Vertailun kärkikaksikko erottui

Kaivinkonevertailun voittajaksi nousi tasaisella suorituksella Wacker Neuson.
Kaivinkonevertailun voittajaksi nousi tasaisella suorituksella Wacker Neuson. Kuva: Arto Turpeinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Hopeasijalle sijoittui Cat 306, joka pärjäsi varsinkin teknisessä vertailussa.
Hopeasijalle sijoittui Cat 306, joka pärjäsi varsinkin teknisessä vertailussa. Kuva: Arto Turpeinen

Koneviestin vuoden 2020 kaivukonevertailun voittajaksi pinnisti toista kertaa peräjälkeen Wacker Neuson. Voiton taustalla on tasainen suoritus molemmissa osioissa. Vaikka teknisissä pisteissä saksalaismerkki jäikin vasta kolmanneksi, niin kuljettajapisteiden voitto riitti nostamaan koneen ykköspallille. Kone sijoittui paraatipaikalle myös osiossa, jossa kysyttiin minkä koneen testikuskit valitsisivat omaan käyttöönsä. Erityisesti kuljettajia miellytti Wackerin helposti omaksuttava ja herkkä hydrauliikka. Koneessa on samoja piirteitä kuin kahdeksan tonnin kokoluokan vertailun voittaneessa mallissa, sillä alavaunussa ei ole paras mahdollinen puhti.

Hopeasijalle sijoittui uutta mallisarjaa edustava Cat 306. Eroa tuli vain kymmenen pistettä. Sijoitusta nosti selvästi suurin saalis teknisissä pisteissä, johon siivittivät esim. pieni polttoaineenkulutus ja vahva nostokyky. Kone on myös varsin ulottuva. Lopullinen piste-ero syntyi kuljettajapisteissä, joissa sijoitus oli vasta kolmas. Ainutlaatuisista ominaisuuksista huolimatta esim. hydrauliikan hallittavuus ei miellyttänyt kaikkia kuljettajia.

Myös pronssisijalle sijoittunutta Takeuchia siivitti vahva tekninen suorittaminen ja tasainen varmuus: teknisissä pisteissä toinen ja kuljettajapisteissä neljäs. Varsin suurena koneena kaatokuormat olivat parhaat, mutta toisaalta polttoaineenkulutus suurta. Takeuchin hyviin oivalluksiin kuului esim. kelalle rullautuva tankkausletku

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kubota oli aavistuksen pienempi kuin suuri osa muista osallistujista. Tämä heijastui mm. heikkoina kaatokuormina ja nostokykynä. Polttoaineelle kone ei kuitenkaan ollut ahne. Teknisissä pisteissä Kubota jäi hännänhuipuksi, mutta kuljettajapisteissä sijoitus oli peräti toinen. Eroa osion voittaneeseen Wacker Neusoniin syntyi vain neljä pistettä. Kubota oli myös kuljettajien valinnoissa toinen. Erityistä ihastusta aiheutti tarkka ja nopea hydrauliikka.

Volvo ei ollut tässä kokoluokassa aivan parhaimmillaan. Lopputuloksena oli viides sija, joka on sama kuin kuljettajapisteissä. Teknisissä mittauksen suorituskyky riitti kuudenneksi. Positiivista oli erinomainen näkyvyys ohjaamosta sekä hiljaisuus. Vastapainoksi kaatokuormat ovat pitkäperäisyydestä huolimatta vaisut, eikä kääntövoimassakaan ole hurraamista. Myös polttoainetta kului rutkasti. Sopivalla kierrosalueella hydrauliikka koettiin miellyttäväksi.

JCB sijoittui mittauksissa neljänneksi. Saalista kasvatti mm. nostoteho ja testin paras vetovoima. Siirtonopeus oli kuitenkin hitain. Kuljettajapisteet valahduttivat koneen vasta kuudenneksi. Kuljettajat kokivat hallintalaitteiden käytettävyyden olevan hankalaa ja työasennon epämukavan. JCB:n moottori sijoittuu vielä 3A-päästötasolle, joten malli uusiutunee modernimmaksi lähiaikoina.

Vaikka ECM tällä kertaa jäikin seitsemännelle sijalle, on koneessa paljon hyvää. Esimerkiksi alavaunun suorituskyky oli kokonaisuudessaan vertailun paras. Lisäksi kyseessä on todella lyhytperäinen ja kompakti paketti. Pisteitä kuitenkin laskivat ahdas ohjaamo ja heikko näkyvyys hytistä. Kuljettajat moittivat myös esim. kaivukahvojen toimintaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tasainen suoritus ratkaisee

Kärkikaksikon osalta eroksi muodostui 10 pistettä. Kun Cat hallitsi teknisiä mittauksia, niin Wacker Neuson oli puolestaan kuljettajien suosiossa. Kisa oli siis varsin tiukka. Parivaljakon jälkeen ero hieman repesi- Takeuchin ja Catin välinen ero oli jo 19 pistettä. Palkintopallin jälkeen erot repesivät entisestään Kubotan jäädessä kolmannesta sijasta jo 25 pistettä. Kahden viimeisen koneen erotti toisistaan ainoastaan kolme pistettä. Eroa voittajan ja viimeiseksi jääneen välille tuli 83 pistettä.

Vaikka pistemääräisesti rakoa syntyikin melkoisen paljon, niin kaikilla vertailun koneilla työt kyllä hoituvat. Satunnaisessa käytössä esim. työmukavuudella ei ole niin suurta merkitystä. Osaltaan valintapäätökseen vaikuttaa omat mieltymykset ja työkohteet. Osa arvostaa nopeaa hydrauliikkaa, kun toisille tärkeämpää ovat rauhalliset liikkeet.

Maarakennuskoneet on usein varusteltu urakoitsijan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Koneille onkin hankalaa saada lehteen asti päätyviä hintoja. Tässä asiassa maahantuojien käytännöt poikkeavat suuresti. Kaikkien kannalta olisi kuitenkin hyväksi avoimuus asian suhteen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valintaperusteissa korostuu nykypäivänä yhä enemmän varaosien hinta ja saatavuus sekä jälkimarkkinoinnin toimivuus. Huoltomiestä tai perusosaa ei pitäisi joutua odottelemaan päiväkausia. Urakoitsijan ostavat yhä enemmän kokonaisvaltaisen palvelun, ei ainoastaan uutta perusrautaa. Vuokraustoiminnan yleistyessä uusia merkkejä on helpompaa kokeilla lyhyelläkin sopimuksella. Enenevässä määrin tämä on johtanut jopa kauppoihin ja merkin vaihtoon.