Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Oikoteitä entisöintionneen

Jokainen vähänkään kunnianhimoisempi entisöijä pyrkii mahdollisimman alkuperäiseen lopputulokseen. Huolella maalattu, tehdasuuden veroinen traktori on esineenäkin kaunis. Kaiken kruunaa konstailematon tekniikka, varsinkin jos konetta voidaan käyttää oikeaan työhön – ainakin näytösluontoisesti.

On tietenkin hienoa, jos traktori tai muu kone entisöidään alkuperäisillä osilla, mutta siitä ei saa tulla rakentamisen hidastetta. Muuten käsissä on ikiprojekti, joka ei ole lähellekään valmis vielä tuomiopäivän iltapuhteillakaan, kuten ennen tavattiin sanoa toivottomista tapauksista.

Entisöintikohde kannattaa ottaa työn alle mahdollisimman nopeasti. Ensimmäinen työ on laittaa tekniikka kuntoon, savu ja ääni antavat kummasti intoa jatkaa. Koneen ulkoisesta olemuksesta olisi suotavaa tulla mahdollisimman autenttinen, mutta valukoteloiden sisällä, ulkopuolisten silmien ulottumattomissa, voidaan käyttää oikopolkuja. Etevinkään asiantuntija ei erota mistään, jos sylintereissä liikkuu jonkun muun koneen männät, tai kaasuttimessa on muovikoho jne.

Jos vaikkapa oikeanlaista magneettoa ei tahdo löytyä, niin laittaa sitten jonkun tyyliin sopivan ja vaihtaa alkuperäiseen, kun sellainen lopulta tulee vastaan. Tärkeintä on saada kone jollakin tavalla toimimaan ja mielellään esille johonkin tapahtumaan.