Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Steyr Hybrid CVT esitteli traktoreiden taloudellisen hybridikonseptin – dieselmoottori tuottaa perusvoiman, mutta eturenkaat toimivat sähköllä

Steyr Hybrid CVT on uusi konsepti. Perusvoiman tuottaa dieselmoottori, mutta osa moottorin tehosta käytetään sähkön tuottamiseen. Sähköllä pyöritetään eturenkaita. Tarjolla on myös maksimissaan 15 sekuntia kestävä 70 hv:n lisäteho, kun voimaa tarvitaan enemmän.
Vakiotraktorin kuoriin on asennettu sähkökomponentit. Prototraktorissa ainoastaan jäähdyttäjä ohjaamon takakulmassa on ylimääräinen uloke. Kaikki traktorin perusvoima tuotetaan edelleen polttomoottorilla. Lisäominaisuudet saadaan aikaan sähköllä.
Vakiotraktorin kuoriin on asennettu sähkökomponentit. Prototraktorissa ainoastaan jäähdyttäjä ohjaamon takakulmassa on ylimääräinen uloke. Kaikki traktorin perusvoima tuotetaan edelleen polttomoottorilla. Lisäominaisuudet saadaan aikaan sähköllä.  Kuva: Seppo Pentti

Steyr Hybrid CVT -traktori:

  • Dieselmoottorin teho 260 hv.
  • Sähkökäyttöön kokonaistehosta 102 hv.
  • 15 sekunnin ajan käytössä 70 hv lisätehoa.

Steyr Hybrid CVT:llä on uusi modulaarinen hybridikonsepti keskisuurille ja suurille traktoreille. Esitelty prototyyppi perustuu 6-sylinterisen sarjatuotantomalliin, jonka akseliväli on 2,79 metriä. Uuden konseptin suunnittelu alkoi 2019 ja periaatteessa konsepti oli valmis 2021.

Portaaton hydrostaattismekaaninen vaihdelaatikko on otettu Steyrin alkuperäisestä traktorista käyttöön kokonaisuutena. Dieselmoottori tuottaa 191 kW (260 hv) ja se on asennettu uuteen eturunkoon. Jatkuvana tehona on siis käytössä 260 hevosvoimaa. Kun generaattori pyörii ja tuottaa energiaa, osa moottoritehosta on silloin sille varattuna. Generaattorin tuotto on kuitenkin käytössä etupyörien pyörittämiseen. Uutta on se, että eturungossa eturenkaat on jousitettu toisistaan riippumattomasti. Eturungossa on myös kaksi integroitua sähkömoottoria.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Voima polttomoottorista

Kaikki Steyr Hybridin energia tuotetaan käytännössä polttomoottorilla. Dieselmoottori pyörittää generaattoria voimansiirtovaihteen kautta. Generaattori välittää syntyvän sähkötehon, jopa 75 kW (102 hv), sähkömoottorille ja akuille elektroniikan välityksellä. Runkoon asennettuihin akkuihin varattu sähköenergia muutetaan sähkömoottorien avulla takaisin mekaaniseksi energiaksi, joka johdetaan kaksivaiheisen vaihteiston kautta etuakselin tasauspyörästölle. Etuakselia voidaan edelleen ajaa myös mekaanisesti käyttämällä klassista monilevykytkintä.

Voimansiirto on jaettu mekaaniseen (Driveline) ja sähköiseen (Front Modul). Voima jaetaan lineaarisesti molemmille akseleille. Kaikilla nopeuksilla veto on tasainen. Etupään nopeutta voidaan ohjata E-Torque Vectoringin avulla, jolloin nopeusero on tiellä 0 %, mutta päistekäännöksessä etupyörien nopeutta voidaan kasvattaa.
Voimansiirto on jaettu mekaaniseen (Driveline) ja sähköiseen (Front Modul). Voima jaetaan lineaarisesti molemmille akseleille. Kaikilla nopeuksilla veto on tasainen. Etupään nopeutta voidaan ohjata E-Torque Vectoringin avulla, jolloin nopeusero on tiellä 0 %, mutta päistekäännöksessä etupyörien nopeutta voidaan kasvattaa. Kuva: Steyr

