Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kisaillaan

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneviestin viljelymenetelmäkoe osallistui ensimmäistä kertaa YEN-satokilpailuun. Englannissa järjestettävään kilpailuun osallistui 202 joukkuetta eri maista, ja siten myös hyvin erilaisista viljelyolosuhteista.

YEN-kilpailun ideana on, että jokainen joukkue kilpailee itseään vastaan, jotta tulokset olisivat vertailukelpoiset. Jokaiselle kilpailulohkolle määritetään teoreettinen satopotentiaali viljelykasvin, lohkon sijainnin, sademäärä, lämpötilasumman jne. perusteella. Voittaja on se joukkue, jonka kilpailulohkolta mitattu sato on prosentuaalisesti lähimpänä ko. lohkolle määritettyä suurinta mahdollista satoa.

Saimme Loimaan koelohkon 2 ha:n kokoiselta YEN-ruudulta 5,5 tonnin hehtaarisadon, joka oli poikkeuksellisesta keväästä ja kesästä johtuen hyvä suoritus. Kilpailun paras kevätohralohko tuotti 7,9 t hehtaarisadon, joten voimme olla tyytyväisiä saavuttamaamme satotasoon. Yllättävintä oli kuitenkin havaita, että pääsimme ainoastaan 29 prosenttiin lohkollemme lasketusta suurimmasta teoreettisesta sadosta.

Kilpailu osoitti, että hyvääkin satotasoa voidaan parantaa kehittämällä viljelymenetelmiä ja käytäntöjä. Sadon mittaukseen tarjottavat menetelmät kehittyvät koko ajan, minkä ansiosta saamme päätöksenteon tueksi mitattua tietoa eikä vain mutua. Kilpailuvietti pistää osallistujat ponnistelemaan vielä paremmin, jolloin myös uutta oppia kertyy aiempaa enemmin.