Valot kuntoon!

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Syksy ja talvi ovat haasteellista aikaa liikenteessä – etenkin näkemisen, mutta myös näkymisen osalta. Uusia autoja vaivaa usein kuljettajien tietämättömyys valojen toiminnasta: päiväajovaloilla hämärässä liikkuvat takavalottomat autot ovat vaarallisen yleinen näky.

Traktoreiden ja työkoneiden osalta ongelmia taasen aiheuttavat takavalolaitteiden vikaantumiset. Karuissa olosuhteissa perinteiset hehkulankapolttimot värisevät rikki, tai valaisin vaurioituu iskusta. Suuret nostolaitetyökoneet myös usein peittävät traktorin omat valot.

Työkoneen takavalottomuutta kompensoidaan joskus käyttämällä työvaloja, mikä on vaarallista: työvalojen häikäisy estää ajoneuvon etäisyyden määrittämisen – tämä on korostunut edullisten led-työvalojen tulon myötä. Kirkas valkoinen vastavalo myös sumentaa näön, ja tekee turvallinen ohittamisen lähes mahdottomaksi.

Takavalojen kunnossapitoa ovat helpottaneet led-tyyppiset takavalot, jossa useammankaan ledin sammuminen ei pimennä kerrasta koko valaisinta. Ja seuraavasta parannuksesta voi lukea tämän lehden sivulta 40: nyt myös johdinviat ovat historiaa, kun valoja ohjataan langattomasti.