Superkondensaattori

Yksi traktorin erikoisuus sähköjärjestelmässä ovat superkondensaattorit eli sähköstaattisen energian varastointilaitteet, jotka pystyvät varastoimaan ja vapauttamaan suuren määrän tehoa lyhyessä ajassa. Kondensaattoreiden energiakapasiteetti on 0,8 megajoulea (Watti=J/s), ja joista saadaan tarvittaessa 50 kW (70 hv) hetkellinen teho 15 sekunnin ajaksi. Koska kondensaattorit tuottavat runsaasti lämpöä, ohjaamon taakse on asennettu jäähdyttimet.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kondensaattoreita voidaan tieliikenteessä varata ”jarrutettaessa” nopeutta (E-Braking). Jarrutuksessa varastoitu energia voidaan hyödyntää kiihdytyksissä, jolloin energia ei mene haaskuun. E-Braking-järjestelmällä myös ladataan akkuja ja korvataan osittean jarrupolkimen tarve. Normaalissa liikennetilanteessa jarrupolkimen käyttö on tällä tehty lähes tarpeettomaksi. E-Boost on E-Brakingin vastaliike, eli sähköinen boost-toiminto nopeaan kiihdytykseen.

E-Torque Filling mahdollistaa kuormitushuippujen kompensoinnin. Ominaisuutta voi käyttää esimerkiksi silloin, kun muokkauskone lasketaan maahan ja voimaa tarvitaan hetkellisesti paljon. E-Eco-tila mahdollistaa diesel-sähköajon alhaisilla moottorin kierrosnopeuksilla.

Ohjaamon taakse on protokoneessa asennettu jäähdyttimet, koska lämpöä syntyy ladatessa ja purkaessa akkuja. Takana on myös pistoke, josta saadaan virta työkoneille (oranssi kansi).
Ohjaamon taakse on protokoneessa asennettu jäähdyttimet, koska lämpöä syntyy ladatessa ja purkaessa akkuja. Takana on myös pistoke, josta saadaan virta työkoneille (oranssi kansi). Kuva: Seppo Pentti

Etupyörien tarkka nopeus

E-Torque Vectoringin on järjestelmä, jolla ohjataan vaihtelevan vääntömomentin jakautuminen akselien välillä. E-Torque Vectoring parantaa traktorin energiakäyttöä, kun etu- ja takapyöriä voidaan pyörittää omaa tahtiaan, ilman että etupää aina vetää pari prosenttia nopeammin kuin takapää työntää. Se säästää jopa 8 % polttoainekuluissa ja samalla rengaskuluissa. Etupyöriä voidaan pyörittää päisteessä myös nopeammin, jolloin käännös on 15 % nopeampi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

E-Shuttling liittyy edellä kerrottuun – esimerkiksi etukuormainkäytössä traktorista tulee pehmeämpi ohjata ja kääntyvyys on parempi, kun etupyörät vetävät haluttuun suuntaan.

E-Implement puolestaan on järjestelmä, jolla tuotetaan sähkötehoa työkoneisiin. Traktorissa on AEF-korkeajännitepistorasia edessä ja takana. Traktoriin voidaan kytkeä sähköisiä työlaitteita ja tarjota niille 75 kW teho. Sähköisistä työlaitteista on hyötyä etenkin niiden nopean säädettävyyden vuoksi.

Traktorissa on AEF-korkeajännitepistorasia edessä ja takana. Traktoriin voidaan kytkeä sähköisiä työlaitteita ja tarjota niille 75 kW teho. Etuakseli on erillisjousitettu, toisin kuin muissa Steyrin malliston traktoreissa.
Traktorissa on AEF-korkeajännitepistorasia edessä ja takana. Traktoriin voidaan kytkeä sähköisiä työlaitteita ja tarjota niille 75 kW teho. Etuakseli on erillisjousitettu, toisin kuin muissa Steyrin malliston traktoreissa.  Kuva: Seppo Pentti
Hybrid CVT:n ominaisuudet tulevat esiin käytännön työssä. Järjestelmä on taloudellinen ja traktorin liikkeet ovat pehmeät. Tarvittaessa lisävoimaa on tarjolla 50 kW esimerkiksi kiihdytyksissä, tiukalla maalajilla tai muokkauskonetta maahan laskettaessa.
Hybrid CVT:n ominaisuudet tulevat esiin käytännön työssä. Järjestelmä on taloudellinen ja traktorin liikkeet ovat pehmeät. Tarvittaessa lisävoimaa on tarjolla 50 kW esimerkiksi kiihdytyksissä, tiukalla maalajilla tai muokkauskonetta maahan laskettaessa.  Kuva: Seppo Pentti