Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Steyr Hybrid CVT -hybridikonsepti esittelyssä – katso, miten uutuustraktori toimii peltoajossa

Steyr Hybrid CVT:llä on uusi modulaarinen hybridikonsepti. Portaaton hydrostaattismekaaninen vaihdelaatikko on otettu Steyrin alkuperäisestä traktorista käyttöön kokonaisuutena.

Dieselmoottori tuottaa 191 kW (260 hv) ja se on asennettu uuteen eturunkoon. 260 hevosvoimaa on siis käytössä jatkuvana tehona. Kun generaattori pyörii ja tuottaa energiaa, osa moottoritehosta on silloin varattuna. Generaattorin tuotto on kuitenkin käytössä etupyörien pyörittämiseen.

Steyr Hybrid CVT:llä on uusi modulaarinen hybridikonsepti keskisuurille ja suurille traktoreille. Esitelty prototyyppi perustuu kuusisylinterisen sarjatuotantomalliin, jonka akseliväli on 2,79 metriä. Uuden konseptin suunnittelu alkoi 2019 ja periaatteessa konsepti oli valmis 2021.

Superkondensaattori

Yksi traktorin erikoisuus sähköjärjestelmässä ovat superkondensaattorit eli sähköstaattisen energian varastointilaitteet, jotka pystyvät varastoimaan ja vapauttamaan suuren määrän tehoa lyhyessä ajassa, joiden energiakapasiteetti on 0,8 megajoulea (Watti=J/s), ja joista saadaan tarvittaessa 50 kW (70 hv) hetkellinen teho 15 sekunnin ajaksi. Koska kondensaattorit tuottavat runsaasti lämpöä, ohjaamon taakse on asennettu jäähdyttimet.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kondensaattoreita voidaan tieliikenteessä varata ”jarrutettaessa” nopeutta (E-Braking). Jarrutuksessa varastoitu energia voidaan hyödyntää kiihdytyksissä, jolloin energia ei mene haaskuun. E-Braking on hidastin, jarruvastus, jolla myös ladataan akkuja. E-Brakingilla korvataan osittain jarrupolkimen tarve. Jarrupolkimen käyttö on normaalissa liikennetilanteessa tehty tarpeettomaksi, kun hidastamisen tarve voidaan ennakoida. E-Boost on E-Brakingin vastaliike, eli sähköinen boost-toiminto nopeaan kiihdytykseen.

E-Torque Filling mahdollistaa kuormitushuippujen kompensoinnin. Tämä tulee vastaan esimerkiksi, kun muokkauskone lasketaan maahan ja voimaa tarvitaan hetkellisesti paljon. E-Eco-tila mahdollistaa diesel-sähköajon alhaisilla moottorin kierrosnopeuksilla.