Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Claas Xerion 12.590 on helpompi ajaa kuin tavallinen traktori – ohjaamoon on panostettu

Claas Xerion 12.590 eli pienempi uusista 12-sarjan Xerioneista oli Tractor of The Year -tuomariston kokeiltavana Saksassa.

Lyhyen koeajon perusteella ohjaamo oli avara. Erityisesti ohjaamon etuosaan tehty 27 cm:n pidennys toi tilan tuntua. Ohjauspylväs oli kapea, joten näkymä eteen oli hyvin esteetön. Etunäkyvyyttä rajoitti ainoastaan Xerionin leveä konepeitto.

Claas kertoo panostaneensa ohjaamoon, jotta kuljettajalla olisi mahdollisimman mukava viettää siellä traktorityypille ominaiset pitkät työpäivät. Istuin ja kyynärnoja näyttöineen on käännettävissä oikealle 40 astetta, mikä helpottaa työlaitteen seurantaa taakse.

12-tuumainen Cebis-kosketusnäyttö on tämän syksyn traktorivertailusta tuttu. Siinä on ajotilat tielle, pellolle, sekä Isobus-työkoneelle. Hydrauliikan toiminnallisuudet olivat verrattain yksinkertaiset, sillä koeajokoneessa oli vain 5 hydraulilohkoa taakse.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koeajossa Xerionin parina olleen Horsch Fortis -lautasmuokkaimen vaatimat hydraulitoiminnot oli ohjemoitu ajokahvaan valmiiksi, joten Xerionista vastuussa ollut Claasin insinööri opasti aluksi, mitä mihinkin on ohjelmoitu ja koeajo oli lopulta vain koneen tunnelmaan tutustumista.

Nelipyöräohjaus käyttäytyy päistekäännöksistä hiukan normaaliohjatusta traktorista poiketen, sillä traktorin takapää siirtyy takatelojen kääntyessä enemmän sivusuunnassa. Ketteryys ei muutenkaan joutunut päistekäännöksissä koetukselle 9-metrisen Horsch Fortis 9 AS:n kanssa.

Uuteen Cemis 1200 -näyttöön oli valmiiksi ohjelmoitu AB-ajolinjat. Automaattiohjauksen aktivointi sai Xerionin hakeutumaan tavanomaiseen traktoriin verrattuna rauhallisesti ajolinjalle, mikä onkin perusteltua tela-alustaiselle telatraktorille. Toki kyseistä automaattiohjauksen reagointinopeutta voi säätää. Cemis 1200 -näytössä ei vielä ollut automaattista päistekäännöstä.

Koeajossa silmämääräisesti arvioiden 13 km/h:n ajonopeudella moottorin kuormitus oli pääsääntöisesti alle 30 % kierrosluvun vaihdellessa 1100 – 1200 välillä. Tuntikulutus vaihteli näin 70 – 75 l tuntia kohden, työsaavutuksen ollessa vähän yli 16 ha tunnissa, jolloin hehtaarille polttoainetta meni 4 – 5 litraa. 9-metrinen Horsch Fortis AS -lautasmuokkain oli säädetty hyvin pintaan, mikä osaltaan selittää pientä kuormitustasoa ja polttoainekulua hehtaaria kohden.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Katso oheinen tunnelmavideo Claas Xerionin lyhyestä koeajosta.