Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ympäristökeskus vaatii liian herkästi ympäristöluvan – maa-aineisten poistosta maksetaan omaisuuksia turhaan

Kuva: Marcus Pasveer

Rakentamisesta syntyy pelkästään Uudellamaalla valtavia määriä pilaantumatonta maa-ainesta. Maa-aineksen kuljetus maankaatopaikoille on kallista pitkien etäisyyksien vuoksi ja vastaanotto maksaa isollekin toimijalle 3–5 euroa tonnia kohden. Maankaatopaikoista on Uudellamaalla akuutti pula.

Jos maa-aineksessa on kantoja, ne käyvät bioenergiaksi, jos ne ovat peräisin pelto- tai metsämaasta. Rakennusaloilta tulevat kannot taas ovat jätettä, ja bioenergiayrittäjän on syytä olla varuillaan, jotta tietää kantojen alkuperän.

Kun kunta on rakentamassa uutta asuinaluetta, kunnalle on valtava helpotus, jos paikallinen viljelijä ilmoittaa halukkuutensa vastaanottaa täytemaata pelloilleen vesitalouden parantamiseksi.

Viljelijän pitää tehdä etukäteen ilmoitus ympäristökeskukseen ylijäämämaan hyödyntämisestä ympäristöluvan arviointia varten. Ympäristökeskus noudattaa luvanvaraisuuden arvioinnissa lakia, sekä YM:n maa-ainesmuistion (3.7.2015) kriteereitä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka kriteerit täyttyisivätkin, ympäristökeskus saattaa tulkita maan vastaanottotoiminnan ammattimaiseksi, jolloin tarvitaan ympäristölupa. Oikeastaan riittää, että epäilevä naapuri tekee ilmoituksen maansiirtotoiminnasta, josta hän ei pidä, jolloin hanke menee valitusmenettelyyn ja jäihin.

Ympäristölupa tarkoittaisi vähintään kuuden kuukauden viivettä, lupamaksuja sekä tarkastusruljanssia – kaikki viljelijän kannettavaksi. Tämä karsii lähes kaikki mahdollisuudet vastaanottaa maata peltojen muotoilemiseksi.

Ympäristökeskus tekee parhaansa, mutta em. moniviranomaistapauksissa kaikkia osapuolia tyydyttävää ja kokonaisuutta katsovaa ratkaisua on lähes mahdoton saavuttaa. Osassa tapauksista kuormitetaan jopa poliisia.

Näin ollen maa-aineksia ajetaan aivan turhaan maankaatopaikoille, maksetaan turhia kuljetus- ja vastaanottomaksuja kolmansille toimijoille, jotka myyvät maa-aineksia takaisin hyvällä hinnalla samojen asuinalueitten meluvalleihin. Ihanan kallista!