maapallon puutavarakaupan. Pelottavat kuvat autioituneista torjuntahakkuualueista olivat vehreiden metsien kasvattajalle kuin näkyjä helvetin portilta.

Niinpä metsänomistaja päätti tehdä torjuntaiskun – hän hakkasi kuivuneiden runkojen läheltä pois kuuset, ja asensi alueelle kirjanpainajille tarkoitettuja keruuansoja. Puolentoista viikon kuluttua hän kävi tarkistamassa ansojen tilanteen. Havainto oli, että torjuntatyö kantoi hedelmää – tuholaisia oli kertynyt ansoihin. Seuraavat kesät näyttävät sitten aikanaan, ovatko torjuntatyöt onnistuneet.

Tämä ei ole satua, vaan totisinta totta. Lisää voi lukea lehden sivulta 38 alkaen – toivokaamme, että tämän tarinan kaltainen sadonkorjuu jäisi mahdollisimman vähäiseksi tulevaisuudessa, ja suomalainen vihreä kulta saisi kasvaa rauhassa.