Kaivukoneiden varaosien hinnat tarkastelussa

Kubota on moottorivalmistajana kasvattanut markkinaosuuttaan pienemmissä kaivukoneissa. Kahdessa vertailun koneista oli täysin sama perusmoottori – kuitenkin kyseiseen merkkiin optimoituna. Moottoriohjausyksikön hinnoissa oli tästäkin johtuen hajontaa.
Kubota on moottorivalmistajana kasvattanut markkinaosuuttaan pienemmissä kaivukoneissa. Kahdessa vertailun koneista oli täysin sama perusmoottori – kuitenkin kyseiseen merkkiin optimoituna. Moottoriohjausyksikön hinnoissa oli tästäkin johtuen hajontaa. Kuva: Arto Turpeinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Luotettavatkin koneet tarvitsevat väistämättä vähintään huolto-osia, ja harvemmin remonteiltakaan voidaan täysin välttyä. Oleellinen osa ostopäätöstä onkin myyjätahon sitoutuminen jälkimarkkinointiin sekä varaosien saatavuus ja hinta. Oheiseen taulukkoon on koottu maahantuojien ilmoittamia varaosien hintoja ilman arvonlisäveroa.

Selvästi suurimmat hintaerot ilmenivät moottoriohjausyksikön kohdalla. Catin osalta hinnaksi ilmoitettiin peräti 6 785,60 euroa, kun Kubotaan saman yksikön saa 400 eurolla. Erikoista on myös se, että Takeuchissa on sama perusmoottori kuin Kubotassa, mutta ECU maksaa 3 116 euroa.

Hintoihin vaikuttaa luonnollisesti maahantuojan ja valmistajan hinnoittelupolitiikka, mutta myös ohjausyksikön koko ja tyyppi vaihtelee malleittain. Osassa koneita samalla komponentilla saatetaan ohjata useita eri toimintoja, kun toisessa mallissa pienempiä yksikköjä on useita. Maahantuojien kommenttien mukaan myös esim. moottorin päästötasolla ja käytössä olevilla teknologioilla on vaikutusta asiaan. Toisaalta jakeluketjun pituus voi nostaa hintaa huomattavasti – jokainen porras kun haluaa oman siivunsa.

Myös kulutusosien hinnoissa on hajontaa. Pelkästään alatelarullien hinnoissa voi olla kaksinkertainen ero eri merkkien välillä. Muutamien osien hintoja ei saatu, sillä esim. Volvolla ei ollut hinnastossa ylätelarullan hintaa. Myöskään Catin ajomoottorille ei tiedustelun hetkellä osattu kertoa tarkkaa arvoa, vaikka sellainen onkin tilattavissa. Takeuchin maahantuoja ei kertonut alkuperäisen akun hintaa, sillä sellainen on helpompaa hankkia kotimaasta kuin tilata valmistajalta Japanista.